|
Post by Boca on Nov 22, 2009 11:15:14 GMT 1
Napravio sam kardinalnu gresku. Umesto da izbrisem post izbrisao sam celu "Gezinu" kolekciju". Pokusacu da je vratim. Nisam ni sam jos naucio da baratam svim alatima kao Administrator.
Izvinjavam se svima a narocito Gezi.
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2009 13:44:39 GMT 1
Nema veze, nastavljamo za iste pare istim zarom. Ja cu kada, ugrabim vremena, sve vratiti kako je bilo. Evo nove storije od Geze a to je kako je poceo. Pocetak bavljenja modelarstvom1951.sam poceo da pohadjam 1. razred nize gimnazije, gde je profesorka matematike, nas bolje ucenike, vrbovala za kurs vazduhoplovnog modelarstva. U modelarskoj radionici smo se prijavili na pocetnicki A-tecaj. Instruktori su nam bili Braca-Dabic Milan, poznati modelar, ciji je model A-2 analizirao i objavio u knjizi V. Stojadinovic. Zavrsio je V.V.A. a sreli smo se 1980. u Mostaru na E.P. Bio je u cinu pukovnika J.R.V. Drugi instrukto je bio Tonko-Antonijo Bogdanovic, dipl.mas.ing. Sreli se 1994. sluzbeno a zivi u Bgd. Obojici instruktora, nastavnik je bio A. Djordjevic, ciji je plan objavljen u Nemackoj (vidi NASI SLAVNI). Na tecaju smo radili model PIONIR, od letvica sa ravnim profilom. Po zavrsetku izrade, modele smo reglirali iz ruke pa ko dalje leti. Iz teorije smo imali osn. aerodinamike i meteorologije. Polagali smo, na kraju, i usmeni ispit pred komisijom 29.11.1951. te dobili A-diplomu i A-znacku vazd. modelara. Ove slike su deo iz clanka objavljenog u madjarskom nedeljniku 7 NAP(7 DANA) pod naslovom "Mali majstori u velikom poslu" 16.decembra 1951. Novinar-fotoreporter je razciscavao svoju arhivu 60-tih godina i slike dao mom ocu koji je uspeo da ih sacuva. Diplomu i A-znacku nisam uspeo da sacuvam, evo foto B-znacke.
|
|
|
Post by doajen on Nov 25, 2009 21:21:35 GMT 1
Pa jeaste Boca u pravu, Stvarno ispade da je Gezin i moj korespodent! Hvala ti Boco za to! Potrudicemo se da od toga odustanemo, ali dotle, moram da, ipak na ovom mestu nastavim tu korespodenciju sa Gezom sve u svrhu toga da vise saznate o nekim tamo vremenima...Pa evo dela price na koju Geza nije obratio paznju.
Neznam kako je bilo u Novom Sadu, ali u Saveznoj vazduhoplovnoj modelarskoj skoli -Ruma, na II tecaju za nastavnike vazduhoplovnog modelarstva i modelara,..."odrzan je sledeci broj casova: -Politicka nastava 95 casova -Aerodinamika 56 casova -Primenjena aerodinamika 40 casova -Meteorologija 30 casova -Konstrukcija elemenata 18 casova -Tehnicko crtanje 17 casova -Metodika nastave 9 casova -Matematika 28 casova -Istorija vazduhoplovstva 14 casova, i -Prakticki rad 124 casova Rukovodilac nastave Lorber Konrad, nastavnici Gregurek Josip i Puizina Cedomir svi nastavnici III klase. Bio je tu i Polit komesar i nastavnik matematike kao i nastavnica metodike.
I na kraju, zamislite svi polaznici su dobili zvanje nastavnika III klase!! Isto kao i nastavnici! Stvari su se znatno izmenile od I tecaja ,kada je bilo 200 casova politicke nastave i 50 casova "Organizacija Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije"!!, a 40 casova prakticnog rada i i 6 izlaska na teren!
Toliko za sada, dosli unuci, pa odoh....a i dosta vam je istorije za danas!
