|
Post by Laca on Dec 30, 2013 21:56:09 GMT 1
Australijanci su na svom nacionalnom takmičenju u F1N i skala modela na gumu, uveli takmičenje u Ministiku. Radi se o modelu iz kompleta, ali ideja je odlična za početak. Možda bi mogli da objedinimo DP F1N i neku manju sobnu kategoriju na gumicu (Ministic ili Papir 350) i tako krenemo sa mrtve tačke. Važno je da se tako deca zainteresuju za sobnjake. Ministic se može napraviti za jedan dan a možemo da napravimo foru da ne sme biti lakši sa gumom od 1 gram.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Dec 31, 2013 11:21:00 GMT 1
Objektivno nije nužno da to bude baš Državno Prvenstvo F1N, to se može uraditi na bilo kom takmičenju, a lično mislim da nije pametno da se neoprezna i impulsivna deca koja jurcaju za klizačima nađu na istom mestu u isto vreme sa sobnim modelima koji zahtevaju poseban tretman i brigu.
Najednostavniji način da se ožive sobari je da se organizuje jedno ili dva namenska, za učesnike besplatna takmičenja u zimskom terminu kada nema drugih događaja na otvorenom. Nema tu šta da se priča i dokazuje, već se pokazalo na F1N.
|
|
|
Post by Laca on Dec 31, 2013 11:48:26 GMT 1
Naveo sam primer kako su Australijanci pokušali da pokrenu sobnjake. Svaki predlog je dobar a na modelarskoj komisiji je da to već jednom pokrene. Uradite nešto konstruktivno za oživljavanje sobnjaka.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Dec 31, 2013 12:30:22 GMT 1
Čekaj pa ti imaš i Halu i termine u njoj, da li ti treba odluka komisije da bi napravio jedno takmičenje?
Jel meni trebalo specijalno odobrenje za KOPLAS PRO KUP?
Jesam li tražio od tadašnje komisije da mi ga plati ili ga organizuje umesto mene?
Hajde konkretno kaži šta si uopšte zamislio? Da ubacim "Mini Stick" u DP F1N?
Pa rekao sam koji su problemi, a postoji i problem vremena. Sobarima za pristojno takmičenje treba 4-5 sati. Odakle mi toliko vremena pored svega ostalog?
Najlakše je sedeti i filozofirati ...
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Feb 15, 2014 13:07:40 GMT 1
Na inicijativu Željka Vuletića iz VSV i Srđana Pelagića, a u saradnji sa AK Novi Sad i AK Nova Pazova planira se, tradicionalno za 1. Maj Otvoreno Prvenstvo Vojvodine kao jednovremeno takmičenje u klasičnim sobnim kategorijama i F1N/F1N-150.
Tu ćemo svi zajedno da vidimo na licu mesta koji su organizacione mere neophodne za uspešnu realizaciju takvih "mešanih" takmičenja.
|
|
|
Post by bobanmodelar on Feb 19, 2014 9:29:21 GMT 1
Martine,tek sam sada video ovu temu i tvoj zadnji mejl.Ja znam da ste ti i Laca stalno na nekoj ratnoj nozi. Da se razumemo, ni ja ne odobravam sva Lacina misljenja i njegove upadice,i nekoliko puta sam mu i replicirao, ali za mnoge stvari je u pravu,mada cesto puta to interpretira u pogresnom tonu,i ti odmah padnes u vatru. Sto se tice sobnih modela i samog stanja kod nas u Srbiji u vezi njih,ja sam licno poslao mejl Nikoli Borovcu pre neki mesec,sa idejom i predlozima o ozivljavanju ove kategorije posebno za mlade,i to sam INSISTIRAO da inicijator toga bude VSS a ne ja,ti ili neko drugi.Odgovorio mi je da tu ima organizacionih problema,te nemaju razumevanja u osnovnim skolama koje trebaju da budu baza ovih modelara,te da je DUCEKOV lobi vrlo jak u tim skolama i da je tesko progurati ovu kategoriju jer je on u nekakvom dilu sa prosvetarima,i da su nama tu vrata za sada zatvorena.Sve u svemu svelo se na to