|
Post by Boca on Aug 10, 2010 15:01:02 GMT 1
Malo zanimljivosti sa svetskog prvenstva. Tasa je uz pomoc ljubaznog Amerikanca mislim da je Rob Romash-a, napravio u hali klizaca po imenu Snifkin. Model je veoma zanimljiv.
|
|
|
Post by Boca on Aug 10, 2010 15:02:27 GMT 1
Probali smo ga u hali 2 i iz cuga je leteo preko 32 sekunde. Moje misljenje je da bi sa diskus startom mogao da leti mnogo vise.
|
|
|
Post by Laca on Aug 17, 2010 11:23:40 GMT 1
Posto sam potrosio sva imena za PITBUL klizace (Pit bul i Pit bul-veliki), poslednja verzija se zove PITBUL-grande. Ustanovio sam da su ovi klizaci izvanredni za diskus bacanje i da su veoma stabilni u letu, pa ih toplo preporucujem pocetnicima. Mogu se koristiti kao "indoor" ili "outdoor" klizaci. Bilo bi dobro da krila ne prelaze 5 grama, karbonska cev 1,7 grama, rep i parasol 0,5 grama i balast oko 0,5 grama, tako da se ukupna tezina modela krece u granicama od 7,5 - 8 grama. Kao sto se vidi iz crteza, flaps se radi od deprona 3mm i on se moze prstima lako savijati, kao i balza. Veoma zahvalan materijal. Za Balzu se lepi drvofixom. Kraj prednjeg dela krila, od balze, nije potrebno previse stanjivati (do 2mm) zbog cvrstine pri diskus izbacaju. Attachments:
|
|
|
Post by Laca on Aug 17, 2010 23:13:31 GMT 1
Veceras sam isekao delove za "Pit bul - grande" i tezina neobradjenih delova je sledeca: - Krila ( balza + depron ) 7,5 grama - Karbonski trup 500mm 2,2 grama - Horizontalac, vertikalac i parasol 0,5 grama Ukipno 10,2 grama. Verujem da ce krila biti ispod 5 grama, trup 1,7 grama, ostalo 0,4 grama i balast oko 0,6 grama, sto je ukupno 7,7 grama. Ako se trup radi od balze, tu moze da se ustedi oko 0,4 grama, tako da tezina modela moze biti nesto preko 7 grama.
|
|
|
Post by Laca on Aug 23, 2010 8:48:01 GMT 1
Pitbul Grande je napokon ugledao svetlost dana. Ispao je malo tezi nego sto sam ocekivao 7,9 grama, ali razlog tome su krila, koja su izasla 5,4 grama. Model je veoma cvrst. Cini mi se da je ovo najcvrsci koji sam do sada napravio. Kako ce leteti? To ce mo saznati u narednim danima. Ocekujem slicne performanse kao Pitbul Veliki, ali ima mnogo vece nosece povrsine, pa ocekujem i duze letove.
|
|
|
Post by Laca on Aug 23, 2010 9:17:58 GMT 1
Evo i izgled profila sa donje strane krila. Radi se o klasicnom nosecem profilu, gde je maksimalna debljina na 40% krila, odnosno kod prelaza sa balze na depron. Zbog toga mi je krilo izaslo nesto teze, ali zato i cvresce, nego obicno.
|
|
|
Post by Laca on Aug 24, 2010 7:43:10 GMT 1
Ovo je gama "Pitbulova" koji se spremaju za Drzavno u malim modelima 18. septembra.
