|
Post by zzechner on Mar 21, 2010 14:45:11 GMT 1
Aha, ipak nece bit BOB...Sad mi je laknulo , duzan sam ti posjet biblioteci P.S. Otjerali smo ovu temu u OT, admin ce nas otjerat u PM.
|
|
|
Post by bobanmodelar on Mar 22, 2010 7:02:06 GMT 1
Nece,poznaje nas a i dobar je covek
|
|
|
Post by martin on Mar 24, 2010 9:33:24 GMT 1
I hoce li biti takmicenja?
|
|
|
Post by Laca on Mar 24, 2010 11:41:13 GMT 1
Nadam se da hoce, ali Boban tu ima zavrsnu rec. Jedan kratak raspis i vreme i redosled dogadjaja bilo bi lepo da se napise. Da znaju ljudi da li da dolaze.
|
|
|
Post by bobanmodelar on Mar 25, 2010 7:47:45 GMT 1
Vidim da ste malo nestrpljivi,i potpuno ste u pravu.Problem nije u hali za letenje,vec je problem da se organizuje rucak u restoranu Sajma za sve ucesnike. Sutra u petak je sastanak kod Gradonacelnika i sve ce se znati oko 9sati.Ako ta varijanta prodje,onda nece biti takmicarske takse,i tekma ce biti 11.aprila. Varijanta "B" Ako mi ne odobre rucak,bice neka skromna taksa,samo radi organizacije rucka.Naime nudi mi se jedan nov lovacki dom,koji je ispred Kragujevca 14 km pored starog beogradskog puta. Tu imam i 8 kruveta za spavanje gde bih mogao da smestim goste iz Hrvatske.Sam ambijent samog doma i okolina je prelepa.U tom slucaju bi ja organizovao da se u tom selu ispeku dva praseta napravi salata,i da se postave stolovi za rucak,i naravno pice. Sama satnica bi bila ovakva:odmah po zavrsetku takmicenja,sedamo u kola,karavan ide ka domu,a to je na putu za Begrad,u domu izvrsimo proglasenje pobednika,dodelu medalja i diploma,koje ce biti specijalno uradjene za ovo takmicenje,i odmah krecemo sa prasetinom i picem.U sustini nista u vremenu ne gubimo jer ste vec na putu prema kuci,jedino ce ovima iz Kosovske Mitrovice biti dalje 22 km jer oni putuju na jug.
Eto zbog toga Vam se nisam javljo. Sutra Vam se javljam koja je varijanta u opticaju.
PS.danas idem da regliram ove malce u sali BOGOSLOVIJE, koja je od moje firme udaljena 200 metara.Sala je izvanredna,ali nije skroz zavrsena.Fale joj zavrsni radovi ali je velika i visoka,pa kad bude zavrsena ima u njoj da letimo samo da puca.
|
|
|
Post by Laca on Mar 25, 2010 9:37:40 GMT 1
Bobane u pravu si za prasetinu. Ona se moze jesti samo posle takmicenja. Znas kako, F1N su pravljeni od lagane i porozne balze koja lako povuce mas'.
|
|
|
Post by martin on Mar 25, 2010 15:30:27 GMT 1
PS.danas idem da regliram ove malce ... Ahaaaaa .... znaci u tom legu grmi zec! Nema nista definitvno dok "buvci" ne polete kako treba ... vrlo mudro cika Bobane ;D ;D ;D Pa ne morate odmah na 35, za prvi nastup je dovoljno i 25, samo ako se prase dobro ispece
|
|
|
Post by bobanmodelar on Mar 25, 2010 18:54:53 GMT 1
Nije Martine,tako se namestilo.A evo izvestaja sa reglaze: Hala potpuno prazna,a ja sam.Zapalim cigaru pa natenane.Prvo uzmem veliki koga sam leteo u Pazovi,samo sam uradio neka poboljsanja.Naime,ojacao sam trup karbonskim tracicama sa obe strane.Na ramenjacu krila, posto je ona od balze,jer je krilo od stirodura sa obe strane isto zalepim tracice od karbona,i dobijem model koji moze da izdrzi svaku silu kod izbacaja.Cak mislim da nemogu tako jako da ga sicnem koliko on moze da izdrzi.Stavim ga na vagu,a on 8,4grama,sto je sasvim zadovoljavajuce. Njega doteram iz tri izbacaja.Leti prelepo.Onda ti krenem na malce, a sve me neka jeza hvata,jer znam kako su zajebani. Iz ruke nisam ni pokusavao da ih izregliram,jer znam da cu se razocarati, vec odmah na pracku nekih 30% snage. Prvi ni da cuje,ja gore a on brze dole.Ja ponovo a on isto, vidim da je prevelik negativan ugao krila,i odlozim ga za radionicu da to popravim. Uzmem drugi,a on nesto bolje se ponasa,taman sam pomislio,moj si,kad on zveknu u pod i odlepi parasol,ja i njega odlozim. Uzmem treci, kad on ide solidno gore,ali repast.Ja dodam malo balasta,on mnogo bolje.Malo probam sa zaokretima,probam desno,slabo,vratim na levo i podignem levu izlaznu repa i on proleti.MASALA Ali ima jednu manu,ako je to mana.Pri prackanju napravi desni valjak,onda perfektno izravnja i krene u levo planiranje .Nema veze kojom ga silom ili uglom ga sicnes,o napravi svoj valjak,i prelepo izravna i predje u planiranje.Kad model proleti pravo je uzivanje gledati ga.Napravim jos dvadesetak letova i svi isti.Nekaga nek penje u valjku,jer i to prelepo izgleda. Spakujem se i odem kuci.U subotu cu ova dva da izregliram,naravno kad ih popravim.Provescu celo pre podne u hali. BOBAN.