da bi Savez mogao da odvoji neka sredstva da ja uradim komlete sobnjaka i da se to podeli nekim klubovima koji hoce da rade tu kategoriju.Ja sam to naravno odbio jer moja ideja je bila sasvim drugacija. No da i ja ne duzim,ali ti se javljam jer vidim da je predlog da se i ovo takmicenje u Novom Sadu u sobnim modelima,koje ima tradiciju preko 20 godina,ako ne i vise,preorjentise u takmicenje F1N,sto direktno gasite i zadnju zisku sobnog modelarstva.Secam se da sam ja na to takmicenje vodio i po 20 klinaca iz mog kluba. Znam da je u vasem klubu euforija za F1N,i ja to podrzavam,ali ako ta vasa deca ne pocnu da RADE neke ozbiljnije modele,ostacete stalno na istom i tapkacete u mestu. To sto je Danilo kupio model i sto Zoric hoce to isto da uradi za svog klinca,TO NIJE MODELARSTVO.Ja sam protivnik toga,pogotovo kada su deca u pitanju.Pravite druge Kolice.Dete mora da napravi svoj model pa neka snjim bude uvek zadnji,ali ce dogodine da napravi bolji,i to je draz modelarstva. Ovako ce se druga tvoja deca osecati hendikepirano,jer ne mogu njihovi roditelji i njima da kupe modele i oni ce ti otici iz kluba i to pod pritiskom roditelja.
pozdrav Boban
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Feb 19, 2014 10:36:53 GMT 1
Martine,tek sam sada video ovu temu i tvoj zadnji mejl.Ja znam da ste ti i Laca stalno na nekoj ratnoj nozi. Da se razumemo, ni ja ne odobravam sva Lacina misljenja i njegove upadice,i nekoliko puta sam mu i replicirao, ali za mnoge stvari je u pravu,mada cesto puta to interpretira u pogresnom tonu,i ti odmah padnes u vatru. Sto se tice sobnih modela i samog stanja kod nas u Srbiji u vezi njih,ja sam licno poslao mejl Nikoli Borovcu pre neki mesec,sa idejom i predlozima o ozivljavanju ove kategorije posebno za mlade,i to sam INSISTIRAO da inicijator toga bude VSS a ne ja,ti ili neko drugi.Odgovorio mi je da tu ima organizacionih problema,te nemaju razumevanja u osnovnim skolama koje trebaju da budu baza ovih modelara,te da je DUCEKOV lobi vrlo jak u tim skolama i da je tesko progurati ovu kategoriju jer je on u nekakvom dilu sa prosvetarima,i da su nama tu vrata za sada zatvorena.Sve u svemu svelo se na to da bi Savez mogao da odvoji neka sredstva da ja uradim komlete sobnjaka i da se to podeli nekim klubovima koji hoce da rade tu kategoriju.Ja sam to naravno odbio jer moja ideja je bila sasvim drugacija. No da i ja ne duzim,ali ti se javljam jer vidim da je predlog da se i ovo takmicenje u Novom Sadu u sobnim modelima,koje ima tradiciju preko 20 godina,ako ne i vise,preorjentise u takmicenje F1N,sto direktno gasite i zadnju zisku sobnog modelarstva.Secam se da sam ja na to takmicenje vodio i po 20 klinaca iz mog kluba. Znam da je u vasem klubu euforija za F1N,i ja to podrzavam,ali ako ta vasa deca ne pocnu da RADE neke ozbiljnije modele,ostacete stalno na istom i tapkacete u mestu. To sto je Danilo kupio model i sto Zoric hoce to isto da uradi za svog klinca,TO NIJE MODELARSTVO.Ja sam protivnik toga,pogotovo kada su deca u pitanju.Pravite druge Kolice.Dete mora da napravi svoj model pa neka snjim bude uvek zadnji,ali ce dogodine da napravi bolji,i to je draz modelarstva. Ovako ce se druga tvoja deca osecati hendikepirano,jer ne mogu njihovi roditelji i njima da kupe modele i oni ce ti otici iz kluba i to pod pritiskom roditelja. pozdrav Boban Bobane potpuno si u pravu.!!!! Stime sto se jedino nebi slozio sa Borovcevom teoriji o lobiju I A Ducak, savez ima jedan ogroman problem a to je NEZAINTERESOVANOST nije tu problem ni Ducak ni bilo ko jednostavno niko nije pokusao iz VSS da sobare vrati na kolskom nivou. To je problem sve ostalo su lazi koje izlaze iz VSS
