|
Post by Boca on Jul 2, 2009 23:00:50 GMT 1
Na Hrvatskom forumu jedan zanimljiv tekst o ovoj kategoriji. www.aeromodelarstvo.net/Forum/forums/thread-view.asp?tid=15&posts=15&mid=14549#M14549U zimskom periodi Hrvatski modelari imaju seriju takmicenja u ovoj kategoriji. Mozda bi i mi mogli da se u zimskom periodu zabavljamo sa ovom kategorijom? Potrebno je da nadjemo malo vecu salu koja ima najmanje rukometni teren. Mozda se nesto nadje u Pancevu, Vrscu ili Somboru. Potrebno je da nadjemo salu koja se moze besplatno iznajmiti. Jednom prilikom mi je Boban rekao da moze da dobije neku salu u Kragujevcu. Moracu da ga pitam.
|
|
|
Post by Boca on Jul 3, 2009 13:37:12 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Jul 15, 2009 8:18:30 GMT 1
Evo i pravilnika za kategoriju F1-N (sobni klizaci) Preveo sam ga kako sam znao i umeo
KLASA F1-N - SOBNE RUÈNO STARTOVANE JEDRILICE
3.N.1. Definicija Modeli aviona koji leti u zatvorenom prostoru koji koriste za svoj let aerodinamièku silu uzgona.
3.N.2. Karakteristike Za ove modele nije odreðena noseæa površina. Modeli sa varijabilnom površinom (na primer preklop krila) nisu dozvoljeni. Broj dozvoljenih modela je tri.
3.N.4. Definicija službenog leta a) Službeni let je trajanje leta postignuto na prvom pokušaju, osim ako ovaj pokušaj ne uspe po definiciji 3.N.5. b) Trajanje leta postignuto u drugom pokušaju. Ako je drugi pokušaj neuspešan po definiciji 3.N.5 , za zvanièno vreme leta se upisuje nula.
3.N.5. Definicija neuspešnog leta Pokušaj je klasifikovan kao neuspešan ako se dogodi jedan od sledeæih dogaðaja. a) Ako model doðe u kontakt sa licem ili nekim objektom koje lice ima u svom posedu. Takmièar koji staruje model je iskljuèen. b) Model doðe u kontakt sa drugim modelom u letu.
3.N.6. Merenje vremena leta Merenje vremena vrše dva tajmkipera (meraèa vremena) koji imaju digitalne štoprice koje mere 1 stotinku sekunde. Vreme zabeleženo je srednji rezultat od rezultata koji su registrovali metraèi vremena, ali smanjeni na najbližu desetinku sekunde od proseènog vremena obe štoperice. U koliko razlika izmedju registrovanih merenja pokazuje veliku grešku u vremenu, u tom sluèaju bi organizator trebao da odredi žiri koji æe presuditi za konaèno vreme leta koje æe biti registrovano kao službeni let, Ili æe odrediti druge radnje koje bi trebalo preduzeti. Poglavlje iz 4b para B.12, samo B.12.1 i B.12.2 se takodje primenjuje na klasu F1-N Trajanje svakog leta æe se zapoèeti sa merenjem kada je model lansiran. Vreme æe biti prekinuto ako: a. Model aviona sleti na sprat, etažu ili ispust zgrade. b. Model aviona dolazi u kontakt sa bilo kojim delom zgrade ili njenog sadržaja, osim poda i prestaje pravolinijski let modela.
3.N.7. Klasifikacija Ukupno tri najbolja leta se uzimaju za konaèni obraèun za svakog takmièara. U sluèaju da dva i više takmièara imaju na kraju isti podjednaki broj bodova , odluèuje èetvrti najbolji let, i tako dalje.
