|
Post by oldboy on May 14, 2011 21:28:02 GMT 1
Na osnovu upoređivanja slika verovatno je to model Stjepana Bernfesta.Veoma lep model.
|
|
|
Post by oldboy on May 15, 2011 8:37:02 GMT 1
Spor je danas SBB.Evo druge slike Bernfestovog modela.
|
|
|
Post by oldboy on May 15, 2011 9:22:54 GMT 1
Da pokušamo ovde da ispunim obećanje Voji.
|
|
|
Post by Boca on May 15, 2011 10:12:38 GMT 1
Gledam ovaj Benefistov model pa prosto ne mogu da verujem da je sa takvim "debeljkom" postao svetski prvak. Nadam se da ovo "debeljko" nece nikogg uvrediti. Izgleda da je tajna u "V" repu , nema razbacane mase i verovatno je u tervmckom danu, uvek sam nalazio stub.
|
|
|
Post by oldboy on May 15, 2011 15:49:41 GMT 1
Da odmah odgovorim dok nisam zaboravio(matoritis). Našao sam podatke za model i to:oznaka je Steber 12;raspon krila 1480 mm.;plan je izdat u Nemačkoj 1950.god.;arhivski broj arhive 155.Taj se plan može naručiti na adresi: www.antikmodellflugfreunde.de/archiv-hucke-segler-internet.pdf Na istom sajtu imate još naših modela:BONDUR-Aleksandra Đorđevića i Bore Carevića iz NS. ; BG-44 Bore Gunića iz Bgd. ; NW-48 Novta Vladimira NS. Steber 12 bernfest Stephana Si-Zgb. Na modelu je imao tzv.šetajuću startnu kuku gde je ona bočna žićica imala hod napred-nazad i povezana je bila sa kormilompravca,pa kad popusti na sajli model malo skrene pa kad ponovo zategne već je otišao na pomerenu paralelnu putanju sa ranijomputanjom.
|
|
|
Post by Boca on May 15, 2011 22:05:09 GMT 1
Odavde je verovatno potekla Ideja za Massarijevu kuku.
|
|
|
Post by oldboy on May 16, 2011 17:15:30 GMT 1
Pronašao sam još jednog "Bucu".Zauzeo je 2. mesto na njihovom državnom prvenstvu 2008.god.Intersantna je koncepcija horizontalac sa uškama,trup je po tadašnjoj "modi" oblik trupa bez vertikalca kao kod Ljube Petkovskog.
|
|
|
Post by oldboy on May 18, 2011 14:42:18 GMT 1
Pokušat ću u nekoliko nastavaka prikazati startne kuke koje su se koristile pre nove Ruske Kuke.Na ovom crtežu je model HOLLO (GAVRAN) konstrukcija Benedek Đerđa.Model je sav od domaćeg materijala aviošper i smrekove letvice.U ovom modelu je prvi put ispitan prfil B-6456-f,kojeg je sam Benedek smatrao uspesnijm od B-6356-b.Za uspešnije "njuškanje" termike primenio je novu vrstu startne kuke tzv."plivajuća kuka" koja je preko poluga omogučila izvesno šetanje sa modelom.Model je bio uspešan na takmičenjima,a na VII.VARTEKS-KUP-u osvojili su 1° i 2° mesto mladi takmičari A.K.DOŽA iz Bp.Na skici modela može se videti raspored poluga i njihovo povezivanje sa kormilompravc.O samoj kuki i delovima sledeći put.
|
|
|
Post by oldboy on May 19, 2011 9:27:39 GMT 1
Ova startna kuka je u stvari kombinacija dve poluge.Sama startna kuka čini jednu jednokraku polugu koja je na jednom kraju uležištena,a drugim krajem naleže na manji krak dvokrakepoluge,čiji drugi duži krak se sajlom povezuje sa kormilom pravca.Funkcioniše tako što dok se model vuče,jednokraka poluga sa kukom ide na dole i pritska na manji krak dvokrakepoluge i sajlala povlači kormilopravca u neutralan položaj i model ravno penje na sajli.Kada se zastane,gumica na kormilupravca savlada poluge i dolazi u položaj za kruženje,te se tada moglo šetati sa modelom ili pokušati napraviti jedan do dva kruga.Ovaj sistem kuke sem složenosti izrade i ugradnje imao je nedostatak što je alka lako spadala sa kuke,iako smo pokušali to sprečiti sa perom.Zbog svih ovih nedostataka mi u N.S. smo brzo odusali od ove kuke i vratili se našoj fiksnoj bočnojkuki.
