|
Post by Boca on Nov 26, 2019 11:50:36 GMT 1
Drago mi je Martine da si se jednom uključio u tehniku izrade klizača. To je za mene pozitivan komentar.
|
|
|
Post by Laca on Nov 26, 2019 14:19:14 GMT 1
Što bi rekao Đorđe Marjanović: "Ko razume shvatiće"
|
|
|
Post by madmax on Nov 26, 2019 18:08:25 GMT 1
Dobro sad ... ja nisam sebi radio modele i ne takmičim se ozbiljno godinama unazad, ali "moji klinci" jesu i uvek su se držali nule na parasolu sa mogućim odstupanjem do pola milimetra odnosno do 0.7 stepeni u plusu ... pa je takav i model kojim je Damjan postavio Class I rekord. Nisam obratio pažnju kakva je bila Mihailova postavka uglova pre nego je model izlomljen i pre nego je zakrpljen i prerađen u Damjanovoj režiji, a na ugaonu toleranciju koju sam naveo.
Da li je taj princip ispravan nemam pojma ali eto dao je dva državna rekorda, od kojih je (nažalost) priznat samo jedan, ali to je više stvar sujete nekih "drugova" iz uprave saveza nego konstrukcije modela.
|
|
|
Post by Laca on Nov 26, 2019 23:07:16 GMT 1
Kod klasičnog bacanja i ja sam stavljao nula stepeni, kod balza flapsova a pola milimetra kod deprona. Balza flapsovi bolje rade (više se podižu). Kod deprona su flapsovi manje elastični pa model više banta. Zbog toga je ugao krila malo veći ali su flapsovi manje zakrivljeni. U oba slučaja, ugao tetive krila je isti. Kod diskusa, takođe, postoje dva principa bacanja, vertikalno i pod uglom od, recimo, 70 stepeni. U zavisnosti od toga je i ugao krila. Kod vertikalnog bacanja je manji ugao i on je na parasolu oko pola milimetra ali se tu javlja problem bantanja (do 10 metara, preko veoma teško) Zbog manjeg ugla na parasolu, flapsovi su više zakrivljeni te model leti sporije (bolje). Kod bacanja pod uglom od 70 stepeni, razlika na parasolu je oko 1mm, flapsovi su manje zakrivljeni te model može da se više baci, kasnije banta. To uzrokuje malo brže planiranje (flapsovi su manje zakrivljeni) ali se dobija na visini (do 12 metara). Ove visine su slobodna procena i dosta toga zavisi od snage i mladosti takmičara. Što bi rekli, nikad dva dobra. Planiranje i visina su u koliziji. P.S. Pošto mi, stariji modelari, ne možemo da bacamo kao mladi, naša tehnika je diskus pod uglom od 70 stepeni.
|
|
|
Post by Boca on Nov 27, 2019 8:50:37 GMT 1
Evo mog novog modela F1N Thunderbolt. Jednostavan za izradu. Dizajn baziran na Američkom avionu iz drugog svetskog rata P-47.
|
|
|
Post by Boca on Dec 3, 2019 10:07:21 GMT 1
Posle nekoliko godina pokušaja da upotrebim krila od Yashinskog , vratio sam se mojim idejama , modelima i mojim koncepcijama. Spremio sam punu kutiju F1N modela za novu sezonu.
|
|
|
Post by Laca on Dec 6, 2019 13:02:03 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Dec 13, 2019 8:30:35 GMT 1
Nije mi đavo dao mira, pa sam odlučio da napravim još jedan novi ali "Lazy bird 2". Šablon je napravljen od debelog kartona. Kao što se sa slike može videti, za jedno krilo je dovoljna pločica balze od 3mm dimenzije 330mm x 30mm. Ja obično podelim balzu od 1m na tri dela (333mm x 100mm) i onda to podelim opet na tri dela po 33mm. Tako dobijem 9 pločica od 333mm x 33mm. Zatim ih uparujem prema težini. Iz jednog furnira balze pločice se mogu značajno razlikovati u težini. Kao što se može videti, obrnou sam sistem spajanja balze. Kraj krila je izjedna a zatim se nastavlja drugi deo prema sredini krila (suprotno od Jašinskog). Takav sistem sečenja mi daje jače krilo. Flaps izrađujem prema gore već opisanom sistemu i tu nema greške.
|
|
|
Post by steva on Dec 13, 2019 15:47:50 GMT 1
Ovo mi se svidja. Sto manje delova to je manja sansa da se slomije ili pukne na sastavu,
Probacu i ja da napravim isti model.
Meni je vecinom pucalo izmedju drugog i teceg segmenta.
Zbog bacanja. ovde je to verovatno jace.
Probacemo
|
|
|
Post by Laca on Dec 14, 2019 13:01:24 GMT 1
Novi i stari "Lazy bird 2" Ponesen mojom novom tehnologijom obrade flapsova, za novu sezonu sam napravio 4 nova modela. Tri "Lazy bird 1" i jedan "Lazy bird 2".
|
|
|
Post by Laca on Dec 14, 2019 23:49:44 GMT 1
Flapsovi moraju ići u trougao. Na kraju krila trebaju biti u nuli.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Dec 15, 2019 13:37:35 GMT 1
Uh spremate se opaaasno Sledeća sezona ima da bude TOP. I treba! Ja ako dođem do balze napraviću i ja novi model..... nešto moje.
|
|
|
Post by Laca on Dec 16, 2019 10:49:25 GMT 1
F1N video u Srbiji by Peđa ili Jorgo. link
|
|
|
Post by Laca on Dec 16, 2019 18:42:11 GMT 1
Ovo su 4 nove "Lenje ptice" za Novu prestupnu godinu. Tri "Lazy bird 1" i jedna "Lazy bird 2". Ko velim, prestupna je svake četvrte godine, pa red je i 4 nova modela.
|
|
|
Post by jorgo on Dec 17, 2019 1:33:27 GMT 1
|
|