|
Post by oldboy on Jun 20, 2012 10:09:47 GMT 1
Na ovom crtežu što je ujedno i skica za sastavljanje modela,date su dimenzije tako da daljnja izrada nije problematična.Sve primedbe oko plana za izradu modela VRABAC prihvata se.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 21, 2012 11:16:51 GMT 1
Ceo stori oko ovog klizača krenuo je od Vilike,kad mi je pri jedno poseti doneo ploču balza furnira od 1 mm. sa većinom iscrtanih delova.Polako u toku izrade većeg broja istih,došlo se do ovog stanja.Možda postji još i racionalniji oblik,ovo je rezultat našeg rada u N.S.,P.V., S.O.,.Đavo mi nije dao mira pa sam isprobao i skeniranje direktno sa balze.Na ovako malom komadu zgodno je i čuvanje od tečaja do tečaja (kursa) a i pojedinačno.Pošto ne baratam sa cenama,tu je Voja ili neko koji to svaki dan radi.Zajedničkim snagama bi možda na ovaj način mogli uspeti pripraviti tipski klizač za KMT ili OKT.mogao bi neko da da i predlog Step-by Step za sastavljanje.Verujem da će Voja i dalje mnogo pomoći,kaoi do sada. Drugovi navalite! pozdrav oldboy
|
|
|
Post by voja55 on Jun 21, 2012 19:57:23 GMT 1
Hvala Geza pogledao sam plan kao i detalje ovog klizaca.Potrudicu se da sa decom izradim nekoliko ovih klizaca.Normalno na radionici.Trenutno imam potpune pocetnike.Majka dvojice sinova rekla je danas da su sasvim slucajno dosli na radionicu,ali da znate deca su neizmerno srecna i lepo im je.Meni je to najvece zadovoljstvo i uspeh da se osecaju tako.
Plan vam je veoma interesantan i lepa varijanta sa krivim profilom.Ovo bi mogla komotno biti i neka varijanta F1N za mladje takmicare.Hvala Viliju i tebi.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 25, 2012 16:25:53 GMT 1
E moji modelaroši,ništa meni nije jasno šta ste hteli postići na toj modelarskoj komisij.Sa nedovoljno definisanim kategorijama;šta je ,nije da posti samo f1a , postoji još i f2 (kružnokomandovani a i f3 (RC).Pre svih tih prepirki i svađa trebalo bi se te kategorije srediti.Pojedine grupe međusobno da se povežu i učlane u VSS.Svi momci provincijalci bi trebali već jednom i da se uozbilje oko nekih zajednićkih poslova.Eto toliko od mene.pozdrav oldboy
|
|
|
Post by oldboy on Jun 28, 2012 19:32:33 GMT 1
Sada se sve za takmičenje kupuje pa ko ima para ima sve,od modela ,do pribora za start.Ako ima sreću evo i rezultatata.Ovaj stalak sa podupiračem za prednji deo trupa,slučajno sam rešio,kada sam našao od starih dečjih kolica,držač suncobrana.Oblik sa malim doterivanjem potpuno se mogao uklopiti,samo se trebala uraditi prednja obujmica tj.šelna.To sam uradio još davne 1977. posle D.P. u Vipavi i posle sam stalno koristio do kraja bavljenja gumenjacima.Pred kraj bavljenja se pojavili zapadni modelari sa onim lepim eloksiranim delovima.
|
|
|
Post by oldboy on Jul 18, 2012 11:13:23 GMT 1
Momci naši zauzeli se ozbiljno da reše probleme u VSS .Problem rešavate sa desna na levo.Zvanje instruktora gradnje(nastavnika) je sada bitnije da pojedinci sa svojim slikama na internetu ne brukaju Savez sa onim šmirglanjem bez podmetača,i povlačenjem radnog predmeta preko gole šmirgle to se sve jako dobro uočava "provincijalci" naši..Pogledajte i redosled diploma nekad izdatih.
