|
Post by oldboy on Apr 3, 2011 18:33:58 GMT 1
Zdravo Vinko Radujem se što si se javio i čujem da si ozdravio.Vlada mi je svojevremeno javio o toj nesreći i da nećeš moći neke stvari dovršiti.Vlada i ja smo uvek razmenjivali najnovije informacije.Evo sad da Ti pomognem oko postavljanja slika onako kako je meni drugar govorio.Kad se uloguješ na promenjenoj grafici iznad onog polja Message (gde inače pišeš) imaš plavu letvu Quick Reply i iznad nje isto još jednu plavu letvu na kojoj sa leve strane piše Page 1,2...,a sa desne strane ima tri natpisa ,pritiskom na onaj prvi "reply",pojavit će se nova grafika sa koje možeš slati.Ovde imaš polje za pisanje kad si završio pisanje,da bi postavio sliku iznad onih simbola i glava imaš uokvireno PREGLED,pritiskom na to pojaviti se iz tvog komjutera kao kod atach. ukucaš željeni fajl kad je to primljeno dole pritiskom na Post Reply ide na internet .Možeš i na ovaj topik za pomen Vladi. Pozdrav oldboy
|
|
|
Post by vinkom on Apr 3, 2011 18:52:56 GMT 1
Još jedanput ZDRAVO, evo pokušam da stavim fotografiju mog motora DVM 15-nadam se pu nom pogodku! Lp,Vinko
|
|
|
Post by vinkom on Apr 3, 2011 19:16:16 GMT 1
Radi punom parom-slanje fotografija naime! Evo jos jedne:moj DVM 15-2,( 2,5ccm )jos nije zavrsen-na zalost Pozdrav, Vinko
|
|
|
Post by vinkom on Apr 3, 2011 19:37:56 GMT 1
Jedna za uspumeno na dragog mi Vladu-Dorcul kup 2004 podela diplome za moje osvojeno trece mesto u F1D. Lp, Vinko
|
|
|
Post by Boca on Apr 3, 2011 21:50:27 GMT 1
Vinko motor ti izgleda izvanredno. Good work.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 3, 2011 22:50:54 GMT 1
Zdravo Vinko Ako si postavljao slike po mojoj instruktaži bio je dobar i moj instruktor .Ovaj zadnji motor DVM 15-2 ,sam na Vladinim slikama video kad je još bio u delovima.Posebno ti hvala za ovu vašu zajedničku sliku.Žao mi je,na zadnjem celodnevnom susretu kod mene pripremili smo i fotoaparate ali na kraju slikali smo svašta a na sebe zaboravili.Ostalo je kad mu stigne onaj malecki motor doći će da se slikamo on sa tim a ja sa benzincem EISSFELD od 7,5ccm.Nažalost nije nam uspelo.Kada priredim i nađem sve podatke od tog motora objavit ću i to.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 4, 2011 13:14:27 GMT 1
Onaj malecki motor što je tako jako želeo da ima stigao je Vladi sredinom novembra 2009.Ima radnu zapreminu od svega .024 kubna inča. Druže Vinko!Poslao sam Ti na ovom sajtu privatnu poruku,istu možeš otvoriti i pročitati na sledeći način:Uloguješ se na sajtu,gore pored slike škljocneš na Message i otvorit će se poruka koja je stigla.Pozdrav oldboy
|
|
|
Post by oldboy on Apr 4, 2011 14:05:00 GMT 1
Ovako izgleda taj isti motor rastavljen na delove upoređujući sa kovanicom. Vinko!Da bi na onu moju privatnu poruku mogao odgovoriti treba da uradiš sledeće:1°Uloguješ se;2°Gore ispod slike na onoj plavoj letvi škljocneš Members i pojavi se spisak svih članova foruma.3° Odabereš kome hoćeš da šalješ privatnu poruku;4°Kod Profil u produžetku je Send Personal Message.Škljocneš na to.5°Pojavi se nova grafika,kao kad šalješ slike i tu sad napišeš tekst poruke,da bi tu poruku poslao dole skljocneš na Send Personal Message i sa tim je to otišlo.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 6, 2011 12:47:34 GMT 1
