|
Post by madmax on Oct 27, 2017 14:19:44 GMT 1
Imate novu komisiju koja vas sigurno neće "kočiti" u nameri da razvijate sobare ... osim ako nam umesto Neše ne postave opet nekog anti-protivnog Kada je od Državnom reč novi OSP nije menjao član 7. koji inače datira još od proleća 2012, a upućeni mi kažu da je taj uslov svim granskim savezima nametnuo MOS tako da ne vredi ni pokušavati da se on menja. Za one koji ne znaju radi se o tome da Državna prvenstva možete raditi samo u disciplinama koje priznaje FAI. Novi OSP formalno odobrava komisijama da u kalendar ubace i "važna" takmičenja koja niko neće i da odrede organizatora u roku od ... mislim da je 60 dana. Iako su takve stvari rađene par puta sa F1E i F1ABC prvenstvima, u prethodnoj komisiji nije imao da to učini za sobare. Niko ništa nije hteo da "zabrani", ali nije imao ni želju da "odobri". Par puta sam nudio da u našoj hali sa F1N prvenstvom pokušam da uklopim i sobare, naravno uz eliminaciju 150-ica, ali nisam dobio podršku ... a kako su me neki pojedinci ovde baš tada najžešće "razapinjali" lako me je bilo ubediti da odustanem. Ne znam šta sada mislite o toj priči ... ako su se letele u "Atili" onda 35-ice svih tehnologija, a formalno kao F1R mogu da se organizuju u hali koja je istih dimenzija i dizajna. Pozdrav!
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Oct 27, 2017 18:17:03 GMT 1
Draga gospodo, posto je takozvana nova komisija pod patronatom istih ljudi koji su u velikoj meri I unistili sobne modele kao I druge kategorije zavrnite rukave VI takozvani veliki modelari Srbije, pa probajte nesto da uradite I korisno za ovo nase jadno modelarstvo.
|
|
|
Post by Boca on Oct 27, 2017 19:16:40 GMT 1
Svojevremeno su neke "mega zvezde" u komisiji procenile da im male kategorije i sobne kategorije smetaju da dođu do diplome "Zlatnog orla", pa su ove kategorije sistematski izbrisane u VSS-u. Kategorije su uništene, a oni i pored toga ne osvojiše svoju željno čekanu diplomu. Poznato je da sve modelarske velesile nikad nisu izbacili ove kategorije iz sistema svojih takmičenja. Kategorije koje su bile pristupačne svima pogotovo juniorima, su izbačene iz kalendara VSS-a, a ništa pametno od te komisije nije ponuđeno razvoju juniora. Ukinuti kampovi, a ništa nije ponuđeno za razvoj juniora od osnovne škole. Tu smo sasekli granu na kojoj sedimo. Ne možeš odmah stvoriti juniora koji će se takmičiti u velikim kategorijama na svetskim takmičenjima, jedino ako ti tata ili deda ne napravi model i obuče te za takmičenje. Da ne govorim da je to skup sport. To je sada naša realnost, i zato imamo dvočlanu juniorsku reprezentaciju, a uskoro nećemo imati ni seniorsku reprezentaciju koji su već odavno za penziju. Hteli ne hteli moraćemo da se vratimo na prvu lekciju, kako stvoriti podmladak. Sada će to puno da košta jer roditeljima ne pada na pamet, da se sa i onako malim platama upusti finansiranju modelarstva. Pare koje su po zakonu namenjeni juniorima od 2,25 miliona plus kampovi se moraju u potpunosti upotrebiti u tu svrhu. Ovde na ovom forumu je dato nekoliko dobrih predloga kako pokrenuti juniore. Nažalost nije ih bilo od članova komisije, koji za 5 godina svog mandata nisu imali nijedan jedini predlog, jer nisu hteli da zamaraju svoje moždane ćelije.
