|
Post by Boca on Oct 6, 2009 17:48:17 GMT 1
Otvaram novi post u kome cemo svako ko ima neki plan nekog cuvenog modela ( osvajaca svetskog prvenstva ), moci da ga prezentuje uz propratni tekst. Evo ja pocinjem ovu pricu sa planom modela Bore Gunica kojim je osvojio svetsko prvenstvo 1952. godine u Svajcarskoj. Iako nam taj model izgleda staro i arhaicno u to vreme je bio poslednja rec tehnike.
|
|
|
Post by Boca on Oct 6, 2009 21:53:55 GMT 1
Drugi model koji je zasluzio da udje u grupu cuvenih, je model Slobodana Babica koji je za nekadasnju Jugoslaviju osvojio svetsko prvenstvo u jedrilicama - Nordijkama, daleke 1957. godine. Na modelu je umao licni profil, koji se sada nalazi u svim knjigama sa aeroprofilima. I dan danas posle vise od 50 godina taj se profil stavlja na A-2 jedrilice. Nazalost plan sam skinuo sa interneta u slabijoj rezoluciji tako da se samo mogu uociti konture modela. Mere se samo naziru.
|
|
|
Post by Boca on Oct 7, 2009 17:49:12 GMT 1
Evo i penjaca cuvenog Eugena Verbitskog. Mislim da je ovo model sa kojim je nadmocno osvojio svoje prvo svetsko prvenstvo. Cini mi se da je ovaj model pravio kod nas Voja stojkovic po kome je Voja i dobio naziv Verbicki.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 7, 2009 18:22:30 GMT 1
Drugi model koji je zasluzio da udje u grupu cuvenih, je model Slobodana Babica koji je za nekadasnju Jugoslaviju osvojio svetsko prvenstvo u jedrilicama - Nordijkama, daleke 1957. godine. Na modelu je umao licni profil, koji se sada nalazi u svim knjigama sa aeroprofilima. I dan danas posle vise od 50 godina taj se profil stavlja na A-2 jedrilice. Iz knjige Leksikon sporta Opæine Sisak, (1983.) autora Miroslava Matovine, novinara i publicista; sisaèkog kronièara: "SLOBODAN BABIÆ. Roðen je 5. veljaèe 1938. u sisku. Inženjer graðevinarstva. Modelarstvom se bavi od 1952. godine, a prvi puta se natjecao u finalu modelarskog kupa Zrakoplovnog saveza Hrvatske 1953. godine, zauzevši 23. mjesto. Bio je èlan Aerokluba "Sisak" i Aerokluba "Željezara". Postigao je jedan od najveæih uspjeha sisaèkog sporta, osvojio je naslov prvaka svijeta u kategoriji modela jedrilica A-2 na svjetskom prventstvu 1957.. godine (Mlada Boleslav, èehoslovaèka). Uspjelo mu je tada, prvom u svijetu, sakupiti maksimalan broj od 900 bodova. Sudjevao je u reprezentaciji Jugosalvije na svmejtskim prvenstivma 1959. (Bruxelles, Belgija), gdje zauzima 12. mjesto i 1961. godine (Leutkirch, SR Njemaèka), gdje je bio 41.. Osvojio je i treæe mjesto na Europskom prvenstvu u Bukureštu (Rmunjska), u kategoriji modela penjaèa s motorm SUS (1958.). Bio je èlan reprezentacije Jugoslavije koja je 1957. godine u momèadskoj konkurenciji osvojila drugo mjesto. Pobijedio je na meðunarodnom natjecanju "Varteks kup" 1956. godine, a bio je pèetvrti 1961.. Osvoji je naslov prvaka Jugoslavije 1956. godine u Varaždinu (jedrilice A-2), te 1958. godine u Ljubljani (modeli s motorom SUS), a drgo mjesto u Varaždinu (jedrilice A-2) i èetvrto 1955. u Titogradu. Prvak Hrvatske je bio 1958. godine (modeli s motorom SUS, a drugi na prvenstvu 1956. godine. Višestruki reprezentativac Hrvatske. Osvojio je A, B, bronèanu, srebrnu i zlatnu "C" znaèku modelara. Bio je èlan Odbojkaškog kluba "Segesta". Pripadao je prvoj generaciji sisaèkih rukometaša, reprezentativac Rukometnog podsaveza Sisak. Zaslužno sportaš Jugoslavije, dobitnik Zlatne znaèke Saveza fizièke kulture Jugoslavije (1976.), Sportske nagrade Siska (1969.) i drugih priznanja. Najbolji modelar na ranglisti Zrakoplovnog saveza Jugoslavije 1957. i treæi 1958. Izabran za najboljeg sportaša siska 1956. Živi u Velikoj Gorici."
