|
Post by zzechner on Oct 15, 2009 6:47:12 GMT 1
Zorane, moj uzor za A2 i uzor SVIH pazovèana, je Djuro Massari - covek koji nam je nesebicno dao svoju "kuku za mahanje" (- poklonio jedan komad!!) i, prakticno omogucio da Radoje i drustvo naprave "pakleni" plan da stignu do reprezentacije u F1A: veæ 1977 ja, potom Radoje, Rade (Nisevic) i tako redom!! Profil na našim modelima bio je Babic!! Pozdravi Djuru u ime novopazovcana. Naravno da je bio i moj uzor, pa prvi ucitelj se ne zaboravlja! U Petrinju sam kao klinac dolazio autobusom za ondasnjih 50 para...pa pjeske kroz park i potom koji kilometar sve do Djurine kuce, a u dvoristu je bila skromna radionica - u to doba za mene cudesna kao "Alibabina pecina": modeli, alat, trofeji i medalje, diplome i naljepnice sa stranih takmicenja! Na stolu uvijek nesto sto je za mene tada bio pojam, pokoja elipticna uska u "Djurinom stilu", skice na milimetarskom papiru...Naravno, na livadi je bio suveren, ali tih, redovitom cinican prema ljudskim slabostima/porocima (krkanju, pusenju i alkoholu). Sportsko uvazavanje kolega i konkurenata za primjer. Ostrog oka u promatranju neba i terena svuda oko sebe. Ne smetati drugima, ne biti glasan, svoju opremu drzati uz sebe (sajlu narocito!). Pozdrave isporucujem svakako, cim ga iduci put sretnem u Petrinji!
|
|
|
Post by Laca on Oct 15, 2009 8:57:41 GMT 1
Tacno je da moderno doba jedrilica, u bivsoj Jugoslaviji, racuna od pojave kuke Djure Masarija. Svi smo je pomno proucavali, jer je on bio prvi covek koji je poceo da mase jedrilicom. Cini mi se da je Djurin model bio uzor Branku Leskoseku koji se kasnije okitio medaljom na evropskom prvenstvu. Ispravi te me ako gresim. Zato jos jedan veliki pozdrav Djuri.
|
|
|
Post by Boca on Oct 15, 2009 9:21:59 GMT 1
Ima li neko plan da ga spusti na forum ?
|
|
igor
New Member
|
Post by igor on Oct 15, 2009 11:50:37 GMT 1
Massarijev "Gavran imao je profil GO-417.Leskovšekova "Lubi"imala je modificirani B-6356-b te boènu kuku za "valcanje".Nacrt Leskošekove jedrilice i Kmoch-ovog gumenjaka odštampao je davnih godina VSJ.Mislim da je nacrt "Gavrana"bio u jednom od ondašnjih "Aviomodelara"VSJ.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 15, 2009 15:58:02 GMT 1
Massarijev "Gavran imao je profil GO-417.Leskovšekova "Lubi"imala je modificirani B-6356-b te boènu kuku za "valcanje".Nacrt Leskošekove jedrilice i Kmoch-ovog gumenjaka odštampao je davnih godina VSJ.Mislim da je nacrt "Gavrana"bio u jednom od ondašnjih "Aviomodelara"VSJ. Bravo, nakon sto sam napisao prethodni post, razmisljao sam o "Gavranu" i profilu GO-417. Jura ga je malo "dotjerivao", tj. dodatno je zakrivio/"udubio" donjaku (naravno smirglanjem) u zadnjoj polovini. Njegov klupski (i ekipni) kolega Zdenko (Rex) Orlic je tada letio Sokolov. Priblizno su jednako velike zakrivljenosti tetive, Orlicu je bilo bitno sto je Sokolov deblji i davao je cca 10,5 - 11 mm "prostora" u podrucju ramenjaca. Istina, to je bila era "francuske" ili "bocne" kuke... Opis i nacrte Leskosekovog, Vidensekovog i Massarijevog modela objavljen je u brosuri/izvjestaju "Jugoslovenske jedrilice na Svetskom prvenstvu", koji je nakon SP 1973. u Viner Nojstatu objavio tadasnji vodja ekipe/selektor (?) V. Sreckovic. Imam ga i nebrojeno puta sam ga proucio kao mladic....Moram prokopati po arhivi i onda se potruditi do prvog skenera. P.S. Upravo sam nasao. Imam i nacrt Zojceskog. Ovaj cu vikend u biro, na skener. P.S.S. No, kopanje po starim papirima je kostalo nostalgije...clanska iskaznica Teniskog kluba Sisak iz 1987., s rednim brojem 7 i Rvaèkog kluba Sisak iz 1988. s rednim brojem 21...joooj....spremljena novcanica za clanarinu od 100 din ("crvena") Uz ispriku na skretanju s teme, no tad sam bio 20 god mladji.
|
|
|
Post by Boca on Oct 15, 2009 21:50:37 GMT 1
Na Djurinoj kuki je nastala i ispekla se prava plejada odlicnih modelara. Narocito je ova kuka bila popularna u AK Nova Pazova. Dok sam bio clan ovog kluba nju su vozili, Marin , Blagojevic, braca Grubic, Niševic, Tica, Zagorac, Narandzic i jos bar nekoliko modelara koje sam propustio. Verovatno ce me Boza dopuniti.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 5:20:57 GMT 1
Na Djurinoj kuki je nastala i ispekla se prava plejada odlicnih modelara. Narocito je ova kuka bila popularna u AK Nova Pazova. Dok sam bio clan ovog kluba nju su vozili, Marin , Blagojevic, braca Grubic, Niševic, Tica, Zagorac, Narandzic i jos bar nekoliko modelara koje sam propustio. Verovatno ce me Boza dopuniti. Na 2. Srem kupu nastupilo je 9 Novopazovcana u F1A (izvor Modelar 1982.)...
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:46:07 GMT 1
Ima li neko plan da ga spusti na forum ? Imam, danas sam skenirao ali sam valjda najnespretniji u razredu Ubacujem link izmedju ove dve zagrade i vidim samo link, a ne sliku kao kod vas ostalih?
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:47:35 GMT 1
Jura Massari: GAVRAN Uz mali dodatak, na Jurinim modelima dijagonale su bile rebra, a ne samo letvice, kao kod mnogih tada... A koliko je ovo "originalni" GO 417, moze svatko sam zakljuciti! Meni nekako najvise slici na Stamova, jos imam jednu jedrilicu s tim profilom u letnom stanju iz vremena pocetaka karbonske ere...
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:49:20 GMT 1
Massarijeva kuka
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:51:00 GMT 1
Èlanak iz Petrinjskog lista br. 1 od 15.listopada(oktobra) 1978.g.
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:51:41 GMT 1
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:52:22 GMT 1
|
|
|
Post by zzechner on Oct 16, 2009 17:53:10 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Oct 29, 2009 23:49:15 GMT 1
Evo jednog modela F1B koji je napravio pravo iznenadjenje na svetskom prvenstvu 1975 u Plovdivu. To je model Severnokorejanca Kim- Dong - Sik-a. Model je cista Ruska skola inapravljen je 90% od borovine. Tajna uspeha ovog modela je izvanredna borova elisa , dosta uska za to vreme. Model je penjao do zadnjeg namotaja. Korejanac je pobedio posle drugog Fly-ofa Boba Wayt-a. Ekipno je Severokorejanska ekipa takodje osvojila zlato. Ovaj model je napravio prekretnicu u koncepciji elisa za F1B.
|
|