|
Post by Boca on Oct 31, 2009 20:00:22 GMT 1
Ovaj model Izraelca Isaka Ben Isaka je najavio kraj kratkih modela i dominaciju Severno-Korejanaca. 1979. je osvojio svetsko prvenstvo u Kaliforniji.
|
|
|
Post by Boca on Nov 1, 2009 14:56:09 GMT 1
Izraelac Isak je najavio dominaciju modela sa velikim rasponom. To se obistinilo vec na sledecem svetskom prvenstvu 1981. kada se pojavio Nemac Lothar Dooring sa modelom raspona oko 1800 mm pod nazivom "Espada" i orginalnim resenjem krila od pune balze koje je pojacano trakicama od karbona po sirini krila. Lothar je pobedio na svetskim prvenstvima 1981. i 1983. Kao tacku na dominaciju ovog modela je Svetsko prvenstvo koje je odrzano 1985. godine u Livnu u bivsoj Jugoslaviji, gde je pobedio Rainer Hofsas sa istim modelom pod nazivom "Espadon" a drugi je bio, ko bi drugi nego veliki Lothar. Evo i plana ovog zanimljivog modela i slike tog istog modela koga smo slikali u muzeju jedrilicarstva u Wasswrkuppeu gde je ovaj cuveni model postavljen u muzejsku postavku
|
|
|
Post by Boca on Nov 3, 2009 12:09:42 GMT 1
Slavu velikih modela je za trenutak uzdrmao Robert-Bob White 1987. godine na svetskom prvenstvu u Francuskoj. Model malog raspona, neobicne koncepcije sa jos neobicnijim aeroprofilom. Jos je zanimljivije sto je model u celosti izradjen od balze, cak i predni deo trupa, a glavcina mi je bez lagera sa mesinganom cevcicom kao lezistem. Kada se bolje razmisli , model je konstruisan sa profilom koji nije bas bez veze. Profil je sredina i za penjanje i planiranje sto se pokazalo kao dobitna kombinacija.
|
|
|
Post by Boca on Nov 8, 2009 10:23:06 GMT 1
Ovo je model je cuvenog modelara Alexandra Andrukova koji je osamdesetih godina proslog veka pravio dar mar na svetskoj sceni. 1991. godine kreunise svoju dominaciju i osvaja prvo mesto na svetskom prvenstvu u Zrenjaninu. I dan danas je ova elisa ostala ista i koristi se na njegovim modelima sa promenljivim korakom. Mislim da bi ovaj model i sada na nekom takmicenju mnogima mogao da pomrsi racune.
|
|
|
Post by Boca on Nov 12, 2009 10:00:19 GMT 1
Od 1991 godina pa do 2007 godine, na Svetskim prvenstvima u kategoriji gumenjaka dominiraju Ukrajinci. Smenjivali su se Aleksaandar Andrukov, Oleg Kulakovski i Stepan Stepancuk. a na Evropskim prvenstvima podpomagao im je i Igor Vivchar. Jedino je 1995. godine uspeo da se ubaci Amerikanac Geremy Fitch i postane svetski prvak. Planove od Andrukova i Kulakovskog nemam. Oni su se takmicili sa modelom koga zajedno proizvode. To su modeli visoke tehnologije sa karbonskim krilima i sa glavcinama sa promenljivim korakom elise. Tu tehniku i danas leti vecina modelara, koju je kupila od ovih modelara, koji su ujedno i proizvodjaci ovih modela. Evo planova od Stepancuka i Vivchara
|
|
|
Post by zzechner on Nov 14, 2009 8:44:39 GMT 1
U mom skromnom F1B stazu (tek se navrsilo 5 godina) imao sam srece, pa posjedujem oba posljednje objavljena modela. Svi Vivchari tog nacrta su jednaki i cesto nam se dogodilo (Greplu i meni) da zamijenimo dijelove kod sklapanja Cak i u letu je tada tesko zamijetiti razlike, samo u nijansama najfinije reglaze. Moj Stefanchuk je sa starijom nabom, bez promjenjivog koraka. Prije 2 godine imala je kvar, te sam ju poslao na reparaciju. Gospodin je uredno servisirao, uz ispriku sto je potrajalo dok je pronasao i instalirao stare alate. To mi je napravio radi razlicitog promjera prednjeg dijela trupa, pa nije bila moguca primjena druge/nove nabe bez posebne adaptacije. (Bio sam spreman kupiti novu, no....) Svaka cast! Inace, za mene je ta koncepcija pravo cudo, da ne spominjem koje sam sve vijke "napadao" i ponovno uspijevao dobiti najpovoljnije postavke reglaze. Inace, i krilo Romanchenka tog raspona je identicno kao i Stefanchukovo. To smo spoznali usporedjujuci Markusicevo i moje krilo. Da li je Romanchenko "segrt" u toj radionici?
