|
Post by martin on Nov 17, 2011 23:13:35 GMT 1
Boško, " Unless stated otherwise ..." a to " otherwise" se odnosi na propisano označavanje i registraciju kako na takmičenjima iz World Cup serije tako i na svetskim prvenstvima itd. itd. itd. Mi smo dakle uveli propisanu oznaku za F1N modele isto kao i svi sobari. A ako Đorđe može da izvede TAIKYOKU SHODAN katu bez greške što ne umeju ni neki duplo stariji od njega vala napraviće i model sa sve video snimkom kao dokazom. Evo kako, dobiće "komplet" pripremljenih delova koje samo treba slepiti u kalupu. Uklapa se u pravila pošto nigde nije jasno definisano šta tačno podrazumeva "samogradnja" i koje delove modela treba sam da napraviš a koje smeš da kupiš. Da li misliš da to ima smisla da radimo Ili je možda jednostavnije da se pravilno potpišemo i ne delimo jedan te isti model na jednom takmičenju pa makar nas to koštalo i trofeja.
|
|
|
Post by martin on Nov 18, 2011 9:13:26 GMT 1
Sve je u rulkama jednog coveka, koji je sebe ovlastio da resava stvari u nase ime. Utoliko lakše da pravila igre za F1N KUP SRBIJE koja dogovorimo ovde budu zvanično usvojena. Uostalom nama i ne treba ni Komisija ni Savez da definišemo i držimo se pravila igre. Jedino nam treba odobrenje za ono što je Božo predložio - da VSS daruje trofeje što je u ovom trenutku manje bitno.
|
|
|
Post by Boca on Nov 18, 2011 9:33:47 GMT 1
Martine, ma nije mi cilj da odvratim juniore od modelarstva. Naprotiv drago mi je da vidim decu na takmicenju. Ali si se uhvatio, ko pijan plota za jednom neobelezen model koji je Luka hteo da startuje, koji je odmah posle obelezio. Tada Luka nije ucestvoao u dobijanju i osvajanju trofeja, a po tebi ispade da se on nadobijao nagrada za taj neobelezen model, sto i sam znas da nije tacno. Zato ne pravi od komarca magarca, jer i mi to isto mozemo.
|
|
|
Post by Laca on Nov 18, 2011 9:54:21 GMT 1
Po tebi, Martine, modelarska komisija ne treba da postoji, a stace nam onda i taj savez? Zbog trofeja ? Pa to je najjeftinije u organizaciji jednog takmicenja. MOIS dodeljuje znacajna sredstva (za vrhunski sport, za razvoj sporta-kampove) VSS-u, koja se raspodeljuju po komisijama. Kako ce se ona potrositi odlucuje komisija a ne UO VSS, niti predsednik komisije. MOIS dodeljuje i stipendije i dodatna sredstva za organizaciju velikih takmicenja (EP i SP). Kad su pare u pitanju, za njih se treba izboriti. Seti se kako su prosli vasi clanovi kluba za ovogodisnje stipendije. Bez komisije mi smo niko i nista a to je i cilj sadasnje vrhuske VSS, da se komisije-klubovi nista ne pitaju vec UO, koji je pod kontrolom Predsednika i sekretara VSS. Sama cinjenica da predsednik u UO, pored predstavnika 7 grana, predlaze 3 svoja kandidata (ukupno ih je sa predsednikom 4) daje mu mogucnost da kontrolise i upravlja UO. Na sednicama UO u proseku bude 7-8 clanova UO, tako da on i bez podrske paraglajderista i raketasa, uvek ima vecinu. Sto ce reci, da se prave grane vazduhoplovstva nista ne pitaju i ne odlucuju. Ista je situacija sa modelarskom komisijom, koja se ne sastaje i nista ne odlucuje. Nekolicina ljudi je u stvari uzurpirala Savez i rade sta hoce. Pri tome ne brenuju da krse i Statut VSS a onda se ljute i kaznjavaju onog ko ih kritikuje. Njihova je zadnja i oni su uvek u pravu. Mi klubovi smo tu potpuno po strani a tvoj pomirljivi stav prema tom stanju, govori tome u prilog.
