|
Post by Stefan Pavelka on Oct 1, 2010 16:05:45 GMT 1
a s druge strane, evo ga model za hale III kategorije (Sajam). Tezina isto 1.7g ali sve ostalo cista suprotnost od prvog. Rezultat 36"
|
|
|
Post by martin on Oct 1, 2010 16:58:49 GMT 1
Prièa o težini jednako važi i za velike modele. U hali kakva je kod nas u Pazovi ili ona u Zaprešiæu, do nekih 32 - 33s se može stiæi konstrukcijom reglažom i bacanjem, težina postaje bitna kada treba preæi preko toga (citiram tj. parafraziram Damira), pa bi to ne uspeva svakome. Imali su i Boban i Pil ultra lake modele sa èisto depronskim krilom pa im nešto nije išlo ...
A sa druge strane Leškovi i Zovkovi flaperi teški preko 12g pokazuju da to ni tada nije toliko bitno!
|
|
|
Post by Boca on Oct 1, 2010 17:56:54 GMT 1
Na Dorcol kup sam dosao sa kutijom modela F1N - 150 koju nisam otvorio jos od drugog takmicenja u Kragujevcu, gde sam leteo elipsoidni klizac. Model koji sam leteo na Sajmu je tezak tacno 1,6 grama. Tezi model leti veoma stabilno u penjanju kod vecih sala, ali ni planiranje im nije lose, malo su brzi, ali imaju bolju finesu ako imaju profilisano krilo. Sve u svemu to je moja licna konstrukcija klizaca , veoma jednostavan sa ravnim povrsinama. Model je leteo 2 leta po tacno 36 sekundi i nekoliko letova oko 35 sekundi. Moj hendikep je sto sam imao duzu gumicu na katapultu, pa sam je rastezao koliko mi je dozvoljavao raspon ruku. Do plafona mi je falilo 2-3 metra. Laksi modeli kao Bobanov su imali nestabilne putanje kod penjanja, i leteli su do maksimalne visine od 2/3 sale, tako da im dobro planiranje nije mnogo pomagalo.
|
|
|
Post by Laca on Oct 1, 2010 18:24:33 GMT 1
Kada su F1N klizaci u pitanju, mi svi imamo problem visine bacanja. Sto bi rekli "slabi smo u ruke" ili jos nemamo tehniku bacanja, sem Bobanovog Dimitrija. Mogli bi da ga povedemo u Zapresic kao tajno oruzje. Ja moje klizace od 560 - 600mm raspona jedva mogu da bacim na 7 m. Zato sam pokusao da eksperimentisem sa manjim modelima, tako sto sam jedan veliki jednostavno skratio za 100 mm i dobio model raspona 460 mm. Gle cuda, vise nisam imao problem visine ali su rezultati opet bili isti, do 32 sekunde. Jeste da ga vise bacim ali ipak ima losiju finesu. Tako sam i poceo sa serijom modela "Pitbull" i "Kratez". Pitbulovi jesu robusni i mogu dobro da se bace ali im finesa nije jaca strana. Diskus izbacaj im odlicno lezi i stabilni su u letu. Mislim da bi "Kratezi" mogli da budu dobri za vise sale ali cekam da se oslobodi dvojka na sajmu, pa ce mo znati da li ova teorija vredi. Inace, mora se imati na umu da se na sajmu prave losiji rezultati nego na parketu. Jednostavno beton vuce. Ovo mi je potvrdio i Damir. Rekao mi je da mu F1N , na sajmu, lete 3-4 sekunde krace. To smo primetili i kod "buvaca", sa vece visine su pravili losije rezultate nego u sportskim salama.
|
|
paja
Junior Member
|
Post by paja on Oct 1, 2010 21:06:39 GMT 1
Koje debljine treba da secem krila za F1N-150,a koje debljine flaperone
|
|
paja
Junior Member
|
Post by paja on Oct 1, 2010 21:07:27 GMT 1
I dali ima nekih planova posto nemam bas neke modele za zapresic.mislim na buvce
|
|
paja
Junior Member
|
Post by paja on Oct 1, 2010 21:14:18 GMT 1
i jos nesto ako plan nije 1:1 a naprimer krila su elipsastog oblika ili nekog nepozanatog kako da napravim kalup
|
|
|
Post by Laca on Oct 1, 2010 21:34:04 GMT 1
Pajo, planove uvecavas metodom proporcije. Utvrdis koliki je koeficijent uvecanja i sve mnozis sa time. Sto se buvaca sa fleperonom tice, tu nemam mnogo iskustva. Ja sam uglavnom pravio one bez flapsa i to od balze 1 mm koju isprofilisem i malo savijem (krivina je oko 1,5mm). Mozda bi Boban i Martin tu mogli vise da ti pomognu. Planova nema mnogo ali ih ima nesto na nasem forumu. Vidi ovu stranicu. boca55.proboards.com/index.cgi?board=indoor&action=display&thread=83&page=2
|
|
|
Post by Boca on Oct 1, 2010 21:43:13 GMT 1
Pajo moj model jos nisam nacrtao. Ali Mini Sting je OK Evo ga i plan Attachments:
|
|
|
Post by Laca on Oct 1, 2010 21:54:51 GMT 1
Model Roberta Leska koji je pobedio u N.Pazovi. Boban pravi slican model ako ne isti. Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Oct 2, 2010 0:30:31 GMT 1
Pajo, evo ti plan mog modela. Napravi ga i oderi bandu. Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Oct 2, 2010 8:09:45 GMT 1
Evo dopunjenog plana u JPEG formatu, treba ga samo ostampati na A4 formatu. Attachments:
|
|
paja
Junior Member
|
Post by paja on Oct 2, 2010 10:19:04 GMT 1
Ona crvena linija na prednjem dalu krila,sta je to
|
|
|
Post by Boca on Oct 2, 2010 10:34:42 GMT 1
Kada obradujes profil krila, to ti je maksimalna krivina ili debljina profila. Na tom mestu ti je balza najdeblja (1,5mm) i odatle se obradjuje-stanjuje prema izlaznoj i napadnoj ivici krila prema slici. Kada obradis krila na ravnoj dasci onda izlaznu ivicu krila pazljivo rukom, malo savijejes na dole trljanjen izmedju prstiju.
|
|
|
Post by Laca on Oct 2, 2010 13:38:02 GMT 1
Sinoc sam se malo igrao sa depronom i napravio dva "buvca" od po 1,1 gram.
|
|