|
|
|
Post by Boca on Mar 25, 2010 19:54:07 GMT 1
U Borovu sam leteo sa modelom tezine 10,1 gr i napravio 33 + sekundi. Model mi tada nije postigao maksimalnu visinu jer je imao blago zapumpavanje posle penjanja. Modeli od 8 gr bi trebali da lete bar 40 sekundi u idealnom startu. Sada sam napravio 4 potpuno nova modela, sa odlicnom balzom. Nova koncepcija modela, sa rasponom krila od 560 mm, predvidjeni za diskus start. Tezine su mi od 8,0; do 8,6 gr. Reglirani su iz ruke u hodniku zgrade. Pa momci, drz te se.
|
|
|
Post by martin on Mar 25, 2010 21:49:09 GMT 1
... Prvi ni da cuje,ja gore a on brze dole.Ja ponovo a on isto, vidim da je prevelik negativan ugao krila,i odlozim ga za radionicu da to popravim. Uzmem drugi,a on nesto bolje se ponasa,taman sam pomislio,moj si,kad on zveknu u pod i odlepi parasol,ja i njega odlozim. Uzmem treci, kad on ide solidno gore,ali repast.Ja dodam malo balasta,on mnogo bolje.Malo probam sa zaokretima,probam desno,slabo,vratim na levo i podignem levu izlaznu repa i on proleti.MASALA Ali ima jednu manu,ako je to mana.Pri prackanju napravi desni valjak,onda perfektno izravnja i krene u levo planiranje .Nema veze kojom ga silom ili uglom ga sicnes,o napravi svoj valjak,i prelepo izravna i predje u planiranje.Kad model proleti pravo je uzivanje gledati ga.Napravim jos dvadesetak letova i svi isti.Nekaga nek penje u valjku,jer i to prelepo izgleda. Spakujem se i odem kuci.U subotu cu ova dva da izregliram,naravno kad ih popravim.Provescu celo pre podne u hali. BOBAN. Pa to sa valjkom i nije mana, jer je to jedno od Anutnovih standardnih podešavanja. Koliko sam shvatio on ga postiže "fabrički" nagnutim horizontalcem i blagim otklonom vertikalca, a zatim šteluje kruženje i planiranje baš kao što ste i vi uradili. Uradio sam isto na dva modela .... ali ono što se meni ne dopada kod tog valjka je što niste 100% sigurni u kom će smeru model da se izravna, pa ako je smer "pogrešan", a krug širok ... ode "buvac" van terena Zato ja za rezervu imam 4-5 sigurnih i isprobanih sa klasičnom bočnom tranzicijom ... sa jednim od tih " anti-blam" modela sam leteo u Vukovaru, a druga dva sam već poklonio Đorđu pošto su se pokazali vrlo tolerantni na varijacije ugla lansiranja i sile na gumici. Danas smo "trenirali" u našem izložbenom salonu - ma leti dete bolje nego tata u Pazovi Njemu naša mala hala od 4m odgovara pošto je em mali, em ne "praćka" preko 45 stepeni ... ja inače moram da legnem na pod, pa opet mi se model nasadi na nosače svetiljki Dakle, imate odlične modele - nisam ni sumnjao, jel to sad znači da prasetina ne mora da valja? ;D
|
|
|
Post by martin on Mar 26, 2010 7:59:13 GMT 1
Evo i jedne slatke fotografije sa treninga ... "Pa dobro Djordje rekao sam ti da zategnes jako ali nisam mislio da ces to bukvalno shvatiti" ;D ;D ;D
|
|
|
Post by Laca on Mar 26, 2010 13:37:57 GMT 1
Vidim ja da vi pravite banket bez "krcmara". To sam u stvari ja, ha..ha..ha. Ovo je bilo u rimi. Preredio sam sve stare modele. Svima sam produzio nos, skratio polugu i olaksao krila i stavio karbonske trupove, tako da im se tezine krecu od 8 do 11 grama. Naravno ima tu i jedan novi biser a to je model od 7,5 grama, pa vi sad vidite.
|
|
|
Post by martin on Mar 26, 2010 15:51:30 GMT 1
Laco, Na Državnom Prvenstvu Hrvatske pre mesec dana, Ivan Zovko je leteo 40.5s sa modelom od 15,5g. Od mene samo toliko ... tek da se ostali ne uplaše aždaja iz "Free Flayera" ;D Idem sad u vrtiæ po mog malog šampiona pa æemo da vidimo kakav koncept model se kuva u F1N kuhinji našeg "juniora" Mirka. Mi Pazovèani uvek radimo timski
|
|
|
Post by Laca on Mar 27, 2010 9:59:35 GMT 1
Ono da necu da teram F1N-150, je samo takticka varka, da se malo opustite. Martine, mnogo mi se svidja sto mi kazas Laco a Bobanu, cika Bobane. Cisto da se zna. Tako da sam zbog toga dobre volje pa cu samo malo da vas oderem. Necu mnogo. ;D ;D ;D
|
|
|
Post by martin on Mar 27, 2010 16:54:18 GMT 1
Ma čuvajte se vi Đorđa ... hala u Kragujevcu je svega 7.5m (kad oduzmete svetiljke). Sportska dvorana Borovo je 9.5 - 10m, a hala u Pazovi zbog lučne konstrukcije je efektivno oko 8 - 8.5m koliko su procenili gosti iz HR.
|
|