vilim
New Member
|
Post by vilim on Nov 23, 2011 19:25:42 GMT 1
Evo da i ja malo ''zakuham''. Sistem bodovanja u Hrvatskoj se mjenjao s vremenom jer se klasa dosta omasovila. Prije se događalo da po pedesetero djece nije dobivalo nikakve bodove, a njima je to jako važno. Oni koji su najbolji i uglavnom redovito dolaze na takmičenja su uvijek pri vrhu i ubiru i dodatne bodove. Broj takmičara u svari nije bitan jer se svodi na to koliko si dječice ''oderao''. Ako uvedete paušalni iznos za trofeje prije sezone, zaključali ste broj ljudi i teoretski imate uvijek isti broj modelara na takmičenju. U praksi, uvijek će netko odustati tijekom sazone, dakle broj takmičara se smanjuje. Ako se netko poželi uključiti, mora čekati do nove sezone. Ako se radi o djetetu, vjerojatno će do tada izgubiti interes, Iako je ovo najmasovnija kategorija u Hrvatskoj nitko nema prigovora na sistem bodovanja. Jedino je problem bio sa modelarima iz kategorija kao što su F3J i F3K koji su prigovarali da ova kategorija ne može imati tezinu pri izboru za modelara godine jer je prejeftina. Utihnuli su kada su probali napraviti dobar rezultat.
Mi smo isto svojevremeno prošli ovakve rasprave i želim vam da to bezbolno rješite.
Pozdrav iz Karlovca
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2011 19:58:04 GMT 1
Martine, po tebi je najbolje da se Kup Srbije racuna u pcelicama i cveticima, pa ce mala deca to lako da shvate. Prihvatam iskustva iz Hrvatske ali mozemo i mi tu pokusati nesto da unapredimo. Ponavljam, borimo se za Kup Srbije a ne Deciji kup. Sam elemenat broja takmicara ce na obracun imati uticaj, u zavisnosti od takmicenja, od 0-10% maksimalno. U nasem slucaju ce se taj broj kretati u dijapazonu od 30 do 40 takmicara, gde se koeficijent krece od 1,13 do 1,18 (5%). Time se stitimo da se takmicenja sa malim brojem takmicara ipak manje vrednuju. -Prvo, vec racunamo procenat bodova u odnosu na prvoplasiranog, pa je i to, za malu decu, vec ozbiljna matematika, tako da ti tvoji argumenti ne stoje. -Drugo, koeficijent broja takmicara uopste nema uticaj na to da li ce neko dobiti bodove ili ne. -Trece, nije potreban taj tvoj svadjalacki ton, kada svako ima pravo na svoje misljenje, kada diskutujemo i pokusavamo da dodjemo do pravog resenja.
|
|
|
Post by martin on Nov 23, 2011 22:25:51 GMT 1
Pre svega pozdrav velikom modelaru i prijatelju Zobecu koji je ni kriv ni dužan izazvao još jednu kritiku na moj račun ;D Nemoj se ljutiti Vilime ali kritika je na mestu, pošto imamo gotovo identične stavove. Slažem se sa Lazarom da sistem radionica, takmičenja i bodovanja u nacionalnom kupu koji daje 150 takmičara (od toga bar 120 juniora) na Državnom Prvenstvu nije ni blizu savršen i da se može unaprediti, ali ja bih prvo da ga stvorimo da bismo imali šta da unapredimo. Meni je bitno da izgradimo sistem koji će podstaći decu ne samo da se bave modelarstvom već i da ostanu u njemu. To podrazumeva njihovo međusobno nadmetanje i trofeje koje mogu dosegnuti te jasne i jednostavne zbirne tabele koje mogu da shvate. F1N Kup Srbije vidim kao sastavni deo tog sistema i uopšte sve što radim je usmereno ka tome. Pa sad ako nekome to smeta toliko da mora da se ruga ... ja tu ne mogu ništa
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2011 23:45:02 GMT 1
To koliko ce biti dece na takmicenjima ne zavisi od sistema obracuna za Kup Srbije. Deca se pre svega koncentrisu na pojedinacna takmicenja a Kup Srbije je, na kraju, posledica svega. Moramo imati u vidu da je organizacija u Hrvatskoj tu mnogo bolja, jer su u to ukljucene skole i Narodna tehnika (drzavni sistem), koji se iz drzavnih fondova i delimicno finansira. Mi od toga, za sada, nemamo nista i to je nas veliki problem. Nemamo iza sebe drzavu i sve se samofinansira. Daj boze da to neko u nasoj drzavi prepozna, pa da i mi krenemo preko skolskog sistema. Narodna tehnika kod nas vise ne postoji. Imamo Grand paradu, navijacka udruzenja, visoko profitabilne sportove, heroin na ulicama a za tehniku, koga to jos zanima. Sistem i nacin obracuna za Kup Srbije nece mnogo umanjiti broj takmicara ali ce biti jedan stimulans za F1N takmicare. Sam nacin obracuna cak i nije mnogo bitan ali trazimo neko najbolje resenje i da svi elementi budu uzeti u obzir. Ja tu ne vidim nista lose, niti tako dramaticno da o tome ne mozemo da diskutujemo na nasem forumu. Na kraju, to ce sve razresiti Modelarska komisija, koja ce biti, verovatno, za dve godine.