|
|
|
Post by martin on Nov 18, 2011 10:13:56 GMT 1
Martine, ma nije mi cilj da odvratim juniore od modelarstva. Naprotiv drago mi je da vidim decu na takmicenju. Ali si se uhvatio, ko pijan plota za jednom neobelezen model koji je Luka hteo da startuje, koji je odmah posle obelezio. Tada Luka nije ucestvoao u dobijanju i osvajanju trofeja, a po tebi ispade da se on nadobijao nagrada za taj neobelezen model, sto i sam znas da nije tacno. Zato ne pravi od komarca magarca, jer i mi to isto mozemo. Boško, nigde ja nisam spomenuo ni Luku ni njegove modele. Ne znam čak ni oko oko kog konkretnog slučaja tj. kog starta na kom takmičenju i u kojoj disciplini sam navodno zapeo i držim se kao pijam plota Ti bi sad hteo da nateraš moje petogodišnje dete da samo pravi model Ma slušaj, nema problema: Definiši šta znači biti graditelj tj. detaljno opiši koji je minimalni nivo samogradnje, zatim definiši proceduru kontrole ili ispita (komisija, dokumentacija, ispitna pitanja ...), daj sve to u pismenoj formi i evo ja ću prvi biti za to. Samo mi reci konkretno da li to treba da bude i sastavni deo F1N KUPA SRBIJE ili ne? Pošto je to tema ...
|
|
|
Post by martin on Nov 18, 2011 10:22:32 GMT 1
Po tebi, Martine, modelarska komisija ne treba da postoji, a stace nam onda i taj savez? Zbog trofeja ? Pa to je najjeftinije u organizaciji jednog takmicenja. ... Mi klubovi smo tu potpuno po strani a tvoj pomirljivi stav prema tom stanju, govori tome u prilog. Ne sumnjam da si u pravu za sve to ali te molim da ne širiš priču na druge teme, da podsetim tema je objedinjeno F1N KUP TAKMIČENJE ili ti "liga". Ja ti garantujem da sve što se dogovorimo ovde ima da prođe tamo gde treba - e sad ako ne veruješ da je to moguće ja tu ne mogu ništa. Čujemo se popodne ... imam sad posla.
|
|
|
Post by Laca on Nov 18, 2011 10:32:17 GMT 1
Mozemo mi da se lako dogovorimo ali komisija donosi konacne odluke i one vaze kao pravilo. Kako da donesemo odluku kad nema komisije ?
|
|
|
Post by Boca on Nov 18, 2011 12:21:19 GMT 1
Martine, ma nije mi cilj da odvratim juniore od modelarstva. Naprotiv drago mi je da vidim decu na takmicenju. Ali si se uhvatio, ko pijan plota za jednom neobelezen model koji je Luka hteo da startuje, koji je odmah posle obelezio. Tada Luka nije ucestvoao u dobijanju i osvajanju trofeja, a po tebi ispade da se on nadobijao nagrada za taj neobelezen model, sto i sam znas da nije tacno. Zato ne pravi od komarca magarca, jer i mi to isto mozemo. Boško, nigde ja nisam spomenuo ni Luku ni njegove modele. Ne znam čak ni oko oko kog konkretnog slučaja tj. kog starta na kom takmičenju i u kojoj disciplini sam navodno zapeo i držim se kao pijam plota Ti bi sad hteo da nateraš moje petogodišnje dete da samo pravi model Ma slušaj, nema problema: Definiši šta znači biti graditelj tj. detaljno opiši koji je minimalni nivo samogradnje, zatim definiši proceduru kontrole ili ispita (komisija, dokumentacija, ispitna pitanja ...), daj sve to u pismenoj formi i evo ja ću prvi biti za to. Samo mi reci konkretno da li to treba da bude i sastavni deo F1N KUPA SRBIJE ili ne? Pošto je to tema ... Cini mi se, da ja nisam ni pomenuo tvog Ðorða , A posto volis da se pridrzavas pravila, samo se pridrzavaj pravila i dalje, a i mi cemo. I nije u redu da menjas prethodno napisan tekst, gde si nas podsecao na pravila.