|
|
|
Post by zzechner on Oct 7, 2009 18:37:19 GMT 1
Iz knjige Leksikon sporta Opæine Sisak, (1983.) autora Miroslava Matovine, novinara i publicista; sisaèkog kronièara: ." PRVAK SVIJETA IZ SISKA Osmo svjetsko prvenstvo u modelarstvu održano je poèetkom koovoza 1957. na aerodromu Mlada Boleslav nedaleko od Praga. Za naš grad i sisaèko modelarstvo ono je od izuzetnog znaèenja, jer su na tom prventstvu u sastavu reprezentacije Jugoslavije nastupila i dva sisèanina, Slobodan Babiæ i Miroslav Vuletiæ. U natjecanju A-2 modela jedrilica, Slobodan Babiæ je osvojio naslov svjetskog prvaka. natjecalo se 77 modelara iz 20 zemalja, a Babiæ je postigao maksimalan broj bodovoa - 900. Nijednom natjecatelju na na ovom prvenstvu nije uspio taj podvig, pa je drugoplasirani Sokolov (Sovjetski Savez), sakupio tek 854 bodova. Vrlo dobr plasman ostvario je i drugi sisaèki repreznativac Miroslav Vuletiæ. Sa 729 bodova zauzeo je 16. mjesto. U momèadskoj konkurenciji reprezentacija Jugoslavije (Slobodan Babiæ, Miroslav Vuletiæ, Mustafa Hadžoviæ, treæi u pojedinaènoj konkurenciji i Predrag Petrovski) bila je druga, iza reprezentacije Sovjetskog Saveza.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 7, 2009 18:49:03 GMT 1
Model i replika Stjepana Bernfesta, zahvaljujuci i angazmanu Diogena - Damira Sachera te Igora Kušièke: www.aeromodelarstvo.net/Forum/forums/thread-view.asp?tid=837"STJEPAN BERNFEST Roðen 1. veljaèe 1920. godine u Pragu (ÈSSR). Diplomirani inženjer strojarstva. Modelarstvom se bavi od prije II svj. rata. Èlan AK Zagreb. Bio je èlan AK Sisak, 1954.-1959. godine dok je bio zaposlen u Metalurškom kombinatu "Željezara" Sisak. Postigao je više zapaženih rezultata. Bio je pojedinaèni prvak svijeta na prvom svjetskom prventstvu 1950. godine u Trollhattenu (Švedska). Na svjetskom prvenstvu 1951. godine bio je devetnaesti. Osvojio je prvenstvo Jugoslavije 1936. godine u kategoriji modela na pogon gumom. Višestruki državni reprezentativac. Živi u Zagrebu."
|
|
|
Post by Boca on Oct 7, 2009 19:58:54 GMT 1
Zorane bas si nam osvezio vece sa ovim obimnim podatcima o velikanima modelarstva iz tadasnje FNRJ, koja je tada bila velesila aviomodelarsva.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 7, 2009 20:49:52 GMT 1
Zorane bas si nam osvezio vece sa ovim obimnim podatcima o velikanima modelarstva iz tadasnje FNRJ, koja je tada bila velesila aviomodelarsva. Moj skromni doprinos, da velikani ne odu u zaborav...Moja je biblioteka jos i skromna u odnosu sto ljudi imaju cuda literature doma, no postoje poticaji da se to stavi negdje na jedno mjesto! Npr. Banjac je poceo pisati na www.aeromodelarstvo.hr, itd. Obicno pisemo o pokojnima, a jos su mnogi velikani zivi: Gradimir Rancin (i nazalost nisam jos otisao do Vrsca), Djuro Massari (sretnem ga u Petrinji, razmjenjuje bozicne cestitke sa Rancinom, dao sam mu adresu), Miroslav Vuletic (vidim ga svaki dan seta do trznice na penzionersku kavu), prije nekoliko godina se g. Babiæ odazvao pozivu i dosao kao gost na godisnju skupstinu naseg kluba...Marijan Ivancek je jos aktivan u samogradnji u Zagrebu, itd.,itd....