|
|
|
Post by Boca on Feb 19, 2014 11:44:23 GMT 1
Voja je godinama organizovao "Dorcol kupove" u sali škole "Petar Drapšin" gde je bilo uživanje videti u onoj maloj sali, dvadesetak juniora i 10-15 seniora kako lete papir 350 i "Ministikove". Da ne zaboravimo Voja je prvi napravio kontakt sa Beogradskim sajmom i organizovao takmicenja i svetska i evropska prvenstva. Dok god ima takmicenja i "konja" koji ce to da vuce, bice i modelara. Ostvario je kontakt sa stranim modelarima, koji je do dan danas ostao. Voja je najzasluzniji za razvoj sobnog modelarstva u zadnjih 20 godina kod nas, i to moramo da mu priznamo. Onda se pojavio Ljuba sa organizacijom svetskih prvenstava koja su takodje bila uspesna. Posto se i sam bavio sobarima smatram da i Ljubin motiv nije bio samo ekonomski interes nego i razvoj kategorije. Postojao je motiv i elan zasto bi se neko bavio sobnim modelima. Zatim je dosao Borovac koji je preko VSS tu izgleda video svoj interes i krenuo da troši kredit i minuli rad Voje i Ljube. Ne možeš biti organizator svetskih i evropskih prvenstava a nemati reprezentaciju i ni jednog juniora. Morao je savez da napravi jos neko takmicenje i da na taj nacin motivise ljude da se rade sobari. Opet ce da sve spadne na stare modelare, da oni pokrenu sve, ali je pitanje dali ce oni posle svog ovog sikaniranja hteti da rade ponovo sve ispocetka i da im niko nikad ne kaze hvala. Veliki napor smo napravili da se razvije kategorija F1N, organizujemo takmicenja, podrsko radimo preko ovog foruma, da se pokrene interesovanje za modelarstvo. Znamo da nas se u VSS-u nikad nece setiti i da ce priznanja dobijati oni koji ih nisu zasluzili. Protiv nekih se pokrecu diciplinski postupci jer su ukazali na nepravilnosti u radu i vođenju saveza. Zalosno ali istinito. Kada se povuce ovaj broj starih modelara, ne znam sta ce ostati.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Feb 19, 2014 12:52:53 GMT 1
Bobane, što se tiče VSS i Borovca mouguće je da si u pravu, ne sporim.
A što se tiče Nove Pazove i naših namera da ukinemo sobare, ukinemo modelarstvo i elimišemo svu decu koja nemaju pare da budu mali Kolići promašio si i to debelo. Podržavamo našeg Željka Vuletića i VSV u nameri da uradi nešto dobro, pa ako uspe biće dobitak sa sve nas, ako ne uspe bar ćemo znati da li sobari i klizači mogu ili ne mogu zajedno.
Nemoj SVOM klubu suditi na osnovu tuđih komentara nego dođi i vidi šta radimo i koliko se napinjemo za tu decu bez konkretne pomoći VSS koju iskreno i ne očekujemo. Kroz komisiju mogu da se izborim za pravila koja favorizuju decu, neke promotivne trofeje i daj Bože mehanizam kojim će se ljudi koji hoće da rade "legalizovati" pred Zakonom. I to mi jedva ide, a pare mogu samo sa sanjam!
Imamo lokalnu zajednicu, sponzore pa i roditelje koji pre svega očekuju sportske rezultate a ako to znači da neko sam nešto kupi neka mu - svako ima svoj put a ja nikome ništa ne zabranjujem. Na kraju Danilu je taj "bant" praktično poklonjen jer mu je Mića em dao ispod cene em na odloženo, a mora da ima nešto čime će trenirati dok ne obezbedimo materijal i uslove da sami pravimo kompozitna krila u klubu.