|
|
vilim
New Member
|
Post by vilim on Nov 24, 2011 1:54:19 GMT 1
To koliko ce biti dece na takmicenjima ne zavisi od sistema obracuna za Kup Srbije. Deca se pre svega koncentrisu na pojedinacna takmicenja a Kup Srbije je, na kraju, posledica svega. Moramo imati u vidu da je organizacija u Hrvatskoj tu mnogo bolja, jer su u to ukljucene skole i Narodna tehnika (drzavni sistem), koji se iz drzavnih fondova i delimicno finansira. Mi od toga, za sada, nemamo nista i to je nas veliki problem. Nemamo iza sebe drzavu i sve se samofinansira. Daj boze da to neko u nasoj drzavi prepozna pa da i mi krenemo preko skolskog sistema. Sistem i nacin obracuna za Kup Srbije nece mnogo umanjiti broj takmicara ali ce biti jedan stimulans za F1N takmicare. Sam nacin obracuna cak i nije mnogo bitan ali trazimo neko najbolje resenje i da svi elementi budu uzeti u obzir. Ovo za školski sistem donekle stoji i neke sredine (mislim dvije) to uspiju spojiti sa kupom. Ja radim u tom sistemu na nekoliko škola kao vanjski suradnik i jedino što uspijem je povesti sa sobom neko od te djece na neko kup takmičenje koliko ima mjesta u autu. Oni se tada takmiče za AK Karlovac. U Belišće ne vodim nikog iz tog sistema nego idemo nas četiri iz kluba. Škole su sasvim zadovoljne što imaju vanškolsku aktivnost koja ih ništa ne košta (dakle ne žele ništa dati osim prostora) a minimalne troškove snosi Zajednica Tehničke Kulture (materijal i županijsko natjecanje). Dosta ode i iz moga džepa. Sve te aktivnosti nemaju, u smislu takmičenja, nikakve veze sa nacionalnim kupom. Samo morate paziti da vam tablica za izračun nagradi najbolje jer se oni bore za plasman, i da slabiji ipak nešto dobiju. Normalno je da organizator zbog prevoza dovede više takmičara na svoja nego na gostujuća natjecanja. U slučaju koeficijenta moguće je (u nekom ludom ili manje ludom slučaju) da se taktiziranjem sa brojem prijavljenih skine koeficijent takmičenja i nekome osigura ukupni plasman u kupu. Morate sagledati sve aspekte. Možda ne bi bilo loše da napravite nekoliko tabela sa zadnjih nekoliko takmičenja izračunatih prema svim ozbiljnim prijedlozima i usporedite rezultate. Ako su slični uzmite jednostavniji izračun. Ne želim vam svima soliti pamet jer nisam taj kalibar. Samo želim da se u miru dogovorite. Bacite oko na ovaj thread da vidite kako je to kod nas bilo: www.aeromodelarstvo.net/Forum/forums/thread-view.asp?tid=363&start=1Vidimo se u Beogradu!