Svaka komisija koja misli da i dalje ćuti, i ne radi na realizaciji stvaranja juniora će biti grobar Srpskog modelarstva.
|
|
|
Post by madmax on Oct 27, 2017 22:41:26 GMT 1
Mislim da je ovo već treća godina kako nudim halu i ekipu za organizaciju takmičenja sobara ... i dalje mi nije jasno žasto se to uvek doživljava kao provokacija ... bar sudeći po vašim reakcijama Sa druge strane stabilan "paket" F1N i A1 takmičenja koji imamo poslednje dve godine orijentisanih ka deci je rezultat zajedničke akcije više klubova gde su glavni promoteri bili Sombor, Zrenjanin i Pazova, a sve je počelo na marginama komisije, nezvanično bez znanja "šefova" i eto dešava se nešto ... Sve je to tako išlo nekako neprimećeno pogotovo za A1 i dobro je što je tako jer našli bi se protivnici na obe strane. Zašto ... ne znam ... a nisam siguran ni da oni znaju zašto to rade.
|
|
|
Post by Laca on Oct 27, 2017 22:46:06 GMT 1
Mislim da nije obaveza VSS da DP moraju da budu u FAI kategorijama. Ako i postoji takva odluka UO, onda nju treba pod hitno menjati, jer je pogubna za razvoj modelarstva. MOIS nema veze sa tim, u to sam siguran. Bio sam prisutan na toj komisiji, kada je Branko Bijelić, videvši da se dobijaju bodovi za sportistu godine i na kategorije koje nisu FAI, rekao da se ukinu DP koja nisu FAI. Nakon toga UO je doneo tu pogubnu odluku. Konkretno, radi se o četri kategorije koje jesu za početnike HLG, Ministic, Papir 350 i P-20. Sa ovim kategorijama se počinje a da bi se one razvile, moramo im dati i značaj i takmičenja.
Predlažem da se obnove DP u pomenutim kategorijama ali da se bodovi za sportistu godine priznaju samo juniorima.
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Oct 28, 2017 19:23:46 GMT 1
Drzavna prvenstva ne trebaju da imaju nikakve veze sa FAI a kamoli da se odvijaju samo u okviru njihovih disciplina, to su zaista budalastine. USA ima registrovanih 2.5 miliona modelara ali se ne oslanjaju na FAI kategorije kao I mnoge zemlje, I mnogo su im prece I bitnije njihove kategorije I njihova DP u odnosu na sva takmicenja FAI. Mnogo puta sam bio u situaciji da uskladjujem datume EP I SP sa njihovim datumima DP mislim na US I GBR. No nama je drugi problem mi nemamo modelara generalno ni u jenoj kategoriji bila ona FAI ili domaca, ali nam je bitno sta ce komsija reci. Seljacka proserava...a.
|
|
|
Post by Laca on Apr 2, 2018 8:45:41 GMT 1
Da bi oživeli sobnjake, prvo moramo početi sa prebrojavanjem, ko trenutno ima sobne modele F1D u Srbiji:
1. Milić Slobodan AK Trstenik 2. Midić Slobodan AK Novi Sad 3. Rus Ivan AK Novi Sad 4. Dreher Vilim AK Novi Sad 5. Stojković Vojislav AK Modelar 6. Laćimić Lazar AK Beograd 7. Radosavljević Ljubomir AK Aerolux ? 8. Pavelka Miroslav AK Modelar ?
Svi gore navedeni ljudi se moraju uključiti u ovu akciju, ako želimo uspeh. To podrazumeva rehabilitaciju AK Modelar i AK Aerolux, odnosno modelare Radosavljevića, Stojkovića i Pavelku.
Organizaciju DP u F1D mora finansirati VSS u smislu zakupa Hale 1 Beogradskog sajma i nabavke boce Helijuma. (230.000 din. = 2 x 100.000 din za zakup hale + 30.000 din za bocu helijuma, uz obezbeđenje VSS džipa za donošenje i odnošenje boce) Od kotizacija bi se platili troškovi za sudije. Nagrade obezbeđuje VSS. Predložene kategorije za DP su F1D, F1R i Ministic. Po klubovima ili školama krenuti prvo sa izradom Ministic-a a zatim izradu kompleta F1R. Na Ministic-u bi deca saznala šta je sobni model, kako se pravi, kako se reglira i mota guma, pa tek onda ići na F1R, koji nije baš jednostavan za početnike. Po mom mišljenju, treba ratmišljati i o kategoriji F1M, koja je zgodna za početnike, jer ne zahteva sobarsku balzu i specijalne folije a najbliža je F1D.