|
|
|
Post by Laca on Sept 2, 2010 16:33:26 GMT 1
Danas su, na Beogradskom sajmu, leteli „pitbulovi“. Na gornjoj platformi hale dva, nije moglo da se leti, pa sam mora da probam na donjoj etazi. Bilo je mnogo problema sa promajom i turbolencijom, pogotovo sto su sva vrata bila otvorena a i napolju je dobro duvalo. No sta je tu je, mozda mi je to i odgovaralo, jer se „pitbulovi“ spremaju za 18. septembar, za DP u malim modelima, tako da je atmosfera bila kao na livadi. Kao i sto sam mogao da predpostavim, „pitovi“ traze odredjenu razliku uglova, tako da sam na kraj trupa zalepio balzu od 1mm i koso osmirglao, pa onda zalepio na nju horizontalce. I to je bilo malo, trebalo je staviti 1,5mm balzu. Nekako sam se snasao starim trikom da izlaznu horizontalca, sa gornje strane, namazem acetoncem, pa se balza prirodno malo savije nagore. To je bilo potrebno uraditi na oba „pita“ i onda su stvari krenule u dobrom pravcu. Srednji „pitbul“ je pravio letove oko 27 sekundi, a „grande“ oko 30 sekundi. Pri velikoj turbolenciji, to su za mene izvanredni letovi. Srednji sam bacao i na diskus ali "grande" ni da cuje, samo na klasican nacin. Visine pri izbacaju su bile od 7 do 10 m, sto je takodje sasvim pristojno. Sve u svemu, kako sam se nadao dobro sam prosao. U svakom slucaju, ko bude hteo da pravi „pitove“ mora povecati razliku uglova za 1 stepen na oba plana ( pitbul „veliki“ i „grande“). Na krilu je to 1,5mm za srednji a 2mm za "grande" pitbul.
|
|
|
Post by Boca on Sept 2, 2010 19:46:54 GMT 1
Za diskus start trebaimati malo vecu stabilnost po pravcu. Diskus jedrilice klase F3k imaju vertikalac koliko i horizontalac. Kod modela sa V repom , V rep preuzima ulogu vertikalca. Zato je za diskus start najbolji V rep.
|
|
|
Post by Boca on Sept 3, 2010 22:53:29 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Sept 11, 2010 12:08:28 GMT 1
Ljudi, kupio sam ispod Pancevackog mosta neke Korejanske vrhove za stapove. Sivkasti su i ne lice na karbon ali je to samo farba. Cena im je 300 dinara ali su mrak. Napravio sam od jednog vrha, za probu, trup za "buvca" i za F1N i dobio sam sledece :
Kada sam ih osmirglao, trup od 255 mm za "buvca" mi je 0,34 grama a trup od 500 mm za F1N, 1,32 grama. Ovaj veci moze jos da se olaksa. Do sada sam dobijao 0,42 gr za manji i 1,5 gr za veci trup. Jete da kosta oko 3 eura ali vredi svaku paru. Koga zanima, to je kada se udje na pijacu, druga tezga pravo sa desne strane. Tip prodaje neke sarene i fluorescentne vrhove za stapove.
|
|
|
Post by Laca on Sept 16, 2010 15:02:37 GMT 1
Isekao sam delove za mog novog sobnog klizaca raspona 600mm. Neka varijanta "Slow pokera" u kombinaciji balza-depron. Ocekujem da ce krila biti izmedju 5,5 i 6 grama. Trup bez balasta 1,3 grama, rep i verikalac 0,3 grama, parasol 0,2grama i balast oko 0,5 - 0,6 grama. Sve u svemu od 7,8 - 8,3 grama. Razmisljao sam kakvo ime da mu dam i prvo sto mi je palo na pamet bilo je "Psyho killer". Odustao sam od tog naziva jel su se lose pokazali. "Mrak", "Haos", "Zona sumraka" i "Pitbul trejer" , prethodni nazivi mojih klizaca, su toliko zaplasili konkurenciju da vise i nedolaze na takmicenja. ;D Zato ce se moja nova generacija klizaca zvati "Leptiric sarenic".
|
|
|
Post by Laca on Sept 19, 2010 15:13:37 GMT 1
"Leptiric sharenic" je ugledao svetlost dana. Tezine su malo vece od ocekivane ali uzevsi u obzir da je raspon 600mm, mozda to i nije tako lose, zbog izbacaja. Krila su ispala 5,7 grama ali je balast veci, jer sam nos nesto skratio, tako da je ukupna tezina modela 8,2 grama. Probao sam ga u sobi i leti veoma sporo, iako mu flapsovi nisu mnogo zakrivljeni. Bice probe ovih dana na sajmu.
|
|
|
Post by Laca on Sept 19, 2010 15:18:26 GMT 1
Evo jos jedne slike sa strane. Ono zuto na nosu modela je tampon za usi, ali nekoristen. Veoma su lagani i dobri za amortizer a mogu se kupiti u Merkuru 25 din (par).
|
|
|
Post by Laca on Sept 19, 2010 18:56:40 GMT 1
Pad flaperona je oko 5 mm a teziste na 45%.
|
|