|
|
|
Post by Laca on Nov 24, 2011 8:46:16 GMT 1
Vilime, naravno da je vase visegodisnje iskustvo od neprocenjivog znacaja za nas. Vidite i sami da smo, mi u Srbiji, gotovo sve preslikali od Hrvatskog sistema za F1N. Na kraju, vi ste nas time i zarazili. Ja sam, ranijih godina, bio ukljucen u radnu komisiju za obracun sportiste godine, gde smo tada pokusavali da sagledamo sve aspekte i kako da objektivno vrednujemo sportske rezultate. To smo tada testirali na raznim granama modelarstva i dobijali smo realne rezultate. Nazalost, tadasnji UO VSS je sve to odbacio i at-hok, na samoj sednici, izmislio svoj sistem koji se i dan danas koristi. Pokusavam da ozivim taj nas rad od pre 5 godina, gde smo po mom misljenju, dosli do solidnog resenja. To se baziralo na 4 elementa: plasmanu, rangu takmicenja, rezultatu i broju takmicara na takmicenju. To su sve realni elementi a kad se sve to postavi u excel tabelu ne treba nista recunati a posle svakog takmicenja se moze izbaciti plasman, sto vidim da i kod vas na forumu cine. Matematika ne treba da bude prepreka vec sredstvo. U svakom slucaju, lepo je sto se ukljucujete u nasu diskusiju da dodjemo do pravog resenja.
Pozdrav Laca,
|
|
|
Post by Laca on Nov 24, 2011 9:15:36 GMT 1
Ako je cilj da obracun bude sto jednostavniji, evo jednog resenja koja i deca prvog razreda razumeju.
Cilj je sakupiti sto manje bodova iz (ukupnog broja F1N takmicenja -2). Plasman na takmicenju se pretvara u bodove. I-mesto 1 bod 5-mesto 5 bodova
Ko skupi najmanje bodova je pobednik a u slucaju istog broja bodova uzimaju se u obzir cetvrti ili eventualno peti plasman (ako racunamo tri najbolja).
Ovo deca prvog razreda znaju da saberu.
|
|
|
Post by Bozo on Nov 24, 2011 10:11:32 GMT 1
Vratimo se, predlazem, na pocetak:
Svakom takmicaru se boduje N-2 rezultata (takmicenja),
ne više od 5 (ukoliko se broj takmicenja poveca)
Prvoplasirani nosi 100 bodova (100%) ostalima se preracunava odnos prema rezultatu prvoplasiranog.
Ekstra bodovi se dobijaju za ostvareni plasman za prvu desetoricu po sistemu:
25 - 19 - 14 - 10 - 7 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1 bod
i dodaju bodovima dobijenim preracunom ostvarenog rezultata pema rezultatu prvoplasiranog
Moj rezultat na bilo kom takmicenju F1N, izusimajuci, aplauze, glasno navijanje, i tremu kada stanem na start sa dva "klinca", iskljucivo, ali bas, iskljucivo, zavisi od mene!! Tu nije bitan broj takmicara pre i posle mene, niti je bitan rang takmicenja (leprsavije je ovo od FF ABC) Ovde nema "sonde", nema guzve, ne olaksava mi nastup u nedelju u Beliscu to što nece biti Dragana iz Borova (veoma dobar nastup u Zapresicu) niti mi otezava, jedino što se necemo druziti... Iza Kupa MORA stajati VSS, ma koliko nam bili ili ne bili simpaticni (trenutni) rukovodioci. Savez je taj koji TREBA i MORA da nam obezbedi LEGALNOST i REGULARNOST naših aktivnosti. Ako to ne obezbedimo, sve je uzalud prosuta energija, i, pre ili kasnije, završice na "otpadu" mnogih neostvarenih ideja...
... a još nismo OBEZBEDILI da F1N postane ZVANICNA disciplina FAI = 5 Open International takmicenja uz ucešce 5 nacija ( sve ukupno gledano, ne po pojedinacnom takmicenju). Trenutno, sa Kupom Sajamskih gradova imcemo 5 Open International, ali do sada samo tri nacije: CRO,BUL i SRB ...
|
|
|
Post by Laca on Nov 24, 2011 11:04:12 GMT 1
Cekamo na modelarsku komisiju, gde ce se sva ova problematika i predlozi raspetljati i konacno resiti. Regularnost Kupa Srbije cemo obezbediti odlukom komisije a da li ce nas nas savez finansijski pomoci, to je na njima. Za to nisu u obavezi. Zbog cega se stalno misli da se mi na komisiji nista ne pitamo i da nam sve resava UO. Ja sam 3 godine bio clan UO i on nema razloga da, nesto sto dogovori komisija, ne prihvati. To je cista formalnost.
|
|
|
Post by Bozo on Feb 24, 2012 15:22:34 GMT 1
Bilo bi, kad bi bilo...
|
|
|
Post by Bozo on Feb 24, 2012 15:24:51 GMT 1
F1N
|
|