|
|
|
Post by Boca on Nov 14, 2009 10:12:06 GMT 1
Moje iskustvo sa ova dva proizvodjaca. Poceo sam sa Vivcharevim modelima sa kojim sam uspeo da osvojim dva memorijala Djordja Zigica. Modeli su imali promene na vertikalcu bez promene na krilu i imali su jednu veliku manu da ako je jaca guma , pocne da svirka kad odradi vertikalac za planiranje, koji je kod Vivchara ne znam zasto, podesen na 20 sekundi. Sledeca mana ovih modela su jako slabe i tanke izlazne ivice na krilima. Pa sam imao par havarija koje nisam znao kako da popravim. Parasol mu je dobar ali ima par zastarelih resenja koje ne znam zasto ne menja, i prejak feder na knipsu. Dobra strana su im odlicna glavcina (bez promene koraka) i nesto niza cena. Na jednom modelu imam njegovu glavcinu sa promenom koraka koja nedovoljno menja korak. Sa Stefancucima nisam imao nikakvih problema, to su modeli koji vrede za sve pare. Krila su im izuzetno solidna i kvalitetna, parasol izvanredan, knips odlican i ostala resenja na modelu. Jedina mana im je preduga promena na horizontalcu koja jedino moze da se smanji savijanjem zice ali i to savijanje je nedovoljno pa promena na horizontalcu odradjuje pomalo kasno i moze se desiti da model sa slabijom gumom, malo kljokne i napravi polusljivu. Verovatno mu je ostalo podesavanje sa modela sa kojim je postao svetski prvak , gde je bilo 35 grama gume. Inace mozes da ga bacis kako hoces izvlaci se iz svih situacija.
|
|
|
Post by Boca on Nov 17, 2009 11:25:48 GMT 1
Zavrsen je serijal poznatih modela klase F1B, sto je u stvari moj fah. Medjutim ustanovio sam da sam ispustio jedan poznati model Istocno Nemackog modelara Joachima Lofflera, koji je bio svetski prvak 1963. i 1973. godine. Poslednji put je bio prvi na svetskom prvenstvu u Austriji. Oba puta je Joachim leteo sa profilom Benedek 7406f s tim sto je na poslednjem modelu imao i neku vrstu promene koraka na glavcini. A ovo je model koji mi je nesto posebno lep i zanimljiv, sa do tada orginalnim resenjem krila. Ovaj sam plan , prvi put video u Engleskoj citaonici kada sam imao 15 godina. To je dan kada sam se "primio" na gumenjake, a plan sam tada kradom iscepio iz casopisa. Plan sam zalepio na karton da se ne iscepa i sacuvao do danasnjeg dana i evo mu ponovne premijere nakon 40 godina. To je model Amerikanca Palmera koji je osvojio 5. mesto na svetskom prvenstvu 1969. godine.
|
|
|
Post by doajen on Nov 28, 2009 14:19:41 GMT 1
Dobijem ja od Pavela Dvoraka, preko Gos. Kalaba(delegata u FAI-u i selektora /trenera ceskoslovenske reprezentacije u letecim maketama;tada sam i ja bio neko u tom FAI-u a i radili smo na projektu TE Kolubara zajedno, gde je on bio jedan od kolaudatora),dva kompleta Dvorakove jedrilice. Kako sam se ja tada bavio iskljucivo vekfildima (a bogami po malo i raketnim modelarstvom, da pomognem zemuncima ako im mozda negde "zaskripi", uradih cak i prvi RC raketoplan u nas! /izvinite za ovu neskromnost, al ajd nek se zna/) ,udomim ja tog "Sapera"(fenomenalan kit, cak je u njemu bila i celicna zica za ukrucenje ramenjace!!!)Jedan Boci i Laci , a drugi Bukiju (Miladin Bulatovic)da ga sastave.., i nikad ga vise ne videh! Ajte braco, ceka se odgovor..., a dotle.."volim i ja Vas..."
|
|
|
Post by doajen on Nov 28, 2009 14:34:50 GMT 1
Sto su ti godine!! Moje pisanje o Saperu je iniciralo to da se Laca/Boca ne SECA dali je model bio od domaceg mateijala, i odoh na drugu pricu...! Pa drzao si ga u ruci.... al izgleda da su godine i ono sto ide sa njima neumitnost koja prati i mladje...
|
|
|
Post by Laca on Nov 28, 2009 15:20:59 GMT 1
Srecko, ja se, kroz maglu, secam da smo kupili jednog "Sapera" ali da je balza u kompletu bila tako losa da nije mogao da se napravi. Pravi trulez. Ramenjace su bile od domaceg materijala a tacno je da su bile i celicne zice , koje su se, odozdo, lepile na ramenjacu. Cenim da je to bilo pre 35 godina.
|
|
|
Post by Boca on Nov 28, 2009 16:59:37 GMT 1
Nismo kupili dobili smo od Srecka.
|
|
|
Post by b6356b on Nov 28, 2009 17:30:42 GMT 1
Ah, Saper Saper, prava A2ka, dok se nije pojavio Kilijev IBIS .
|
|
|
Post by doajen on Dec 3, 2009 13:08:04 GMT 1
Komentar ni na ovo (Vilijev model je bio u pitanju) nikada nije, takodje stigao na forum ?? Srele P.S. Toliko li sam ja lud da neznam da posaljem meil??!! Da nisam postao "miljenik" kao na nekom drugom forumu?
|
|
|
Post by doajen on Dec 3, 2009 13:27:02 GMT 1
Dugujem objasnjenje; slanje se odnosi na ono "reply", tu ne ide, a na ovo " Quick Reply " ode ko metak, treba li to da se koristi, ili mozda ti nesto poradis, pa krene sve kako trebaAjde pogledaj malo.
|
|