3.N.8. Startovanje Model se pokreæe ruèno od strane takmièara koji se nalazi na terenu. Skakanje je dozvoljeno.
|
|
|
Post by Bozo on Sept 29, 2009 8:27:58 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Sept 29, 2009 9:07:28 GMT 1
Ova ideja koju sam pokrenuo, a ti Bozo podrzao je da se preko zime kada se ne leti napolju dobro zabavimo i druzimo. To su u Hrvatskoj na vreme uvideli i oni imaju seriju takmicenja preko zime u kategoriji F1N i F1N 150. Ove kategorije nije previse zahtevne kao druge sobne kategorije koje zahtevaju visinu i ravnu plafonsku povrsinu. Kod F1N svaka veca fiskulturna sala zadovoljava uslove za takmicenje. I dalje tvrdim da cemo samo preko organizovanja ovakvih takmicenja u malim kategorijama da regrutujemo mladje modelare.
|
|
|
Post by Boca on Oct 2, 2009 20:08:30 GMT 1
Bozo, vidim da te zanimaju klizaci kao i mene. Razmisli o organizovanju takmicenja u klizacima u vasoj sportskoj dvorani u Pazovi. Evo ti jedan plan klizaca za sve one koji zele da prave ovu kategoriju a i ti bi mogao polako da pocnes da pravis.
|
|
|
Post by Laca on Oct 4, 2009 10:20:39 GMT 1
Pogledajte ovaj link , kako se obara svetski rekord u sobnim klizacima. OVO JE NEVEROVATNO ! Bozu ce sigurno zanimati a i mnoge druge www.jmaf.jp/ishii.wmv
|
|
|
Post by Boca on Oct 4, 2009 22:35:27 GMT 1
Ala planira. Na ovom sajtu moze da se skine plan ovoga modela a ima jos puno zanimljivih stvari. www.amaglider.vze.com/
|
|
|
Post by doajen on Nov 18, 2009 0:33:27 GMT 1
Rece Boca .."kako da ukljucimo matorce.." Pa evo; Vec smo 50-tih u ondasnjem Aeroklubu "Begrad", odrzavali takmicenje modela 150 mm raspona!
Doduse to su bili sobari (guma).
Plakat (koji je nacrtao pokojni Macor ) sacuvao sam do danas, zajedno sa rezultatima !
Mozda ga Boca objavi!
Pazite se, poceli smo da saradjujemo, a Boci sam rekao (i pokazao!) da o istorijatu naseg modelarstva ne prenosi proizvoljna i neadekvatna meditiranja iz stranih casopisa, kad imamo nase! Samo navratite do Srecka, kuva dobru kafu a nadje se i za gucnuti
Pozdravljam Vas, iskreno, Srecko, Srele, Malac.... kako me se ko seca.
|
|
|
Post by doajen on Nov 18, 2009 0:47:18 GMT 1
Sto su ti godine! Htedoh da kazem da sam se slatko natakmicio i nasudio u RH na takmicenjima ovih mikro klizaca, al me "pamet" odvede na drugu stranu...Sve je toliko zabavno, a brate i za nas " mladice" podobno!
Bravo Bozo na ideji; samo zatrazi ako ti ustreba pomoc.
Postoji i oblik ovog takmicenja da deca dobiju "kit" koji sastave za nekoliko minuta i svi se sa istim modelom, odnosno istim uslovima takmice..nema mama, tata, nastavnika...
Sto snaznije izbacis nesto od pola grama ili manje (osobina mladosti) to vise ivercica stigne na parket ili ostane u ruci.
|
|
|
Post by Boca on Nov 20, 2009 11:02:44 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Nov 21, 2009 0:02:37 GMT 1
Evo plana modela aktuelnog svetskog prvaka za hale preko 30m. Model je leteo 101,7sekundi. Zanimljiv je profil koji ukazuje da je uzet iz serije novih profila koji se sada preporucuju za A-2 kji imaju bunt sistem. Verovatno je to tajna uspeha kako je model mogao biti izbacen na tu veliku visinu.
|
|
|
Post by Laca on Nov 25, 2009 18:26:43 GMT 1
Evo jednog interesantnog linka za F1N- sobne klizace Izgleda da je tip po imenu Stan leteo 1" 43,8' i tako zeznuo Japanca. Novi svetski rekord. Daunlodujte video od 34 MB u avi formatu- to jedino radi. Na kraju stranice imate linkove i forum, koji su takodje interesantni. www.picturejoe.com/tustin/
|
|
|
Post by Laca on Nov 25, 2009 19:11:00 GMT 1
Ovo je orginalni profil Japanca za F1N pa se moze odstampati
|
|
|
Post by Laca on Nov 26, 2009 10:28:21 GMT 1
Evo jos detaljnije ishi-profil za razlicite dubine krila
|
|