Ovo "Istraživačko novinarstvo" ću još odraditi,zato što sam to obećao mom zemljaku Mostarcu ,a ujedno se zahvaljujem zzoranu što je tu temu uopšte i pokrenuo,pa se nadam da će se još neko iz EX-YU pomoći da razčivijamo našu zajedničku prošlost što se tiče našeg vazduhoplovnog--;zrakoplovnog--,in letalskegamodelarstva. Da bi se razumelo kako je došlo do KUPA BRATSVA I JEDINSTVA,dat ću pregled kakva je bila organizacija od oslobođenja pa do Kupa B-J.Od 1948 pa zaključno sa 1955.god. održavali su se tzv.Sletovi Vazduhoplovnih Modelara.Nivo takmičenja je bio:Gradski-;Republički-(pisalo je Republikanski-) Sletovi Vazduhoplovnog Modelarstva na kojima je po nekoj eliminaciji određivana ekipa za Savezni Slet Vazduhoplovnih Modelara.Prvi slet je održan u Rumi i još jedan nemam podatak kad,to je bio Slet u svim vazduhoplovnim granama,to se sećam zato što sam kao i svi moji vršnjaci bio i filatelista i znam da je izdata serija poštanskih maraka gde su prikazane sve grane,a za modelarstvo je prikazana jedrilica Tasić Tihomira (kao i Lacin gumiš na SP.seriji).Ja imam podatak mesta održavanja za 1948; 1951;1952 i 1955.god.Ovaj vid takmičenja je bio vrlo glomazan,trajao je više dana i u svim tadašnjim kategorijama.na saveznom sletu rangirale su se republike. Najverovatnije na osnovu iskustva iz ZSH. gde se od 1951.održavao paralelno i Kup sistem u određenim FAI kategorijama prešlo se na saveznom nivou na taj sistem od 1956.god.Našao sam i šemu kako je to bilo rešeno u okviru ZSH.Naša republika je bila podeljena na zone i održavala su se klupska,pa zonska i republičko kup takmičenje gde je na osnovu plasmana išla republička ekipa na SAVEZNO FINALNO KUP TAKMIČENJE.Bilo je dobro što je bilo stalno takmičenja,a znao se i maksimalni broj takmičara unapred,pa je organizacija tako bila lakša.Propisano je bilo učešće za jedrilice četitri-;penjače četiri-;gumenjake tri-;KKL brzinci do 2,5ccm dva takmmičara.Kao prilog dajem šemu kup sistema ZSH. i stranicu moje modelarske knjižice,gde možete videti da sam na osnovu plasmana stekao uslov za dalje takmičenje na republičkom kupu.Ovu ovako overenu knjižicu je svaki takmičar sa overenim podacima bio dužan da prikaže na TEHNIČKOM PREGLEDU.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 6, 2011 15:11:06 GMT 1
Zahvaljujem se svojim darodavcima,koji su mi poklonili svoje duplikate tih starih časopisa i imao verodostojnu podlogu za pisanje,a to su: 1° doajenu što mi je poklonio Vazduhoplovne Modelare,iz kojih sam koristio materijal u delu slet vazduhoplovnog modelarstva 2°Stojanović Ljubinku-alijas "Mašinko" ,koji mi je poklonio duplikate Aero Modelara izdanje Zgb.gde sam u jednom od briojeva našao šemu kup sistema takmičenja u ZSH.
|
|
|
Post by doajen on Apr 6, 2011 16:46:34 GMT 1
Izazvao si nepojmljivu ljubomoru! Masinku puno ime i prezime , a meni, tamo, neki Doajen!
Osveta sledi; spremljena nova "isporuka" (tajnovitih podataka; recimo Mem. "Djura Zigic") nece ti biti 'oma isporucena, samo da znas!
