|
Post by oldboy on Apr 9, 2011 18:12:42 GMT 1
Kao potvrdu ovome što sam izneo prilažem neke sačuvane suvenire sa takmičenja iz tog vremena u vidu ovog malog kolaža.Koverat sa žigom prvog dana sa XIII Varteks Kupa (ima relativno visoku vrednost kod filatelista);dve nalepnice za modele sa Državnog Prvenstva !968.- i 1969.godine.Te dve nalepnice sam postavio na koverat koji je ostao sa Saveznog Finalnog Kup Takmičenja iz 1957.godine čiji organizator je bila N.R.Srbija po redosledu i da je isto održano u Vršcu.Priprema ekipe Srbije je održana u Novom Sadu -Čenej zato što je naviše bilo iz N.S. (4 člana) i bio odličan smeštaj.Koverat se uspeo sačuvati samo zato što smo u njemu držali FAI markice i one prefikse za modele.Ko ne veruje da je original neka prebaci u svoj kompjuter pa neka uveliča i videt će šta piše.U takvoj koverti su takmičari dobijali onaj materijal o satnici takmičenja i kupone za hranu.Koverat je zaostavština mog mlađeg brata koji se plasirao i bio učestvovao na takmičenju u svojoj 13.godini a bio je junior među seniorima.Interesantno je sa tog takmičenja,da ga je p.Bora Kolić dipl.meteorolog kao klinca posadio na rame i tako su išli da trže malog penjača na 1ccm.i uspeli da ga nađu u kukuruzu.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 10, 2011 8:20:21 GMT 1
Dok se modelari takmičari spremaju na put za Sopot a neki su već davno na putu da i ja uradim nešto,pa da vidite dokle se stiglo sa Kupom B-J.Takmičarima ujedno želim dobre rezultate a navijaći da drže "palčeve" i "fige",ja to smatram pristojnim sa obzirom na temu posta i na osnovu sastava takmičara.Sada da vidite dokle sam stigao sa "čarakanjem " naše zajedničke modelarske istorije,uz pomoć drugova,smatram da bi time bio i kraj sa moje strane,a sad ko šta nađe neka slobodno ovde dopuni.Ovako je to bilo po redosledu: 1.1969.-Bitolj ....S.R.Makedonija 10.1980.Čakovec....S.R.Hrvatska 2.1970.-Pančevo........S.R.Srbija 11.1981.Metlika.......S.R.Slovenija 3.1971.Banja Luka........S.R.B-H 12.1982.Zrenjanin...A.P.Vojvodina //.1972.___Nije održano__ 13.1983.Prilep.......S.R.Makedonija 4.1973.Čakovec.....S.R.Hrvatska 14.1984.Titograd....S.R.Crna Gora 5.1974.Lesce-Bled..S.R.Slovenija 15.1985.Priština...... A.P.Kos.- Met. 6.1975.Sombor.....A.P.Vojvodina 16.1986.Beograd...........S.R.Srbija 7.1976.Prilep.......S.R.Makedonija / /1987.__Nije održano__ 8.1977.Priština........A.P.Kos.-Met. 17.1988.Livno..................S.R.B-H. 9.1979.Glamoč..............S.R.B-H. 18.1989.Osijek.........S.R.Hrvatska Ovde smo sve putovali i takmičili se,bili merioci vremena,sudije pomoćnici "Braneći Boje" svoje S.R. ili A.P.,nije bilo bitno da li je neko govorio momci;dečki ili fantjeki.svima nam je bilo lepo i krasno. Ovaj spisak možemo zahvaliti našem drugaru Zoranu Ivančević,koji je kao i uvek ispunio obećanje i "otišao preko" i tamo pronašao pravu stvar.U svoje ime se također zahvaljujem Zoranu i molio bih ga da proveri spisak da li sam dobro razumeo telefonski.Iz ovog spiska se nezna da li su od početka učestvovale i pokrajine,to bi trebalo da proverimo,zato ako neko ima stare rezultate slobodno neka pošalje.Nemogu dalje treba mi maramica
|
|
|
Post by oldboy on Apr 10, 2011 20:45:38 GMT 1
Izvimjavam se što sam tako naprečac prekinuo raniji post,setio sam se Emila ,Nika i Koleta koji su bili najzagovaraći tog sistema takmičenja. Sva moja prisećanja o kupu poćela su kad sam pronašao ovu nalepnicu pa sam imao orijentir i počeo vrtiti unazad,istu mi je poklonio Rale i njemu hvala.Na osnovu ovog 10.Kupa sam računao unazad,zamolio Zorana da pogleda od 1969.jel mi se činilo da sam nešto čitao o tome u MODELAR-u.Javiomi je telefonski da jeste Mikulčić je dao predlog i kad i gde su održani Kupovi B-J.Još jednom hvala Zoranu i ostalim drugovima koji su pomogli da sakupimo podatke o našem zajedničkom "Minulom Radu". Moli bih nekoga ko bi to znao da sakupi u Microsoft Word i da mi nekako dostvi na sajt pa bih oformio folder i kasnije dopunjavao i sa rezultatima. Emil je pokrenuo još nešto 1971.god.,ali o tome kasnije.
