|
Post by oldboy on Aug 12, 2010 11:08:47 GMT 1
Znacajnija unapredjenja na modelima do tada su uradili: 1.James Korda je zbog proseka tri zvanicna leta kasnije prvi primenio na svojem modelu D.T. sa promenom napadnog ugla horizontalnog stabilizatora. 2.Roy Chesterton je izradio bajonet za elasticno spajanje deljenog krila sa vecim brojem vertikalno postavljenih lamela od aviospera debljine 0,8-1,0 mm.Taj nacin spajanja krila je bio posle toga veoma popularan i kod jedrilica A-2. 3.Aarne Ellilea;posto tada jos nije bilo nikakvog ogranicenja za kolicinu (tezinu) gume,cesto je to bila i do 50% od ukupne tezine modela,primenio je deljene snopove motora a njihov momenat je preko zupcanika preneo na jednu elisu. Autor;Vlada Pracek je bio istaknuti modelar A.K. Zgb.i vise puta reprezentativac YU sa F1C i prvi je na zvanicnom takmicenju postigao maksimalni rezultat.Supruga mu Zdenka bila takodjer modelar i sa vazduhoplovnim modelom na raketni pogon je 1952.na Saveznom Sletu u N.S. postavila drzavni rekord.Bila je zapazena po crveno ofarbanim modelom dekorisanim sa cveticima.Kasnije su oboje bili aktivni kao sportski funkcioneri (VARTEKS-KUP itd.) Po nekim mojim "cackanjima" po gumenjacima cini mi se da je i Kup Kralja Petra II bio uskladjen sa pravilima Wakefield.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 25, 2010 12:05:33 GMT 1
´40-ih godina kada su modelari bivseg SSSR prednjacili u uzmisljanju novih kategorija i postavljanju svetskih rekorda istih,da bi jedno vreme drzali skoro 50 rekorda.Ova slika predstavlja jedan od takvih bisera.Model po rasporedu nosecih povrsina je:tandem-patka-autozir.Po nacinu poletanja,amfibija.Tada su priznati nacini poletanja bili:iz ruke; sa zemlje i sa vode.Po vrsti pogona je bio benzinac.Tada je postojao:pogon na gumu,SUS-dizel- i SUS-benzinski motor.F.A.I. je u prvoj polovini ´50-ih sve te varijacije (bezrepce;patke;tandem i autozire)izjednacio sa normal modelima.
|
|
|
Post by oldboy on Nov 29, 2010 0:25:09 GMT 1
. Posto niko nije pokusao da pogadja na osnovu cijeg sam modela konstruisao onaj A-1 na i ispred monitora,evo nasao sam u jednom od casopisa.To je poznati americki modelar koji je inace mnogo eksperimentisao.Model ima karakteristicno kratku njusku i koso podignut zadnji deo trupa pa ceo model ispada niskokrilac i bio je izvanredan u termickom stubu.Na nacionalnom prvenstvu USA osvojio je prvo mesto u fly-off sa 16min. i 49sec.Tada je jos 6.start bio neogranicen let,proverite WCH.1959.i rezultate g.Ritz i J. Sokokolov.
|
|
|
Post by oldboy on Jan 9, 2011 17:05:17 GMT 1
Prvi vazduhoplovni modeli izradjeni od metala (legure aluminijuma) izradjeni su jos davnih 1930-ih masovno u Nemackoj,cak su bili i obuhvaceniu nastavnom planuobuke,a prodavali se i kompleti.Ovaj prikazani model je razvijen iz modela istovetnih mera ali uobicajene gradnje od drveta.
|
|
|
Post by oldboy on Jan 10, 2011 0:17:25 GMT 1
Za izradu modela su vec postojali standardni profili izradjeni od legiranog aluminijumskog- i duralnoglima debljina 0,3 ; 0,5 i 0,8 mm.Za medjusobno spajanje delova se koristile standardne aluminijumske zakovice precnika 1,8mm. i duzine 3,5mm.Na ovom uputstvu za gradnju je sve dato postupno,a usastavnici delov su navedeni profili za pojedinacne delove,koji su prikazani na pocetku uputstva.Ovaj plan je izdat pre 1938.god.to je moj zakljucak na osnovu reklama distributera plana (Austrija). Nije otisa crtez,saljem posebno.
|
|
|
Post by oldboy on Jan 10, 2011 0:27:57 GMT 1
Evo crteza!