|
|
|
Post by martin on Nov 19, 2011 10:54:16 GMT 1
Tražio sam da ako nešto predložite vezano za ovaj F1N KUP SRBIJE tj. insistirate na nečemu kao onomad, da se toga posle prvi pridržavate - to je sve. Učinilo mi se kao preglasna provokacija pa sam izbacio, jer nije poenta da se mi nabeđujemo nego da formiramo jedan pametan predlog.
I još nešto Boško (ovo sam kasnije dodao kroz modify) nema tu da li ja "volim" ili "ne volim" da se držim pravila - to se valjda podrazumeva i to je ono što ovu našu hobi zanimaciju čini sportom. To je ono što ja stalno govorim mojim učenicima i apsolutno sam siguran da su to i tebi rekli pre 40 i kusur godina kad si deljao prvog klizača.
|
|
|
Post by martin on Nov 19, 2011 13:41:01 GMT 1
Mozemo mi da se lako dogovorimo ali komisija donosi konacne odluke i one vaze kao pravilo. Kako da donesemo odluku kad nema komisije ? Ja da sam tako gledao na sve što se dešava u ovom našem svetu, sva prepucavanja, muljanja, skandale i bukvalno sve negativno što se dešavalo u poslednjih 5-6 godina koliko aktivno pratim sva modelarska i VSS događanja pa i ona "politička" nikada ne bih uzeo šmirglu u ruke, a još manje se petljao u organizaciju takmičenja i projekte rada sa decom. Znao sam od samog početka šta će biti problem i na kakve ću prepreke naleteti i u Savezu i u Komisiji i u odnosu sa svakim od vas (svih vas veterana iz svih klubova, uključujući i moj) ako se nađete u ovoj F1N priči. Sve sam ja to znao, ali imam svoje i ne odustajem od toga. Hajde da bez obzira na sve aktuelne prepreke, konačno porazgovaramo malo konkretno o tom KUPU ili liga takmičenju, pošto se ideja vrti od samog početka.
|
|
|
Post by Laca on Nov 19, 2011 15:21:47 GMT 1
Martine, ne bavim se ja modelarstvom zbog njih, vec zbog toga sto to volim. Nema sanse da dignem ruke od modelarstva zbog tamo nekih afera i losih ljudi. Sitne su to ribe pljuckavice da bi me izbacili iz sedla. Na kraju, mozemo mi to da radimo i bez VSS-a. Treba nam jedna hala, brdo ili livada a za ostalo cemo da se snadjemo. Ne jurim reprezentaciju, ne jurim stipendiju, ne trazim interes u modelarstvu, vec samo zadovoljstvo.
|
|
|
Post by martin on Nov 20, 2011 0:33:59 GMT 1
OK, onda da sumiramo ono što se tiče nas takmičara i instruktora:
Božo je predložio da imamo Kup Srbije F1N (u daljem tekstu KS), sa sistemom bodovanja koji imaju komšije, N-2 najbolja nastupa (gde je N ukupan broj takmičenja), procenat u odnosu na pobednika i ekstra bodovi za prvih 10. Boško je više za to da se koristi FAI Svetski Kup sistem bodovanja (najbolja 3 nastupa, bodovi do 24. mesta odnosno polovine liste i ekstra poen za svakih 5 koje pobediš).
Koliko ja vidim FAI pristup forsira PLASMAN, a ovaj komšijski REZULTAT pa kakav god bio. Po meni je to bolje, jer svako će hteti da "pobedi sebe" ako misli da uzme još koji bod. U oba slučaja, bodovi se dodeljuju na osnovu izdvojene liste domaćih takmičara.