|
|
|
Post by Laca on Nov 26, 2009 9:48:07 GMT 1
Drago mi je sto Geza, i pored Bocinog brljanja, ne gubi volju. Kroz svoje interesantne price nam docarava "kako je to nekada bilo". Evo nove Gezine storije: KOLIBRI MP-54 Konstruktor: Milenko Djordjevic Videvsi da moje - Mladje sredovecne Kolege - rado secaju svog prvog popularnog Kolibrica te da sam ga i ja radio svojedobno, i to medju prvima. Na kursu za nastavnike vazd. modelarstva na Palicu avgusta 1955. gde su nam naglasili, da ce to u buduce biti tipski model za obuku vazd. podmladka (MP-54), cak sam uspeo pronaci i sliku ucesnika sa uradjenim modelima (snimio Ivica Vujic). Moze se zapaziti da se razlikuje od one kasnije varijante po tzv. vertikalnim uskama i zato su krajevi krila tako ravni. Ovaj tip je iziskivao veoma tacnu izradu kada se te uske postavljaju na centroplani deo i po vertikali i po paralelnosti sa smerom leta. Svaka netacnost u izradi je dovodilo do lomova, sto je bilo destimulativno za pocetnika, kasnije je to modifikovano na dobro poznate kose uske, ciji oblik ni velicina nije menjana nego je dat onaj poznati kosi zavrsni profil. Na slici sedim na zemlji drugi sa leva,a Rade Kacanski sedi u sredini. Efekat vertikalnih uski je trebao smanji indukovani otpor krila,bez da se suzava prema krajevima i da kvari Re-broj.Tada su se vec radila krila vitkosti 1:12-1:14 do maksimalnih 1-.20. Postojali su razni pokusaji za smanjenje ind.otpora, ali prvi studiozni pristup i merenja su uradili jugoslovenski modelari Razumenic i Tasic 1954. Godine. Oni su izradili veoma prost i efikasan nacin sa malom lopaticom (92.) koje su se na mestu prelaza kraja krila i vertikalne uske (93.) se zabadalo ciodom,te na osnovu njihove brzine okretanja se videla efikasnost ispitivanog oblika. Po iskustvu ispitivanja dosli su do zakljcka da je najpodesniji oblik cija je duzina i visina priblino ista sa dubinom krila. Visoke vertikalne uske su povoljno uticale i na bocnu stabilnost kod potpuno ravnih krila modela (94.) Tako je pisao o nasim modelarima poznati madjarski modelar Benedek George u svom clanku: «Bitka za minimalno propadanje» u oktobru 1957. Skica modela veoma lici na model Dejana Gajica sa kojim je bio 2. na Republickom 1955. a bio je kolega sa studija Tasica i Razumenica. Prilog: slika sa kursa i skica navedenog clanka.
|
|
|
Post by Laca on Dec 4, 2009 18:52:20 GMT 1
Gezo, ne brini, tu cu storiju vratiti u ponedeljak, jer mi je sve ostalo na racunaru naposlu.
|
|
|
Post by Laca on Dec 7, 2009 11:06:30 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Dec 7, 2009 11:22:38 GMT 1
Evo one cuvene Gezine storije koja glasi: "Porodicni hobi samo 2/3" Porodicni HOBBY samo 2/3 Da bi mogli odlaziti na takmicenja naterali su nas da drzimo casove sa pocetnicima. Meni je zapala u startu, subota popodne i nedelja pre podne. Pocelo je zvocanje - Otac ko kolac......... itd. Problem sam resio nabavkom decjeg sedista za bicikl, natovario cerku Sandru sa ~2god. pribor, model licne potrebstine i napred, klub, aerodrom Jugovicevo. Cak smo zajedno napravili i klizac C.V.M.-PILOT pustali ga i bilo nam je svima lepo, dosla je kao mala maskota. Kada je krenula u skolu, Limprodukt je poceo proizvodnju A-1 Selenit, pa je na casovima u klubu gledala kako se pravi. Za rodendan mi je crtala cestitku sa modelom Selenit. U 2. razredu je sama trazila da radi i na casovima je i uradila bez da je mnogo pitala, sta kako. Kad smo u N. Sadu organizovali I.MINI-KUP za F1H u kategoriji Selenit A-1 osvojila je prvo mesto i medalju a ujedno je ostvarila i najbolji rezultat, pa i pehar a kao nagrade komplete SELENIT, te novi A-2 komplet. Sada je bio problem za kratko vreme napraviti model za Memorijal Djordje Zigic. Uspeli smo uraditi i uz pomoc strike, reglirali i vezbali startovanje velikog-modela. Na tom takmicenju je bila najmladji takmicar sa tek navrsenih 9 god. , pa opet pehar ali je model zauvek ostao na onom cuvenom mestu na Jarku. Kod kuce se hvalila kako je na Banketu, tetka Dunja, nju kao najmladju i cika Viliku kao najstarijeg takmicara poljubila i kod kuce pravila reklamu za PKB gotova jela, pa je "Kolac" morao posle i to da kupuje ali preostala 1/3 nije popustila. Stalnim zajednickim izlascima na teren i takmicenja toliko zavolela cika Raleta i tetka Nedu, verujem da bi nas rado menjala za njih, nismo mogli proci pored kuce da ne zazvonimo da ih vidi na prozoru. Radili smo SELENIT u mnogo varijanti ali i neki A2 od Limro delova. P.S. Momci pazite nemaju svi srece da jednim potpisom steknu dobrog menadzera i sponzora Evo Gezine "cerkice" ponovo na internetu.