Održati kamp za sobne modele sa najmanje 20 polaznika juniora u julu ili avgustu za izradu Ministic-a i F1R-Open 350. (20 x 7 dana x 3000 din = 420.000 din + troškovi za profesora 80.000, ukupno 500.000 din.) Ovaj novac bi se koristio od sredstava MOIS-a, namenjenih za Kampove za mlade perspektivne sportiste. Petogodišnjim programom za razvoj VSS-a (od 2017.-2021.) su predviđeni i kampovi za mlade. Obzirom nas nema na spisku MOIS-a, jer VSS nije aplicirao za kampove, ja bih pokrenuo odgovornost OU VSS i ta srestva za kampove naplatio od redovnih sredstava MOIS. Neka UO VSS počne da razmišlja o svojim obavezama prema članstvu i šta piše.
Takmičenje (DP) bi trebalo održati krajem septembra ove godine. Obavezno se mora održati, bar još jeno sobarsko takmičenje do kraja godine, ali u nižim halama.
Bez DP i takmičenja nema oživljavanja sobara.
Svima mora biti jasno da se ništa ne može pokrenuti i razviti sa sićom i bez novca. Realno je da VSS u 2018. odvoji najmanje 1.000.000 dinara za mlade. Dugo se nije ulagalo, pa je za oživljavanje sobnjaka potrebna investirati značajna sredstva. Ni jedan sport ne može opstati bez razvoja i ulaganja.
Otvaram diskusiju na ovu temu !
|
|
|
Post by voja55 on Apr 2, 2018 22:28:07 GMT 1
Ovaj Lacin predlog je praktično konkretan predlog sa finansijskom strukturom i idejom razvoja.Fali po meni takođe finansijska struktura za rad po klubovima. Na žalost,dok modelari nemaju svog predstavnika koji nije nametnut odozgo i dok stvarno imaju svoj glas u takvom savezu,nema ništa od stvarnog razvoja.Normalno i svoj budžet za razvoj svog sporta.
|
|
|
Post by voja55 on Apr 2, 2018 22:35:38 GMT 1
Moraju imati svoju samostalnost,ne da budu pastorče.Zato je samostalni savez najbolje rešenje.To je pokazala sva ova praksa godinama unazad. Onda da sednu za sto zajednički i da iznesu predloge i rešenja.Sigurno će se naći.Sa ljudima koji su sada na vlasti u savezu ne może se graditi budućnost. Ko to misli tako żivi u utopiji. Sve varijante tajnih komisija kao masonskih loža takođe biće pogubne.
|
|
|
Post by Laca on Apr 3, 2018 21:15:50 GMT 1
Iz prepiske sa koordinatorom za modelarstvo, Božom Grubićem, saznao sam da i ove 2018. neće biti kampova.Nastavlja se Ovukina politika, koja je na štetu razvoja, gde VSS od 2012. godine ne aplicira za Kampove namenjenih za mlade. Posle afere sa zloupotrebom kampova 2012., gde je novac išao za paraglajding takmičenja a ne za mlade, Ovuka je odličio da kazni razvoj vazduhoplovstva. Po si sistemu, kad ne mogu ja sad neće niko. Petogodišnji program razvoja VSS (2017-2021), objavljen na sajtu saveza, govori o jedinstvenim objektima i terenima za modelarstvo (F1D i F1E) i o "oživljavanju" kampova. linkKategorije F1D i F1E su u tom periodu ugašene i više ne postoje. Novac zarađen od organizacije SP i EP na Sajmu i Zlatiboru je trebalo, bar malo, uložiti u F1D i F1E, da bi opstale. O tome nisu razmišljali, već kako da spreče pomenute reprezentacije da odu na EP i SP i tako uštede. Sad je kuku lele nemamo modelara. Šta nam vrede hale sajma i padine Zlatibora, kad nemamo više takmičara. Znači, već smo dve godine proćerdali. Ni prošle 2017. a ni ove 2018. godine nema kampova. Imajući u vidu da je za 2012. dobijeno 2 milona dinara za kampove, nije teško izrečunati da je Ovuka, za 6 godina, napravio štetu razvoju od 12 miliona dinara. Na dva sastanka, koje je AK Beograd imao sa predstavnicima MOIS-a, saznali smo da VSS godinama ne aplicira za kampove.Time je jasno, da kancelarija VSS sprovodi svoju politiku, mimo odluka UO VSS, i da radi na štetu članstva-klubova. Naravno da je odgovornost na UO VSS i NO VSS, jer ne kontroliše rad kancelarije, kao ni sprovođenje svojih odluka. Mislim da je program razvoja modelarstva ne dorečen, jer nije predvideo ko snosi troškove organizacije takmičenja, koja su postala nerentabilna zbog malog broja učesnika. Zbog toga nema takmičenja u kalendaru VSS, a bez takmičenja nema ni oživljavanja kategorija (sobnjaka, magnetara...). Džaba džabe kompleti, kad nema gde da lete.