Salim se naravno, i dalje te volim i posebno postujem, srdacan pozdrav i tvojim devojcicama,
TVOJ DOAJEN
P.S. Kako Masinko nema rarunalo (sem ABAKUSA i prstiju), licno cu mu preneti tvoju pohvalu i zahvalnost (ali necu biti manje ljubomoran, samo da znas!)
|
|
|
Post by doajen on Apr 6, 2011 18:09:28 GMT 1
Sada sam se setio sta sam hteo stvarno da napisem!
Kako je okrenuta novcanica, pa se ne vidi vrednost, ovaj motor bi mogao (ako se radi o nekom od jubilarnih $ koji su po pravilu velicine nesto oko 2 inca) i 25 ccm!
Ali nisam to hteo posebno da naglasavam; u poverenju radi se o "dime"-u, novcanici od oko 6 mm!
Hteo sam da ti saopstim da posedujem:
-radionicke crteze tog motora
- tekstualno obradjen citav proces u slikama i crtezima "proizvodnje"! Sve je obradjeno "prilagodjavanjem" delova za obradu i postavljanjem u odredjene polozaje standardnog struga koristeci posmak ko futer nosac noza za frezovanje, itd, i obrnuto (tako nekako??!!)
Dosli su mi neki gosti pa se "cujemo" kasnije!
|
|
|
Post by oldboy on Apr 7, 2011 13:09:53 GMT 1
Dragi moj doajenu ,sve mora biti po "forschritu",već imam jedan žuti karton od novog samozvanog moderatora.Instalirali smo u Windows Media Pleyer Sašu Kovačevića i sve ostalo tako da mi sad svira dok ja kuckam.Pozdrav Tebi i Dunji oldboy Nacionalno Takmićenje 1960 pa do ....? Bez neke najave dobro osmišljen kup sistem takmičenje su ugasili i uveli tzv.Nacionalno takmičenje.Za Državno Prvenstvo su u jedrilicama uzeli već postojeći Varteks Kup,dok za gumenjake i penjače novi Kragujevac Kup koji je odmah i ugašen (razlog neznam,bilo više priča,najbolje da nam taj detalj Boban objasni on je merodavniji).Kasnije su ove dve kategorije dodali već postojećem Utva Kupu koji je do tada bio samo za sve kategorije bezrepaca (letećihkrila).Na ovim takmičenjima u početku (sem Varteks Kupa) nije bio iskazivan ni ekipni plasman.Ovaj vid takmičenja kao Državno Prvenstvo trajao je sve do 1967.god. sve dok nije VARTEKS odustao od finanasiranja svog kupa,tada je nastala "frka".Za vezane modele A.K. Osijek je bio organizator na nekom lošem terenu sa onim belim tucanikom za staze u parkovima,tek kad su zapretili takmićari da više neće doći,preselilo se u Zagreb-Lučko gde je urađena ona staza.Ni kod slobodnoletećih ni kod vezanih nije bilo onog rangiranja republika,da se na taj način nateraju one republike koje dremaju da se konačno pojave. Za Nacionalno Takmičenje su izradili neku novu knjižicu jako čutnog formata.Kao kada se A-4 format po onoj strani 210 preseće na tri dela pa se poveže 20 listova sa koricom,a ta dugačka strana je bila perforacijom podeljena na tri dela gde su bili identični obrasci startne liste.Kada je bio zakazan dan za startovanje ili obaranje rekorda,otišao si na aerodrom,startovao i sudija je upisivao rezultate dvaprimerka je uzeo sebi.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 8, 2011 15:35:02 GMT 1
