|
Post by oldboy on Jun 16, 2010 10:09:14 GMT 1
Evo istina je u izreci: _Gumenjaklija ostaje vecito gumenjaklija_.Moj se brat Josip ponovo vratio modelarstvu sa gumenjakom.Sa svojim unukom Markom ozbiljno vezba,tajno tu u komsiluku preko bare u Vancuveru.Neznam jedino to,da li tajno sa tamosnjim ostalim Novosadjanima ne nameravaju da oforme novi A.K.-Heroj Pinki-onako iz nostalgije.
|
|
|
Post by oldboy on Jul 4, 2010 10:52:36 GMT 1
Lutajuci naisao sam na ovaj intersantan video,sto predstavlja neku novu sobarsku kategoriju sa pravim elementima FREE FLY,za skidanje viska kg.Sta je to u stvari i kakva padina? www.youtube.com/watch?v=FYxPy8E8jXY
|
|
|
Post by oldboy on Jul 6, 2010 9:07:25 GMT 1
|
|
|
Post by oldboy on Jul 6, 2010 14:10:52 GMT 1
Da malo dosadjujem i pokusam ovaj novi sistem.Prikazat cu jedan nekad popularni sistem visenamenskog modela sa razlicitim nacinima poletanja sa zemlje;vode;slobodno letece;slobodno letece sa klatnom (to je bilo popularno kod maketa) i kruzno komandovano.Sada sa ovim novim malim RC-uredjajima moze i to.Rado su ga pravili malo jaci sredovecni modelari za svoje i unukovo zadovoljstvo
|
|
|
Post by oldboy on Jul 6, 2010 14:19:34 GMT 1
Da me ne grdite(ili ono grublje) zavvrisit cu i sa preostale dve stranice.
|
|
|
Post by Boca on Jul 8, 2010 8:09:51 GMT 1
Geza nemamo attachmente.
|
|
|
Post by oldboy on Jul 11, 2010 12:01:39 GMT 1
O.K.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 5, 2010 17:37:30 GMT 1
Sredjujuci svoju P.C.-Arhivu pomazu mi i stariji i mladji drugari.Nije jednostavno desifrovati pojedine slike ,pogotovo one do 1960.Ovu sliku smo nas cetvorica resavali.Na slici je ekipa A.K.Novi Sad 1951. na drzavnom prvenstvu u Skopju.Prvi levo je Dreher Otto sa veoma skladnim i tada po koncepciji modernim modelom F.A.I.-jedrilice,bez vertikalnog stabilizatora,za bolji raspored bocnih povrsina i boljeg iskoristenje termickog stuba.Dalje se vide dve nordijke A-2(sada F1A) konstrukcija Dabic Milana-Brace,koja je obradjena u knjizi "Modeli jedrilica-konstrukcija i izrada" od V.Stojadinovica.Obratite paznju na linije Ottovog modela sa cijim delovima cemo se jos sresti.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 6, 2010 13:38:34 GMT 1
Onom Ottovom lepom modelu sa prethodnog pisanja stradao je trup,pa se setio i napravio od krila i horizontalca veoma atraktivan model tipa -PATKA-.U to vreme je bilo popularno da od "restlova" pravis tako patku ili neku manju FAI-jedrilicu od ostataka gumenjaka cisto radi promene.Ottu je uspelo da -potrefi- raspored bocnih povrsina i uspevao je da izvuce model na skoro celu visinu od 100 met.D.T. je resio sa pozitivnim napadnim uglom hor.stabilizatora.Prvi model sa originalnim kariranim krilom je nestao u oblacima sa D.T.Brzo je napravio i repliku presvucenu sa zutim pelirom,a glavu ofarbao belo sto je delovalo jos atraktivnije,na Saveznom Aeromitingu 1952 u N.Sadu.Tada sam naucio da pratim model a ne da trcim za njim u krug kao kuce.Taj drugi model je 1954. pobegao na pokrajinskom u Subotici.Brat Vilika je napravio isti takav model kojem je kljun ofarbao crveno da se zna -koje je cije-.
|
|
|
Post by Boca on Aug 6, 2010 15:15:00 GMT 1
Vauu kakav model. To je bilo modelarstvo, kad se svako pojavi sa svojom koncepcijom
|
|
|
Post by oldboy on Aug 6, 2010 15:31:10 GMT 1
Boco 'ce da bude jos.Ovaj mali mi piprema nastavak.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 6, 2010 18:07:47 GMT 1
Prosla oluja,da se nastavi.Ideju za svoj model,Otto je verovatno dobio videvsi ovu fotografiju koja je i njemu sigurno bila dostupna,ali iz pristojnosti to nikad nisam pitao.Ovaj model na slici je padinas,a one dve zice sto vise patki iz kljuna su neophodne da stite horizontalni stabilizator od direktnog udara pri sletanju.Kod ovog modela B.P.na prvi pogled nije bas u redu,sve je blizu tezista.Otto je to pomerio nesto iza C.G. i lukavo resio napred sa deljenim vertikalcima na krajevima horizontalca (kao sada kod padinasa ispred) C.G.Svoj model je zato mogao lepo da izvlaci na visoki start,za pariranje jacinje vetra ima veci broj uzastopnih startnih kuka.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 7, 2010 12:31:02 GMT 1
Vlastita iskustva sa mojim modelima tipa PATKA.Prvi model sam uradio davne 1955.god.grupno nas nastavnik Vilika drugar Franja i ja po proracunu Otta.Model je imao ravno krilo sa tzv.vertikalnim uskama,horizontalac sa vertikalcima na krajevima,trup stapicar sa malim parasolom za horiontalac i visljim za krilo.Sva tri modela su lepo letela pobijajuci klupske teoreticare da se iste nemogu izvuci na visoki start.pa smo kasnije ugradili i kormilo pravca na kraju parasola krila.1978.god. mi je palo napamet da od starih delova A-2 napravim jedan.Po teoretskim pretpostavkama moze,ali kad sam uradio ispalo da bas nije to sve tako.Prisecajuci se ranijeg modela uzeo veci horizontalac od ruske No 18 od 7,5 dm.,smanjujuci krilo,dobio sam bolji rezultat.Nije mi bilo dosta experimenta pa sam kasnije od preostalih viskova profila CIRUS-a napravio horizontalac sa konkavnim profilom sto je dalo jos bolji rezultat oko 2min.Na sajli nisam imao nikakvih problema potrefile se bocne povrsine (odredio sam samo graficki).Kasnije kada su sa ultra lakim avionom Vojadjer obleteli zemlju amerikanci,uvideo sam da je stvarno kod patki veliki problem C.B.P.sto dokazuje taj pomalo neuobicajeni izgled tog aviona.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 11, 2010 11:52:20 GMT 1
Bogu Hvala! Posto mi se zdravlje popravilo pa mogu pomalo i da obilazim starije drugare modelare te pokupim jos ne izgubljene bisere iz istorije naseg modelarstva.Kao starom gumenjakliji bilo mi je ovo veoma interesantno,nadam se da je i Vama. Sledi i zavrsni deo!
|
|
|
Post by oldboy on Aug 11, 2010 13:48:32 GMT 1
Ovaj nastavak je radjen u okvirima formata 800x600 da se ne gurka levo-desno i gore-dole.Moze biti da je teze za citanje.Sta je bolje?
|
|