|
Post by oldboy on Apr 25, 2011 13:07:54 GMT 1
Internet imam preko SBB,pošto sam već kablovsku uveo preko njih (cela zgrada) ponudili su povoljne uslove,besplatan modem itd.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 25, 2011 14:56:15 GMT 1
da vidimo da li danas prima sliku danca on je jedan od onih preko 80
|
|
|
Post by Boca on Apr 25, 2011 23:47:49 GMT 1
Ima li neko plan A2 jedrilice Èavka. Pa da napravimo takmicenje u Èavkama.?
|
|
|
Post by oldboy on May 2, 2011 0:02:37 GMT 1
Kada sam bio još mlad modelar bile su u modi kratke uške od 200 mm. sa oštrim prelomom od 45°.Mi smo tada primetili da kada se postavi lenjir na gornjaku a pravilno koso ulepi profil kod preloma,on bude nešto niži i do 2mm.Da bi to doterali imali smo svoj razrađen sistem:na aviošperu pravougaonog oblika,nešto većeg od profila,izrežemo ureze ramenjača i napadne.Taj pravougaoni aviošper "upasujemo" koso i privremeno prilepimo.Sa dobro zašiljenom olovkom,vođenom paralelno sa napadnom- i izlaznomivicom,na taj privremeno zalepljeni šper iscrtamo konturu profila koji će biti veći (deblji) za poludebljinu olovke.Pažljivo odvojimo taj pravougaonik,isećemo i obradimo.Da bi sad dobili pravu veličinu profila,potrebno je da na olovku prislonimo lajsnu opcrtamo konturu isećemo i obradimo pa smo tako dobili šablon za izradu kosog profila na mestu preloma uški i centroplana.Prednost ovoga se naročito uočilo kada smo počeli plankirati 1/4 kod napadne sa lipovim furnirom 0,5 do 0,8 mm.i nije bilo onog ugiba kod uški.
|
|
|
Post by oldboy on May 4, 2011 10:29:55 GMT 1
Pošto sada obrađujem za Arhivu Fajl Dreher Vilim dobro mi je došla ova njegova slika koja potvrđuje moj predhodni Post.Na slici su dva modela sa kratkim uškama sa oštrim prelomom od 45°.Ovo je bilo Vilikino učešće na izbornom takmičenju u Vršcu 28.IV.1957. , za izbor ekipe za Svetsko Prvenstvo u Češkoj.Na slici je on sa leve strane sa brkovima.Tih godina je studirao u Ljubljanii i bio član tog kluba,te se ovde tada takmičio kao član ekipe NR.Slovenije.Po pravilniku za Kup -Takmičenja (objašnjeno u Postu Kup B-J) model je na krilu morao imati oznaku i to na levom republiku (S=Slovenija),a na desnom krilu oznaku modela sa kombinacijom slova od prezimena i imena te broja modela i eventualno godine gradnje.
|
|
|
Post by oldboy on May 5, 2011 6:32:06 GMT 1
U utorak 03.05.2011. održan je 15.N.S. KUP sobnih modela,a ujedno i nezvanično okupljanje modelara veterana,da se malo "proćaska".Za uspomenu smo se ovog puta slikali i po nekadašnjim sastavima ekipa.Na priloženoj slici su bivši članovi selenitske eskadrile "SOLYOM" u novosadskoj osmogodišnjoj školi "Petefi Šandor" koja je bila oformljena davne 1956. i trajala sve do 1978.godine kada se više nisu održavala selenitska takmičenja ni na nivou pokrajine.Levo na desno Večei Josip vođa eskadrile;Večei Geza nastavnik eskadrile;Mor Đerđ takmičar eskadrile.
|
|
|
Post by Boca on May 5, 2011 7:52:25 GMT 1
Pozdrav veteranima.