|
|
|
Post by Boca on Oct 7, 2009 20:58:19 GMT 1
Drago mi je da su svi ti velikani modelarstva jos zivi. Verovatno ce im biti drago ako saznaju da nisu pali u zaborav i da se njihovi sportski podvizi i rezultati jos pamte.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 7, 2009 21:15:41 GMT 1
Sad cu malo pauzirati i neka i ostali dobiju sansu, da ne ispadne samo Sisak pa Sisak Ovo sam napisao motiviran pametnim i utjecajnim ljudima koji su nekad odlucili, sagradili te opremili Muzej vazduhoplovstva na Surcinu i tako spasili od zaborava puno eksponata i cinjenica. Mnogi ne znaju da u toj zbirci postoje i zaista raritetni primjerci aviona, npr. jedna verzija ME109 od kojih mislim da imaju najvise jos dva u svijetu. Nasrecu, imam puno prijatelja maketara, koji su cak bliski s direktorom muzeja - koliko hodocaste, pa i iz Slovenije na izlet...Od njih saznam jos stosta sto tamo ne pise. Tamo sam bio vise puta i stosta me odusevilo, a mozda najvise prikaz tvornica u kojima su se gradili ondasnji avioni. Idem sad, cekaju me jos neki otvoreni ekrani sa sarenim crtama i puni stolovi te pod "tapeciran" raznim nacrtima Kaze gazda, radni dan ima 24 sata i noc!
|
|
|
Post by Boca on Oct 7, 2009 21:19:41 GMT 1
Prava je steta sto ovi starci verovatno slabo barataju komjuterom i internetom. Kada bi oni ispricali svoju pricu na ovom forumu, sa tih svetskih prvenstava iz prve ruke, to bi za nas modelare bio pravi best seler. A sta mislis Zorane da ti stupis u vezu sa Babicem ili Benefitom. koji bi ti prepricali dogadjaje sa takmicenja iz tog vremena a ti nam preneo njihovu pricu na ovaj forum? Ti starci se sada bolje secaju tog svetskog prvenstva od pre 50 godina , jer se pamcenje davnih dogadjaja sa godinama poboljsava.I za njih bi sigurno bilo pravo zadovoljstvo da nam to ispricaju.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 7, 2009 21:33:01 GMT 1
Hm, nije ti to bas bezveze. Hajd za pocetak da obecam sebi kontakt s Vuleticem, a za Babica i Bernfesta da cu probati naci osobe preko kojih se moze stupiti u kontakt...
|
|
|
Post by Bozo on Oct 8, 2009 8:08:23 GMT 1
Zorane, moj uzor za A2 i uzor SVIH pazovèana, je Djuro Massari - covek koji nam je nesebicno dao svoju "kuku za mahanje" (- poklonio jedan komad!!) i, prakticno omogucio da Radoje i drustvo naprave "pakleni" plan da stignu do reprezentacije u F1A: veæ 1977 ja, potom Radoje, Rade (Nisevic) i tako redom!! Profil na našim modelima bio je Babic!!
Pozdravi Djuru u ime novopazovcana.
|
|
|
Post by Boca on Oct 8, 2009 20:23:21 GMT 1
Evo da nastavimo pricu sa modelima modelara sa prostora bivse Jugoslavije. Model majstoe modelarsva Vilima Kmocha, sa kojim je osvojio drugo mesto na svetskom prvenstvu u Geteborgu, švedska. Malo starija verzija ovog modela je model koji sam prvi napravio i sa njim krenuo na takmicenja davne 1972. godine. U to vreme nisi mogao da udjes u reprezentaciju ako nisi imao Kmochov model. Grada Rancin je preferirao samo ovaj model. Pravili su ga Visocani, pokojni Keno, Ibro i drugi zivi modelari Pecek, Kapetanovic ...... Jednu veoma slicnu verziju ovog modela samo sa zaobljenim uskama su pravili Splicani Niksa Alujevic i Joska Franic. Mnogo godina se ovaj model pravio u SFRJ, dok se nisu pojavili Korejanci sa izvanrednim elisama po po Ruskoj skoli i modeli sa vecim rasponom kao sto su pravili Nemci Lottar Doring i Hofsas.
|
|
|
Post by Boca on Oct 14, 2009 20:26:43 GMT 1
Evo i cuvenog modela jedrilice pod nazivom Saper koji je 1971. godine pobedio na svetskom prvenstvu u Svedskoj. Model je konstruisao ceski modelar Pavel Dvorak. Veoma zanimljiva i smela konstrukcija jedrilice neobicna za to vreme. Cini mi se da je i sada to interesantan i lep model. Cesi su napravili kit ovog modela koji je bio komplet od domaceg materijala. Rebra su bila od aviospera sa olaksanjima a ramenjace , izlazne i napadne ivice od borovine. Dali je i orginal bio od domaceg materijala , to mi nije poznato.
|
|