|
|
ljuba
Full Member
|
Post by ljuba on Feb 19, 2014 14:37:36 GMT 1
Voja je godinama organizovao "Dorcol kupove" u sali škole "Petar Drapšin" gde je bilo uživanje videti u onoj maloj sali, dvadesetak juniora i 10-15 seniora kako lete papir 350 i "Ministikove". Da ne zaboravimo Voja je prvi napravio kontakt sa Beogradskim sajmom i organizovao takmicenja i svetska i evropska prvenstva. Dok god ima takmicenja i "konja" koji ce to da vuce, bice i modelara. Ostvario je kontakt sa stranim modelarima, koji je do dan danas ostao. Voja je najzasluzniji za razvoj sobnog modelarstva u zadnjih 20 godina kod nas, i to moramo da mu priznamo. Onda se pojavio Ljuba sa organizacijom svetskih prvenstava koja su takodje bila uspesna. Posto se i sam bavio sobarima smatram da i Ljubin motiv nije bio samo ekonomski interes nego i razvoj kategorije. Postojao je motiv i elan zasto bi se neko bavio sobnim modelima. Zatim je dosao Borovac koji je preko VSS tu izgleda video svoj interes i krenuo da troši kredit i minuli rad Voje i Ljube. Ne možeš biti organizator svetskih i evropskih prvenstava a nemati reprezentaciju i ni jednog juniora. Morao je savez da napravi jos neko takmicenje i da na taj nacin motivise ljude da se rade sobari. Opet ce da sve spadne na stare modelare, da oni pokrenu sve, ali je pitanje dali ce oni posle svog ovog sikaniranja hteti da rade ponovo sve ispocetka i da im niko nikad ne kaze hvala. Veliki napor smo napravili da se razvije kategorija F1N, organizujemo takmicenja, podrsko radimo preko ovog foruma, da se pokrene interesovanje za modelarstvo. Znamo da nas se u VSS-u nikad nece setiti i da ce priznanja dobijati oni koji ih nisu zasluzili. Protiv nekih se pokrecu diciplinski postupci jer su ukazali na nepravilnosti u radu i vođenju saveza. Zalosno ali istinito. Kada se povuce ovaj broj starih modelara, ne znam sta ce ostati. Boco obrnuo si par stvari mada u principu nije ni bitno, prvo svetsko I evropsko je napravio aerolux, tad smo I skinuli luster iz hale jedan, Andjelko Trpkovic je moj prijatelj, bivsi director sajma tako za hale napravljen je kontakt preko njega, Voja je pravio Dorcol kup kao medjuklupsko takmicenje koje je izraslo u Opean International zatim je nastavio sa EP WCh, Jednostavno smo bili konji koji smo sve to vukli na svojim ledjima pez pomoci VSS, kontakte, reputaciju koju smo stekli I to ne samo u F1D nego vec I u F1E je VSS sjeba...o, Kad sve sagleda o ozivljeavanju sobara o tome nemogu da pricaju ljudi koji neznaju sta je sobni model, a to nije niikako zajebancija.
|
|
|
Post by bobanmodelar on Feb 19, 2014 14:43:59 GMT 1
Martine,pa sto opet padas u vatru,kad ja nisam Laca.Sve sto sam napisao, iz dobre namere sam pisao. Znao sam kad ste birali komisiju i predsednika,da ce se modelarstvo vratiti korak ili vise koraka u nazad. Jedini sam ja bio javno protiv izbora Borovca,a posle i Branka,jer sam znao da za modelarstvo u Srbiji nece biti nikakvog pomaka.Cak sam ubedjen da je i Borovac vise uradio nego sada Branko,koga to uopste ne interesuje. Ne komunicira sa modelarima,nema ga ni na jednom forumu i ubedjen sam da ni sa vama iz komisije nema nikakvu saradnju.Ukljucuje se samo kada reprezentacija treba da ide na Evropsko ili Svetsko, samo u ABC.Modelarstvo nije samo reprezentacija. I sta da ocekujes da on uradi nesto za razvoj podmladka.Za nepunih mesec dana je svetsko u Rumuniji u F1D, krajnji rok za prijave reprezentacija je bio 15 februar.Nigde niko nije napisao ni slovce zasto reprezentacija nije prijavljena, nije prijavljena,i zasto ne ide.To je posao direktora,selektora i predsednika modelarske komisije.Daj boze da on i zna kad je svetsko sobarsko.Ni u jednom trenutku mi nije zao sto ne idemo,ali red je prema nekima da se napise.Mogao bi da pisem o mnogo cemu,ali kod nas se kaze:PAS LAJE,A VETAR NOSI.
|
|
|
Post by doajen on Feb 19, 2014 20:25:06 GMT 1
E,moj Vojo vidis li ti koliko ima narodnih heroja, pa prvoboraca, pa boraca, a tek kad se pojave deca palih boraca; joj sto ce da bude sobnih modelara...samo da se rese neki sitni problemcici; ko ce, kad ce, kako ce, koliko ce to nam se isplati /citaj plati!/...