|
|
|
Post by oldboy on Jan 10, 2011 15:14:59 GMT 1
U knjigi "Der Bau von Flugmodellen" teil 2. fuer Fortgeschrittene 3.izdanje od Alexandra Lippisch,iz 1935.god.,nasao sam ovu reklamu alata za izradu metalnih modela.Sa leve strane su klesta za probijanje rupa za zakovice i za zakivanje,a sa desne strane su makaze za isecanje i odsecanje profilisanih delova za gradnju.Uvodjenje ovih metalnih modela u nastavni plan kod ovakvih pocetnickih modela je bila priprema omladine za vazduhoplovnu industriju.Na istom mestu pronasao sam i reklamu za lepilo UHU,koji se i danas proizvodi,jedino je reklamni "logo" drugaciji.
|
|
|
Post by Boca on Mar 6, 2011 17:29:01 GMT 1
Iz dva - tri puta hoce i tu vecu.
|
|
|
Post by oldboy on Mar 19, 2011 20:50:45 GMT 1
Da vidimo koliko imamo danas srece.
|
|
|
Post by oldboy on Mar 19, 2011 20:55:00 GMT 1
Da li ide bez ZIP
|
|
|
Post by oldboy on Mar 22, 2011 0:20:05 GMT 1
Prosle sedmice i je bio u poseti brat sa njegovim unukom Markom iz Vancouvera,da mu pokaze da i ja imam avione.Uspeli su da sastave i P-30 i A3-jedelski.Mali Marko je imao divne komentare:"Gezo tvoj avion ima velki -VING - i to je od -VUD-."Za P-30 je rekao:"Ti ovde sakrijes gumu da se ne vidi kao kod mene"(ima gumenjaka sa pljosnatim trupom).Kada smo hteli da slikamo njega sa modelima P-30 je stalno okretao na ledja,posto avion ima rep gore.Koliko je ovo smesno toliko je i tuzno-kuda je otisao nas podmladak.Evo i slike kao potvrde.
|
|
|
Post by Boca on Mar 23, 2011 11:10:27 GMT 1
Ubio me bog ako znam gde sam ga skinuo. Sliku sam negde video kopirao i stajala mi na desktopu vise od mesec dana a stavio sam je pre neki dan na forum.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 2, 2011 19:40:57 GMT 1
Već je prošlo godinu dana od kako nas je napustio drugar Vladimir Živanović, Dipl. ing. Bio je neumorni radnik na popularizaciji jugoslovenskih vazduhoplovno modelarskih motora u svetu.Ovim putem ću prikazati njegov zadnji rad za dilera u USA za ovaj COX motor koji nije imao svoju ambalažu,već se prodavao pakovano u najlon kesi po 5 komada (2+2+1) bilo je tri izvedbe.Ovo je varijanta sa startnom oprugom i predstavlja njegov motor u prototipnoj kutiji.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 2, 2011 21:43:00 GMT 1
Evo da vidite kako je Vlada elegantno rešio problem iz dva dela.Po mom saznanju kao poklon preko Ree Andraša,poslao je Somogyi Ferencu Dipl. ing.,čuvenom mađarskom konstruktoru vazduhoplovno modelarskih motora.Treći je poslao poštom najavivši na Skayp-u u klasičnom njegovom stilu:To ti je pokon za intelektualne usluge.(snimak plašta je od te kutije).Bilo bi dobro da se javi Vinko Mahrl,pa da kaže kakva on ima saznanja o ovom Vladinom projektu i ako zna nešto više o onom Ameru.
|
|
|
Post by vinkom on Apr 3, 2011 14:39:23 GMT 1
Zdravo, zaista kako brzo prolazi vreme...i kako nama svima (koji smo ga znali) nedostaje Vlada... Upoznali smo se 2003 godine-zapravo počeli da se dopisujemo-susreli smo se 2004 na Dorcol kupu,bio sam i gost kod njega i vidio njegovu kolekciju motora i literature... Te sam godine izradio dva motora i to: EZE-1 -Glow Plug 1ccm (Engleske konstrukcije) i DVM 15 2,5ccm Glow sopstvene konstrukcije.Ove motore donio sam iduce godine u Beograd na uvid.Vlada je fotografisao DVM 15 i sa opisom karakteristika slao je J.E.Dunkinu u SAD za njegovu enciklopediju modelarskih motora.Tom prilikom Vlada mi dao nesto literature za AERO 250MR-na zalost nije potpuna .Godine 2007 teze sam povredio levu ruku (stolarska kruzna pila!!!) pa dvije godine nisam dolazio na Dorcol kup.Poslednji put smo se sreli 2009 godine a poslednji put culi 2010 na nedelju dana prije njegov smrti. Na zalost nisam upoznat sa njegovim drugim projektima -osim o sakuplanju svega o YU motorima. Fotografije mojih motora mogu staviti -samo da prokuzim kako to uraditi! Puno pozdrava iz Slovenije! Vinko Marhl
|
|