Dalje sam predložio: - Da sva takmičenja pa i sam KS ima klasifikaciju "Osnovci" - Da uvedemo unapred poznate finansijske parametre (takse, dnevnice) kako bi svi mogli da planiramo godinu. - Da KS ostane otvoren za sve ili bar delimično otvoren tj. za decu. - Da u KS može ući samo ono takmičenje koje je registrovano u Kalendaru za tekuću godinu - to se valjda podrazumeva.
Inače i dalje mi se dopada ideja da "Sezona" bude od Oktobra do Aprila, mada znam da to neće proći ;D
|
|
|
Post by Laca on Nov 20, 2011 8:18:58 GMT 1
Sezona zavisi od broja takmicenja u periodu Oktobar-April. Mislim da bi 5 takmicenja bilo minimum za bodovanje a od toga da izaberemo tri bolja. Smatram da su 4 parametra bitni za bodovanje: - rang takmicenja, - plasman, - broj takmicara, - rezultat ( % u odnosu na prvoplasiranog ).
Ovo je moj predlog a koeficijenti su izmenljiva kategorija.
A-Rang takmicenja: Domaca takmicenja - koeficijent= 1 Medjunarodna takmicenja i DP - koeficijent= 1,1
B-Plasman I- 100 bodova II- 90 III- 80 IV- 60 V- 50 VI- 40 VII- 35 VIII- 30 IX- 25 X- 20
C-Broj ucesnika: do 10 koeficijent= 1 do 20 koeficijent= 1,05 do 30 koeficijent= 1,1 do 40 koeficijenat= 1,15 do 50 koeficijent= 1,2 do 60 koeficijent= 1,25 preko 60 koeficijent= 1,3
D-Rezultat: Sve se mnozi sa % u odnosu na rezultat prvoplasiranog (2 decimale).
A x B x C x D (zbir 3 bolja takmicenja od najmanje 5)
Primer obracuna:
Srem kup (Medjunarodno takmicenje) 65 takmicara
I mesto rezultat 112 sek. 1,1 x 100 x 1,3 x 1 = 143 bodova
II mesto 110 sek. (110/112=0,98) 1,1 x 90 x 1,3 x 0,98 = 126,13
X mesto 100 sek (100/112=0,89) 1,1 x 20 x 1,3 x 0,89 = 25,45
Kargujevac Indoor Open (domace takmicenje) 35 takmicara
I mesto rezultat 110 sek. 1 x 100 x 1,15 x 1 = 115 bodova
II mesto 108 sek. (108/110=0,98) 1 x 90 x 1,15 x 0,98 = 101,43
X mesto 98 sek. (98/110=0,89) 1 x 20 x 1,15 x 0,89 = 22,54
|
|
|
Post by martin on Nov 20, 2011 17:44:01 GMT 1
Pokušaj da zamisliš neko dete koje pokušava da proceni gde se nalazi posle tog i tog takmièenja sa ovom raèunicom. ;D
Pre nego što ti dam argumentovanu kritiku zašto ovaj sistem nije u redu, reci mi šta æemo sa parama?
|
|
|
Post by Laca on Nov 20, 2011 18:19:47 GMT 1
Kup Srbije se pravi za seniore, juniore i eventualno osnovce, ako se tako dogovorimo. Sto se para za nagrade tice, predpostavljam da si na to mislio, svi u tome moramo da ucestvujemo, da li na pocetku sezone (recimo 500 din) ili u okviru takmicarske takse (+100din). Licno sam za prvu varijantu, pa ko nije platio nema ga na listi. To je jedan od nacina da se pokriju troskovi nagrada, kojih treba da bude 2 x 9 =18 pehara. Mozemo uvesti i generalni plasman u obe kategorije (+ 3 pehara). Mislim da je to sve reda velicina od najmanje 20.000 din. Lista ce se objavljivati posle svakog takmicenja, pa ce deca a i mi matori, znati gde smo. Smatram da Kup Srbije nema smisla ako u nekoj od kategorija imamo manje od 8 takmicara. (Ne mogu se pokriti troskovi nagrada) Dajte kritike i predloge. Kritike bez predloga nisu konstruktivne.
|
|