|
|
|
Post by Boca on Apr 4, 2018 10:58:11 GMT 1
To sa kampovima izgleda ovako: Ako VSS ne iskoristi 2 miliona dinara za kampove, to ostaje kao višak u budžetu Ministarstva sporta. To može da se prezentira kao ušteda i domaćinsko poslovanje. Niko se neće uzbuditi što te pare nisu namenski upotrebljene. Ministarstvu dobro, jer ima suficit, a na šteti su modelari i naš razvoj. Što se tiče razvoja pojedinih kategorija, recimo sobnih, nije dovoljno samo napraviti komplete i podeliti ih klubovima. Ako nema takmičenja gde će ti modeli leteti, neće biti ni motiva da ih neko pravi. Ove godine je VSS trebao da napravi državno prvenstvo i bar još jedno takmičenje. Organizacija tih takmičenja košta i nijedan klub nema motiv da ih pravi i da pravi gubitak. Zato je neophodna finansijska i logistička podrška saveza. Na državnom bi trebal i neka kategorija da se proglasi juniorskom i da postoji državno i u toj kategoriji. Jer ne pravi se lako sobni modelar od juniora.
|
|
|
Post by Laca on Apr 5, 2018 8:35:32 GMT 1
Naravno, da MOIS baš voli takve saveze, koji im ne traže pare. Drugi će da potroše. Od Bože sam saznao jednu ne istinu, koju mu je plasirao Ovuka, kako za kampove mora da se aplicira do kraja juna, da bi se dobio novac za sledeću godinu. To je NOTORNA LAŽ ! U razgovoru sa predstavnicima MOIS-a nam je rečeno, da aplciranje za kampove, može da se izvrši do kraja oktobra a krajem godine se objavljuju spiskovi sredstava za narednu godinu. U ovogodišnjem slučaju 29.12.2017. linkOd 2012. pa do danas, UO VSS nije doneo nikakvu odluku da ne aplicira za sredstva za kampove.Znači da je Ovuka radio to na svoju ruku da kazni, najviše, modelare. Zašto baš modelare, pa tu ima najviše mladih, koji bi mogli da koriste ta sredstva. Balonari, ULL, Motorno letenje nema šanse da prave kampove. Problem su gotovo svi letači, jedriličari, paraglajderisti i padobranci, kojih baš nema mnogo ispod 18 godina. Vazduhoplovni i raketni modelari bi, realno, najviše koristili sredstva za kampove. Pošto su 2013. uhvaćeni u prevari (Ovuka i Tenderska komisija na čelu sa Bulatovićem, Borovcem i Zvonimirom Popovićem), gde je većina novca od kampova išlo na paraglajding takmičenja, Ovuka je shvatio da to njemu više ne treba i od tad je prestao da aplicira za kampove. OVO JE, ZA MENE, RAVNO KRIMINALU ! VSS razvoju je za 6 godina naneta šteta od preko 10 miliona dinara. Pošto je uhvaćen u prevari polovinom 2013. nakon Godišnjeg izveštaja za kampove 2012., koji je poslao MOIS-u, Ovuka je odlučio da ne povuče već odobrena sredstva za kampove u 2013. Izveštaj od MOIS-a za VSS kampove 2012. je tražio Voja Stojković, predsednik AK Modelar, u julu 2013. nakon čega je u avgustu 2013. podneo krivičnu prijavu. Nakon toga je AK Modelar, nepravedno, suspendovan a protiv Voje Stojkovića, Boška i Lazara Laćimića je VSS podneo tužbu redovnom sudu, za