Juče mi se ispraznila baterija Alkalna AA na mojem Abakusu pa sam tražo da zamenim sa odgovarajućim LIPO akumulatorom.Po preporuci sam i kupio ali "Eto ti jeda za sutra" zaboravio da kupim punjač. Da nastavimo sa Nacionalnim takmičenjem.Dva primerka je uzeo sportski komesar i slao dalje u Savez.Što se tiče opisa rangiranja sećam se da su svetski rekordi vukli najveći broj bodova,pa sve naniže do pet maksimuma postignutih u istom danu na šta su se još nadodavali i rezultati sa onih državnih prvenstava.Neki od drugova su se zafrkavalai kad je Momčilo Milutinović postavio onaj rekord u trajanju i ujedno je bio i apsoltni rekord koliko su mu dali još plus kad to tu ne piše.To je kanda bilo predviđeno za rangiranje sveukupnih modelara u tadašnjoj YU.Po mojem skromnom mišljenju u tom periodu stagniralo YU modelarstvo,zbog nedostatka pravih takmičenja.Za Vojvodinu nije mnogo samo zahvaljujući tadašnjem sekretaru VSV koji je izorganizovao tzv. PITVISLAM (Pokrajinsko Individualno Takmičenje Vezanih I Slobodno Letećih Aero Modela) ovo je bilo toliko popularno da su čak iz Zagreba i Beograda dolazili na KKL-takmičenja.Drugovi iz Hrvatske i Slovenije su 1961. počeli sa Međurepubličkim Susretima.Svim modelarima je bilo jasno da bez dobro osmišljenog sistema takmičenja nema napredka. Molio bih drugare iz A.k.Sarajevo da daju neki argument o svjim ispitivanjima.Prilažem šta sam uspeo pronaći iz 1961.god. Da ne bi bilo ovo mnogo suvoparno za ona dva primerka istinita šala:Leškarili mi na štrandu čitajući tada popularne X-100 romane i drugar Frenki će odjedno "Mora da i oni u Savezu imaju onakav veliki ekser,kao onaj dedica što naplačuje čuvanje biciklova.Sad kad mi budemo išli kući daš mu tvoj primerak kupona on skine sa bicikla i oba tup na onaj veliki ekser,tako i tamo sekretar iz dve kancelarije primerke i ono tup na veliki ekser.
|
|
|
Post by oldboy on Apr 9, 2011 9:54:22 GMT 1
Dobio sam novi plajvaz da ne đubrim zarezivanjem,čudo tehnike istupi se izguraš,dođe sledeći zašiljen zatupljeni staviš nazad i vozi dalje. Prvi put sam za ideju ponovnog organizovanja takmičenja gde bi se takmičilie samo ekipe republika čuo od Emila Mikulčića 1967.god.na onom zadnjem XIII Varteks Kupu.To takmičenje su uglavnom izvukli članovi i bivši članovi A.K.Čakovec.Glavni motor je bio Emil Mikulčić sa Nikolom Radovčićem,koji su tada već bili u A.K.Trešnjevka Zgb.,a oni su osvojili i pehar u trajno vlasništvo.Pošto sa pomenutom tvojicom je jedan naš drugar imao posebno dobre odnose još sa izbornog,pozvao nas je Nik kući kod njega da vidimo brodicu što pravi.U dvorištu je gradio velik brod na perkins motor,mi smo ga zavitlavali da to neće moći izaći kroz tu "Einfor" kapiju.Tu je u dvorištu uz kafu Emil izneo sve probleme VSJ.,kako sad neće biti ni državnih prvenstava,a ako Gaca i nešto uradi opet će biti "bogu iza nogu" u Vršcu da popune kapacitete centra,a opet ništa o republičkom generalnom plasmanu,a trebalo bi da bude onako,svake godine drugde da menjamo aerodrome.Očigledno da je dobro poznavao stanje u VSJ. pa bio i dalekovid.Sve kako je razmišljao i ostvarilo se.1968.Državno u Vršcu (nisam učestvovao,kampovao o državnom trošku u nacionalnom parku Fruška Gora -Češka kriza).1969. Džavno Prvenstvo u Vršcu,gde smo se moj učenik Fendrik Ferenc-Fricika sa A-2 i ja sa gumišem plasirali dosta visoko.Dopisom smo bili obavešteni u januaru-februaru ? 1970 da dođemo dana.... u Bg. u VSS sa dva modela i priborom radi daljnjeg dogovora za učešće na (nesećam se kakvom takmičenju),pošto smo izabrani u ekipu VS.Srbije.Tada je bila teška politička smena u našem klubu,do realizacije tog poziva nije ni došlo.Na osnovu ovog mog sećanja zamolio sam drugove da mi pomognu da prekopaju svoju arhivu negde od 1969.god.
|
|