|
|
|
Post by Boca on Apr 11, 2011 9:40:56 GMT 1
Geza proveri u kojoj ti je rezoluciji slika. Nije do foruma jer sam jutros postavljao slike iz Sopota Ako mozes smanji sliku je na rezoluciju 800x600 ili 1020x760 i slika ce proci.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 11, 2011 13:44:51 GMT 1
Poslatću Boco na Tvoj e-mail pa ako hoćeš postavi da vide drugari,uspeo sam malo da ga očistim u Fotsšopu Cs3.
|
|
|
Post by Boca on Apr 11, 2011 19:47:01 GMT 1
Evo te slike
|
|
|
Post by oldboy on Apr 12, 2011 20:45:24 GMT 1
Uspomena na Prilep .
|
|
|
Post by oldboy on Apr 13, 2011 10:19:26 GMT 1
O Marku sam već pisao.Evo još jedan biser.Dok je bio ovde i oblazio rodbinu ćerka mi Sandra (bivši modelar) i ja napravismo mu 4 jednaka klizača.Dva kom.potpuno završena i dva samo slepljena krila,a dalje neka on radi i uči sam sa tatom.Koliko se oduševio najbolje dokazuje to da je tu kutiju nosio sa sobom unutra u avion,da mu se ne izgubi sa koferom kao što se to desilo sa ujinim koferom pa je mora kupiti novi kaput kad je stigao tu.Poslao je i sliku da vidimo da je sve stiglo i da i on sad ima i novi avion od Wood sa većim Wingom. "Naš je čovek;ne da se prevariti"
|
|
sony
Full Member
|
Post by sony on Apr 13, 2011 17:28:04 GMT 1
Ajoooj ,Ima li ko rezultate iz Prilepa 83, da mi pošalje ili na forum ,da se skine ? Ja sam moj primjerak izgubio .
|
|
|
Post by oldboy on Apr 14, 2011 7:38:37 GMT 1
sony ! Našao sam izveštaj u MODELAR-u Bgd. Juni-Juli 1983,nemam onaj sa takmičenja;ako Ti ovaj odgovara javi.Svoj rezultat pamtiš i čestitam,a šta kažeš što je bio dobar onaj makedonski specijalitet na banketu (jagnjeći burag,sa seckanim iznutricama i povrvrćem).Mene je Bog´me namučio fly off u jedrilicama.
|
|
sony
Full Member
|
Post by sony on Apr 14, 2011 16:35:11 GMT 1
A da ! Valjlo bi bili kako da mogu isprintat da imam ,,,za uspomenu ! A sjeèam se i toga jela i ostaloga na terenu i okolo ,,pa,,, bilo mi to prvo "jaèe " takmièenje .
|
|
|
Post by oldboy on Apr 14, 2011 21:37:36 GMT 1
Ovo sam ja skenirano smanjio na cca.600x800;nadam se da ćeš moći odštampati.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 14, 2011 21:42:53 GMT 1
sony ! Ukoliko ne bude moglo dovoljno čisto i jasno da se odštampa za dalje ćemo da se dogovorimo.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 14, 2011 21:47:56 GMT 1
Ukoliko nebude jasno i čisto postoji mogućnost onako sirovo skenirano stanje da pošaljem zipovano na E-mail.Nemam veze sa štampanjem.
|
|
|
Post by Boca on Apr 14, 2011 22:06:19 GMT 1
Malo sam popravio slike da se bolje vide. Ovo je vazan deo modelarske istorije.
|
|