pisanje na FF-forumu.Oba spora je VSS izgubio, jer nije imao odgovor na orginalna dokumenta dobijenih iz MOIS-a. Ta tužba je bila samo pokušaj da se baci prašina u oči članstvu. Znali su unapred, da spor ne mogu dobiti. Spor se, bespotrebno, otezao više od dve godine a kad su videli da gube, tražili su pomirenje (poravnanje). Naravno da mi na to nismo pristali. Za ovaj besmislen sudski spor, VSS je potrošio više od pola miliona dinara sredstava namenjenih za sport. (Boci i meni je nadoknađena šteta, Voja nije tražio) Nakon toga sam, na Skupštini VSS 2016., tražio da ovu štetu solidarno plate članovi UO, iz svog džepa.(11 članova po 50.000 din) Da dobro razmisle i provere sve informacije, pre nego nekoga tuže.
|
|
|
Post by Boca on Apr 5, 2018 10:40:37 GMT 1
Evo koji su svi čudni savezi dobili sredstva za kampove.
1. Orjetiring savez 2. Džet ski savez 3. Kik boks savez 4. Ju jutsu savez 5. Kjokušin kai savez 6. Savate savez 7. Skajbol savez 8. Softbol savez 9. Kroftbol savez 10. Sambo savez 11. Skvoš savez 12. Tug of wor savez 13. Boćarski savez
VSS sa 7 sportskih grana nije dobio ni dinara, jer nije ni aplicirao za kampove. Bilo bi smešno da nije istinito.
|
|
|
Post by Laca on Dec 20, 2018 14:06:24 GMT 1
Evo kako je to nekada bilo i ko je organizovao DP u F1D Slučajno sam naleteo na dokumenat u mom računaru, koji govori o molbi "AK Free flyer" za donaciju moje firme "BAS", za organizaciju DP u F1D. Od tada je prošlo desetak godina a molba za donaciju je iznosila 50.000 dinara. Posle 10 godina, kada je AK Beograd dao predlog da organizuje DP u F1D, zahtevi su ostali isti. Nabavka boce helijuma i njen transpot od dobavljača i nazad, obezbeđenje Hale 1 ili Hale 3 Beogradskog sajma i nagrade. Bez pomoći VSS-a ili sponzora, niko nije u mogućnosti da organizuje DP u F1D a da nije na gubitku. Verovatno je sve, umeđuvremenu, duplo poskupelo. Naravno, tu su se odmah pojavili "dušebrižnici" za sredstva VSS-a, rekavši, kako je to MNOGO što tražimo. Kao što je poznato, DP u F1D traje dva dana, gde prvog dana lete "Ministic", F1R i 2 starta F1D. Sutradan se leti još 4 starta samo F1D. Troškovi za nabavku boce helijum su oko 35.000 dinara, zatim transport kombijem boce od dobavljača i nazad (verovatno oko 10.000 din.), jer je to na Miljakovcu. Od očekivanih, maksimalno, desetak uplata se jedva mogu pokriti troškovi organizacije takmičenja i dnevnice sudija. Suština je jasna. Hoćete da oživimo F1D to KOŠTA ! Bez DP u F1D i bar još dva takmičenja, nema govora da se nešto može oživeti. Nakada je to bio "Dorćol kup", takmičenje u Novom Sadu i DP u F1D.
|
|
|
Post by madmax on Dec 20, 2018 15:15:19 GMT 1
PODRŽAVAM tvoj zahtev, ali samo ako ga proširiš tako da savez ubuduće za potrebe Državnih prvenstava obezbedi i raketašima motore i gumenjacima gumu i penjačima gorivo. Ako ćemo pošteno sve to košta ...
|
|