|
|
|
Post by oldboy on Jul 19, 2012 21:35:45 GMT 1
Da nastavimo sa nekadaÅ¡njom organizacijom koju smo svi smatrali veoma uspeÅ¡nom.Najbitniji je bio sistem takmiÄenja(KUP SISTEM),Å¡to su morale odpoÅ¡tivati sve republike,od klubskog,zonskog-,republiÄkog-,sve do saveznog-takmiÄenja.Sva takmiÄenja su upisivana u modelarsku knjižicu;bez pardona.To upisivanje bi bio najveći problem sadaÅ¡njim P:R: provincijalcima,jer-bo baÅ¡ kad bi trebao da upisuje to u knjižice imao bi druge hitne poslove.Sve je to odliÄno funkcionisalo dok se neko nije setio da pokuÅ¡a tzv. nacionalno takmiÄenje.Ovim sistemom je opalo interesovanje za to takmiÄenje,zbog suviÅ¡ne zatvorenosti,a poÅ¡to su se tada joÅ¡ modeli pravili,radije smo iÅ¡li na specijalizovana takmiÄenja (to su bili:Varteks-F1A;Kragujevac kup;kasnije je F1B i F1C i bezrepce,preuzeo Utva-Kup) tako smo ipak donekle uspeli videti "Sta to ima novo"
|
|
|
Post by oldboy on Jul 24, 2012 16:14:21 GMT 1
Svojedobno ko god da je zavrÅ¡io kurs za nastavnika bio je u obavezi da posle održi i kurs,za koji se inaÄe nije plaÄalo-to naglaÅ¡avam zbog ovih mlaÄ‘ih lažova koji sad sve i svaÅ¡ta prikrpe tim volonterima.Ukoliko je klub imao mogućnosti kao nagradu davao je malo kvalitetniji materijal za gradnju modela u toj sezoni.Sada se pojavljuju sveznajući tinejÄ‘eri od svojih 30 god. i viÅ¡e te pod zaÅ¡titom svojih moćnih sponzora svaÅ¡ta piÅ¡u,a u životu ni jedan teÄaj nisu izvrÅ¡ili,samo piÅ¡u,briÅ¡u i vrÅ¡e modifikacije svojih glupih napisa na ovom forumu.Saovakvim nestruÄnim pisanjem sa toliko netaÄnosti vreÄ‘a sve modelare koji znaju neÅ¡to o modelarstvu.Videtćemo sve dokle će to ići.
|
|
|
Post by oldboy on Jul 31, 2012 19:36:05 GMT 1
Da sam svojevremeno radio i slobdnoleteću maketu na pogon gumom,evo i dokaza ovaj par krila j0Å¡ iz 1967-68.Ja sam radio JAK-12-R.Složenost ovih maketa se uopÅ¡te nemože meriti sa onim Å¡to ih sada radi Ljuba.Za materijal preporuÄuju "balza bedniÄka" Å¡to nikad nisam shvatio Å¡ta taÄno treba da znaÄi.Treći plan HELIO CURIER je iz 1989.god.,već je predviÄ‘en za pogon na gumu i na CO-2,ali njega niko od mojih nije uradio.Sad posle toliko godina vidim koliko smo tada bili entuzijasti i da smo stvarno živeli sa i za vazd.modelarstvo.LakÅ¡e je ovo Å¡to danas rade muÅ¡ke sponzoruÅ¡e tinejÄ‘eri od 30 i kusur godina.Malo zakukaju sponzoru i evo sve je O.K.LakÅ¡e je ovako,filozofirati i sve oko sebe vreÄ‘ati,a za takmiÄenje "će da sa već SPONZORIÅ E."
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Jul 31, 2012 23:08:49 GMT 1
Gezo kako mogu dobiti kopije tih planova sto imas Pozdrav
|
|
|
Post by oldboy on Aug 1, 2012 10:09:59 GMT 1
Čim mi se ćerka udostoji da pomogne ocu ili da pošaljem original a Ti sebi kopiraj pa posle ćemo videti.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 1, 2012 10:20:44 GMT 1
Ljubo;daj adresu na koju da šaljem planove a Ti posle rešavaj,a za dalje ćemo se dogovoriti.
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Aug 1, 2012 16:43:00 GMT 1
Poslao na mejl
|
|
|
Post by Boca on Sept 19, 2012 10:28:17 GMT 1
Poslednji pozdrav za jednog od najaktivnijih clanova naseg foruma.
|
|
|
Post by Laca on Sept 20, 2012 7:59:08 GMT 1
Ima vise od 4 godine kako sam otvorio topic "Iz Gezine kolekcije". Znajuci ko je Vecei Geza i da moze dosta toga da nam kaze o modelarstvu, otvorio sam ovaj topic za zeljom da motivisem Gezu da nam prenese svoje znanje i deo istorije modelarstva. Geza je to veoma ozbiljno shvatio i prionuo na rad. Popularni "oldboj" je objavio 572 posta a njegov topic je prednjacio po svojoj posecenosti. Verujem da je vecina nas uzivala u nepresusnom Gezinom bogatstvu i znanju. U prvom momentu mi je Geza slao mejlove, jer nije znao da "uploaduje" slike a kasnije je savladao tu tehniku. Najvise me je odusevila Gezina mastovitost da slika dokumenta sa digitalnim aparatom, jer nije imao skener. Nazalost, jedan deo materijala je greskom administratora izgubljen, ali topic "IZ GEZINE KOLEKCIJE" ce ostati kao uspomena na jednog velikog modelara i istinskog prijatelja. Ovo je pocetak (nastavak), jer je jedan do izgubljen. boca55.proboards.com/index.cgi?board=planovi&action=display&thread=251&page=1
|
|