|
|
|
Post by oldboy on May 31, 2011 0:11:04 GMT 1
N.S-Bočnakuka....Ideju za ovu kuku sam pronašao u izveštaju sa međunarodnog takmičenja socijalističkih zemalja 1956.godine.U jedrilicama je pobedio čeh Vladislav Špulak,te je dato kratko obrazloženje da nije pobedio samo zbog odličnog modela veći i tome što je mogao model držati na sajli dok ne nađe termiku.To je postigao startnom kukom ugrađenom sa strane (boka) trupa a kormilo pravca je imao stalni otklon za kruženje.Na osnou ovog izveštaja smo drugar Franja i ja počeli da analiziramo u čemu je "caka".Na osnovu znanja mehanike iz tek završenog 1°razreda tehn.škole uspeli smo da shvatimo tu "caku".Rešili smo da za probu uzmemo moj model sa Varteks-Kupa,kod kojeg sam imao umesto bajoneta već čeličnužicu za spajanje krila i bilo je dovoljno elastično za ono "Ne daj Bože".Problem je nastao kako ugraditi kuku.Tada smo imali "štpićare" sa kutijastim parasolom od špera 1mm. a to je bilo jako ljigavo,pa smo morali praviti posebnu troslojnu kutiju da bi pojačali i mogli prilepiti kuku na parasol.Tada još nismo ni čuli za UHU-plus.Kutija je imala srednji sloj od špera debljine kao prečnik žice kuke u kojem je bilo izrezano za za naslon kuke a sa obe strane obloženo sa šperom 1mm.Otklon kormilapravca smo odredili eksperimentalno.Veličina krugova bio je u zavisnosti pomerenosti kuke od ose trupa i otklona kormila.Na skici sam pokušao da dam raspored sila i momenata,izgled kuke u projekcijama i aksonometrijski izgledkuke kakav smo primenuli Franja i ja.Posle kad su i ostali to prihvatili svako je prilagodio prema svom trupu.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 1, 2011 16:30:57 GMT 1
Prikazat ću skicu mog modela na "citronžutoj" podlogi pošto je original na pausu.Model sam radio za sezonu 1956. po tada dosta naprednoj koncepciji,iako su tada već rađeni modeli sa manjom dubinom krila.Ovaj model je u N.S. bio prvi koji je rađen sa krilima spajano žicom umesto klasičnih bajoneta od špera ili durala.Zahvaljujući što je Vilika Dreher video Kmohovu čuvenu jedrilicu KV-64 sa kojom je 1955.osvojio državno prvenstvo a primenio je žicu.Za žicu sam uzeo žbicu za biciklo,no to je bilo jako mekano pa se nije vraćalo krilo ponovo u horizontalu.Neko se od drugara setio da su žice na kišobranima elastični i da smo ih koristili za lukove.Te su žice bile površinski kaljene i vema elastične,tvrde površine i moglo seći samo na tocilu.Krilo je pri izvlačenju dobijalo povećani V-oblik ali se posle vraćao u normalu.kod grubljeg sletanja ili pod D.T. je prosto odskakao,tako je tada ovaj moj model uzet za ispitivanje naše teorije o bočnoj kuki praktično.Ovu koncepciju smo drugar Franja i ja dalje razvijali sve do 1959.godine.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 5, 2011 14:05:03 GMT 1
Moj poslednji model sa bočnom kukom uradio sam 1958.god.Dok su svi pravili trupove po uzoru na Babićev model,meni se više sviđala koncepcija Sokolova.Ova ruska koncepcija je bila bliže našim modelima sa parasolom.Za krilo sam uzeo profil B-6456-f tada nov i savremen.Tada još nije bilo dvokomponentnih lepkova,pa nisam mogao prednji deo uraditi od duralnog lima,ali sam uspeo uraditi od aviošpera.Slepio sam dva sloja špera 1,5 mm. pod uglom od 45°,a između njih stavio najlon čarapu kao armaturu (iskustvo kod okruglih trupova gumenjaka),ovaj slepljeni laminat olakšao i ugradio balast,a zatim sa obe strane obložio šperom 1 mm.model sam startovao i na Varteks Kupu 1961. gde je pobegao pod D.T.To takmičenje je svima ostalo u sećanju po jakim stubovima i abvintu.Kuriozitet je bio start Vilike Dreher,kad je model u jednom startu napravio dvocifrenjaka,izvukao je fitilj i bacio model iz ruke "`ala Fresl " i model uhvatio termiku te kružio oko startnog mesta 32 minuta i još nešto više.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 7, 2011 7:40:45 GMT 1
Sa ovim tipom N.S. bočnekuke najviše uspeha je postigao Stevan Knežević,tada plaćeni zonski nastavnik po važećoj organizaciji u VSS.Na Republičkom Kup Takmičenju 1957. u Pančevu bio je prvi i plasirao se za Finalno Kup Takmičenje u Vršcu u reprezentaciju Srbije i osvojivši prvo mesto postao Državni Prvak.Te godine u kategoriji jedrilica ekipu u jedrilicama od četiri člana tri je bilo iz N.S.Na Republičkom Kup Takmičenju 1958.god. održanom u Kraljevu (Rankovićevo) Knežević je bio prvi,a Silađi Franja treći i kao članovi reprezentacije Srbije učestvovali na Finalnom Kup Takmičenju održanom u Ljubljani (Brnik).Steva Knežević je i 1959.god.na Finalnom Kup Takmičenju održanom u Rijeci (Grobnik) bio je odličan drugi.Neznam da li je takvom uspehu doprinela i ova bočnakuka.Da se sa ovom kukom može i kružiti na sajli,slučajno je otkrio Steva Knežević kad je u jednom startu slučajno ispustio sajlu i model je sam napravio pun krug,nakon toga je pokušavao da to isto uradi sa zastajkivanjem i trčanjem unazad za modelom,te je tako pravio i do tri kruga.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 8, 2011 13:38:14 GMT 1
Ovo je bocnakuka prikazana u casopisu "Nasa Krila",koji je izlazio pocetkom ´70.Prednost ove kuke je u tome sto se moze podesavati pomerenost kuke u odnosu na osu modela a time se menja i precnik krugova u letu.
|
|
|
Post by oldboy on Jun 13, 2011 9:17:20 GMT 1
Iz istog časopisa "Naša Krila"je i ovaj nastavak o startnim kukama,ali ove dve vrste kuka već spadaju u tzv. dinamičke startne kuke,barem po DDR. literaturi.Sve o njima je objašnjeno u tekstu na toj strani.
|
|