|
|
|
Post by bobanmodelar on May 5, 2011 13:54:32 GMT 1
Gezo,nemamo nikakav izvestaj sa ovag takmicenja,koliko je bilo takmicara i rezultate. Plasim se da je nazalost ovo vase takmicenje izgubilo interesovanje,i da treba nesto sustinsi menjati.Veca je krivica u nama modelarima sa strane,nego u vama kao organizatorima.Morate da priznate da ako ulozite veliki trud da obezbedite salu,verovatno i novce da to platite,i da sve to pripremite,i na njemu dodjete samo vi modelari iz Novog Sada,to vec nema smisla.Ali niste Vi za to krivi.Ova kategorija,mislim na sobare je u IZUMIRANJU,jer je vrlo zahtevna i trazi da budes stvarno modelar da napravis modele,jer njih nema na trzistu da se kupe.Ubedjen sam da Srbija nece ni imati reprezentaciju za Evropsko u Beogradu,jer nece biti sredstava, tako da ce nas na Evropskom zastupati Ovuka, Bulatovic i Borovac,jer oni to rade iz cistog entuzijazma. Zalosno ali istinito.A secam se vremena kada sam na vase takmicenje dovodio i po 20 klinaca,i milina je gledati decu kako se raduju svojim letovima. Dirnuo me je ivestaj iz Sarajeva kada sam video punu salu dece kako lete svojim sobarima. ALI RIBA SMRDI OD GLAVE.Savezu je bitnije da Borovcu I disagree vidi put do Argentine,nego da taj novac koji nije mali da namenski za rad sobnih modela po skolama u nekim gradovima,ali namenski.
|
|
|
Post by oldboy on May 5, 2011 14:34:14 GMT 1
Bobane da odmah kažem da neznam zašto Mišika nije postavio rezultate,nas nekolicina odemo na to takmičenje da malo proćaskamo napravimo koji snimak i ako može i da odmerimo koji let.A ono što se tiče RIBE ja bih uzeo onu završnu reč iz romana a i filma -Pobuna na brodu Kejn -:"Nije bitno kakav je brod već kakvi su ljudi na njemu".Da su u VSS pravi ljudi već bi taj brod isplivao.
|
|
|
Post by oldboy on May 6, 2011 8:02:21 GMT 1
Da nastavim koga je još bilo na 15.N.S.KUP-u.Sastao se i ostatak N.S. ekipe sa III. Sleta Vazduhoplovnih Modelara VS Srbije ;održanog u Trsteniku od 7.do 10. jula 1955.godine.Na slici su L. na D.:Večei Geza,Dreher Otto,Dreher Vilim, Rus Ivan još aktivni i pomalo aktivan,nedostaju nam još 1;+1 drugara.
|
|
|
Post by oldboy on May 7, 2011 15:23:13 GMT 1
Novi Sad rasadnik modelara za (ex) Jugoslaviju Ko je gde sve bio od modelara sa slike i gde je ostao. Gornji red L. na D.:Dreher Vilim od 1955. A.K.Ljubljana,vratio se 1960 još je aktivan. +Teofanović Đorđe 1953. otišao u V.V.A.;posle bio pilot u JAT-u i nije se vratio. Gaberćak Đura 1950. otišao u A.K.Aranđelovac,posle u Skopje i nije se vratio. Novta Vladimir od 1953. član A.A.K.Beograd vratio se 1960,još je aktivan. +Santo Dragutin (Karoly) iz N.S. 1945.otišao u Daruvar a vratio se u N.S. 1947. bio je aktivan do 1955.,posećivao A.K. kao veteran.Donji red: Štrasberger Teodor došao u N.S. 1946.,po završetku gimnazije otišao u Zagreb gde je i ostao. Dabić Milan 1954 otišao na V.V.A. nije se vratio u N.S. +Žigić Petar otišao je u Vršac,bio je pilot,nije se vratio u N.S. Čudno je to gde ih je sve bilo i gde su osatli,ali A.K. nije nikad bio čudo. Slika je sa Saveznog Sleta u Rumi 12.06.1949.
|
|
|
Post by oldboy on May 13, 2011 0:12:33 GMT 1
Ovo je sllika Bernfestovog pobedničkog modela sa 1°Švedskog Kupa održanog 1950.god..Slika je u ulju 40x 50 cm.,a dodeljen je pobedniku jubilarnog kupa povodom 60. godišnjice održanog jula 2010.god.
|
|
|
Post by oldboy on May 14, 2011 7:33:17 GMT 1
Ovo je dokaz koliko je bio popular Stjepan Bernfest u Švedskoj i koliko su ga poštivali.
|
|
|
Post by oldboy on May 14, 2011 7:49:23 GMT 1
Možda je ovo sad bolje.
|
|
|
Post by oldboy on May 14, 2011 12:45:15 GMT 1
Uspeo sam sa stranice A.M. našu ekipu i upoređujući sa onom slikom što su na jubilarnom takmičaru dodelili kao nagradu "To je To".Pokušat ću još pronaći koju sliku.
|
|