I opet Vam za sve ovo kriv Borovac! Aman bre dosta vise!
Sedite i pravite modele, izadjimo iz anonimnosti u skole i neka druga mesta; ne sa idejom PRODAJA, nego demonstracija, upoznavanje sa ovim nasim sportom; a sam ce da se iznadje nacin da se sretnemo i na takmicarskom polju.
Batalte bre svetska prvenstva, medjunarodne susrete, svetske kupove! S kim i cim ce te na njih; s jedno, dvoclnom reprezentacijom, koja ce da osvoji tamo neko "zavidno dobro" jedno od zadnjih mesta u plasmanu!
I brate Ljubo, hvala ti sto preko veze obezbedi salu i uslove za takmicenja!!
Jes da smo mi u tim halama leteli sobare, brzince, tim rejsinge,RC automobile, pa i RC modele (ovo potonje ludi Srele & Sinovi), odrzavali republicka i savezna prvenstva, mozda davno i pre tvog rodjenja, al ajd red je da ti se oda zahvalnost sto uradi ono gore spomenuto.
E moj Vojo, kakav Vuk /koji u okviru nekog kluba, secam se,iz modelarskog centra, obuci podosta "sobarcica", pa cak ijednog Bordjoskog, za koga znamo kakav modelar postade (ja mu ga "uvali")/ i Vlada /Bog da im dusu prosti/,Pipin Masinac, ja...,kakvi svi mi silni matorci i decurlija Dort Jolska i Beogradska, al, eto puce fudbal, rasturi se drustvo. Da nije i u ovaj Tvoj Dort Jolski Kup umesao prste Borovac, VSS...ja bi, recimo, nekako pre rekao, neko od ovih sto postavise desetak prethodnih postova al, ajd...
Meni nekako izgleda da je ovaj forum i sva ta elektronska cuda, idealno mesto za izbegavanje direktnog druzenja,ozbiljnog sukobljavanja misljenja i iznalazenje realnih resenja, jer, de bi neko "sto ni pas s maslom nebi pojeo" nekome oci u oci sve ovo istrtljao?!
Sedimo, pravimo modele, ne na signal vodicemo vas na S.P, S.K itd, nego zbog toga sto je ovo nas hobi, nase zadovoljstvo! Sve ostalo "kazce se samo"!
Iskreno uz VAS, vas Srele
P.S. Hajde,slozno da odemo i do NS,da se "podruzimo" sto bi rekle Lale, nije preko sveta, jer smo uvek (doduse,nekada, priznajem) obavezno odlazili tamo!
|
|
|
Post by Laca on Feb 20, 2014 0:12:07 GMT 1
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Feb 21, 2014 16:21:35 GMT 1
Martine,pa sto opet padas u vatru,kad ja nisam Laca.Sve sto sam napisao, iz dobre namere sam pisao. Dođi ti u Nedelju na gulaš, a pre toga ćeš da vidiš kako smo renovirali prostoriju, naročito onaj memljivi ćošak. Izbacili smo višak stvari, nabavili nove stolice i novo osvetljenje. Imamo i dva nova radna stola u klubu (ukupno 3) i bar jedan bih rezervisao samo za alate kalupe i sve ostalo što treba za ozbiljne modele i da tu ovi mali početnici ništa ne čačkaju. Pa da mi predložiš šta da nabavim ili napravim i gde da to smestim.
|
|
|
Post by doajen on Feb 22, 2014 1:55:55 GMT 1
,Od mene imate na poklon metalnu radionicku stalazu /jedna je sigurna, tu je u mojoj radionici,a delovi drugih su mozda u podrumu...?/ sa podesivim pregradama (dobro za alat i materijal), samo kako je prebaciti do vas u komadu, a za rastavljanje bogami treba nekojiko sati!
|
|