|
|
|
Post by Laca on Dec 11, 2009 10:14:11 GMT 1
Cuveni "Varteks" kup, sta reci, nekad bilo jos se prepricava. IV. i VII. VARTEKS-KUP 1958. i 1961. Za tu sezonu a i IV.VARTEKS sam pripremio jedrilicu po Sokolovu. Ta koncepcija mi je bila bliza iz vise razloga: slicio je nasim stapicarima sa parasolom,gradnja od domaceg materijala, podesniji je bio za ugradnju nase poznate bocne kuke sa kojom smo vecina nas vec uvezbali 2 do 3 kruga na sajli pri prosecnom vetru. Na tom takmicenju se nismo mnogo proslavili ni pojedinacno ni ekipno. Na V. Kup nismo otisli ni partner ni ja dobili smo tzv. Q.G.O. zbog nediscipline, nismo imali model za drzavno K:K:L: u Osijeku. VI:VARTEKS je bio katastrofa, ½ Oci ½ u sekciji se podzapali pa je raja nastradala i nismo isli. Za VII. Kup smo se iz inata spremili sa dve ekipe: stariji i mladji. Vratili se ½ NASI ½ studenti iz Beograda i Ljubljane pa je bilo i za A-2 i za TEAM-RACING dve ekipe a i jos nas pomocnik-fotgraf. Plasman kako pojedinacni i ekipni je bio izvrstan: A-2 ekipno 3. (prva ekipa-stariji) a pojedinacno 6. i 8.mesto i u T.R. 4. i 5. mesto. Za to takmicenje sam napravio kombinaciju od modela 13 kojem se slomilo krilo i od 19 kojem je stradao trup, pokazala se dobrom kombinacijom. Pobednika takmicenja sa A-2 su prvi put imali na Varteksu tek u 6. startu, i to dvojicu madjara iz kluba DOZSA sa modelom od domaceg materijala, po planu MOKI zvani HOLLO(gavran), samo je 2.plasirani imao modifikovani pljosnati trup. Prilog. Skice modela MOKI-V1 i VG-13 i VG-19 slika: moj partner i ja sa bradom (juh! 1961.)sta kazes Boco? Mislim da je ovo pravi momenat da se "Doajen" ukljuci sa svojim prilozima i komentarima
|
|
|
Post by Boca on Dec 11, 2009 10:56:40 GMT 1
Mene zanima ona prica kada Srecko nije dobro okrenuo knips.
|
|
|
Post by doajen on Dec 11, 2009 11:14:01 GMT 1
J..i, j..i, moze ti se. Koji put po vama da ispricam tu pricu? I nije knips, nego bes (a pomalo i vodjstvo puta, zna se ko je to bio...) I nije Varteks Kup (tamo nije bilo vekfilda!) . Radilo se o Kupu "Bratstvo-jedinstvo u Cakovcu! Nego, ajd sto ja brkam, vreme mi je, al sta je sa vama, stiglo, a?
|
|
|
Post by doajen on Dec 11, 2009 11:22:55 GMT 1
Nesto drugo je interesantno u vezi sa takmicenjem u Varazdinu (tu stalno brkate Varteks kup koji je bio SAMO takmicenje u jedricama! Takmicenje u TR je bilo posebno takmicenje u organizaciji sasvim druge varazdinske asocijacije, iliti "udruge" ili drustva...), e to sto je povezano sa Varteks kupom, o tom potom.
Citacemo se drugi put, sada zurim po penziju- treba jesti!
|
|
|
Post by Laca on Dec 11, 2009 11:53:38 GMT 1
Tacno sam znao da nas je Srecko godinama folirao za taj "Varteks" kup.
A jos malo, pa cu poceti da sumnjam da je Dunja iz Varazdina.
He.. he... he... ;D
|
|
|
Post by doajen on Dec 11, 2009 18:44:18 GMT 1
Tako mi itreba kad se za......m sa jednojajcanim blizancima; al .."ceracemo se".. Ha...ha..ha (da nebude bas tvoje he...he...!)
..."Volim i ja vas"...
|
|
nenad
New Member
|
Post by nenad on Dec 12, 2009 23:23:48 GMT 1
Tacno sam znao da nas je Srecko godinama folirao za taj "Varteks" kup. A jos malo, pa cu poceti da sumnjam da je Dunja iz Varazdina. He.. he... he... ;D Da je Dunja iz Varaždina to je točno, ali i nas Varaždince (mlađe modelare) izgleda isto mulja za Varteks kup
|
|
|
Post by Boca on Dec 13, 2009 13:27:08 GMT 1
Znaci i vas je "udavio" sa onom pricom. Srele gde ce ti dusa.
|
|