|
Post by madmax on Nov 21, 2017 1:01:22 GMT 1
Na to takmičenje i mislim kada kažem da je Mirko bacao velikog depronca, posle ga je dao nekom svom klincu koji se i pored osvojene medalje više nikada nije ni pojavio u klubu. Taj model nije bio ništa specijalno u poređenju sa Bobanovom nekoliko meseci starom kreacijom. Ne sećam se nikakvog "čuda" u koje smo svi blenuli zato što je drugo mesto u 150-icama zauzela moja analfabetska šklopocija od teške balze, a ne moramo ni pričati ko je pobedio ... domaćin naravno
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 2:58:42 GMT 1
Martine, ne bih da se raspravljamo ali činjenice govore drugačije. Vi iz Pazove i dan danas letite balza flapsove. Damjan je tu malo više napredovao sa depronom. Što se tiče Bobanovih buvaca, postoje planovi koje je Boban objavio za male i velike hale i na njima nema deprona. Modeli su bili po ugledu na Lekijevog buvca sa kojim je pobedio na prvom Koplas kupu.. Prve buvce od SMB deprona smo Boca i ja napravili sa krilima u obliku jajeta i uškama ali bez umetka od balze. Nisu loše leteli ali su se krila savijala. Ja sam zatim objavio planove buvaca od deprona pod nazivom Barakuda a kasnije Mungos. Plan prvo zvanično objavljenog F1N depronca je plan Pit bula. Njega sam leteo u hali 3, kad su prvi put došli modelari iz Zaprešića na sajam. To su činjenice. Prva varijanta je bila manjeg raspona da bi posle prerastao u Big bul. Posle su krenuli planovi Mraka, Krateža i Zone sumraka. Ti planovi mogu da se nađu i na netu. Sve je dokumentovano pa kockice lako mogu da se slože. Dokumenta su jedina merila a ona se zovu objavljeni planovi i slike. To da je neko imao depronca koga nije leteo ili ga je negde probao, su prazne i ne proverene priče. Što se tiče tvoje priče Martine, da sam u čudu gledao tvog depronca, je u najmanju ruku smešna. Možda u čudu, jer nije bio lepo napravljen.
|
|
|
Post by Boca on Nov 21, 2017 8:20:00 GMT 1
Ovde nije reč da je neko izmislio depron za klizače. Depron se odavno koristi u modelarstvu. Prvi su ga kod nas koristili Boban i Kili za izradu kompleta klizača i modela na gumu, još pre 20 godina. Cela modelarska industrija malih modela gumenjaka je zasnovana na depronu. Ovde je reč o krilima u kombinaciji balza depron što je Laca prvi primenio, da ne kažem izmislio i koji je čitav modelarski svet prihvatio.
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 8:58:27 GMT 1
Ovo je slika iz Jula 2010. Pre Zaprešića 2010. Zeleni buvac od deprona koga sam nazvao "Barakuda". U Julu 2010. je objavljen i plan "Pit bula". Znači Martine, nisam mogao da se čudim tvom buvcu od deprona, kad sam ja to imao 4 meseca ranije. Ako neko ima nešto ranije objavljeno sa krilom od balze i flapsom od deprona, onda prihvatam da nisam prvi. P.S. Početkom jula 2010. na "Free flyer Trophy", koje je održano u hali 3 Beogradskog sajma, sam leteo "Pit bula" sa krilom u kombinaciji balza-depron. Plan je objavljen krajem jula 2010. na ovom forumu. Ako neko ima nešto pre toga, neka objavi. Ne radi se ovde o buvcima već o prvim F1N klizačima sa flapsom od deprona. Naravno da ja nisam izmislio depron, već ga prvi upotrebio za flapsove F1N klizača, što se pokazalo u budućnosti, kao veliki napredak za F1N i sad ga gotovo svi koriste.
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 10:47:02 GMT 1
U fazi sam oživljavanja F1N ikona. Posle "Upstart 4" Marka Drele, napravio sam i Stanov "Slow Poker". Oba modela su ipak malo korigovana za diskus start.
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 11:22:56 GMT 1
Išijev let od 106 sekundi, nakon obaranja svetskog rekorda od 109 sekundi.
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 13:38:48 GMT 1
Nadjem ono naše "jaje" od deprona ali bez uški. To je bila varijanta 2. Sa uškama se vrteo oko svoje ose kod praćkanja. Ovaj je još uvek u letnom stanju.
|
|
|
Post by madmax on Nov 21, 2017 13:42:58 GMT 1
Martine, ne bih da se raspravljamo ali činjenice govore drugačije. Vi iz Pazove i dan danas letite balza flapsove. Damjan je tu malo više napredovao sa depronom. ... Što se tiče tvoje priče Martine, da sam u čudu gledao tvog depronca, je u najmanju ruku smešna. Možda u čudu, jer nije bio lepo napravljen. Nigde nikada nisam napisao da je iko moj model "gledao u čudu", to nije moj rečnik. Pogledaj malo bolje ... Osnovni modeli za našu decu u Pazovi i veliki i mali su već šestu godinu unazad sa depronom. To što Danilo i ja ne pravimo ništa novo ... to nije nikakvo merilo. U kontekstu F1N, AK Nova Pazova nismo nas dvoica, nego ona dečurlija koju izvedemo na parket. Prvi model sa svetloplavim depronom ovde u Srbiji, i to veliki F1N izradio je Boban Milić i doneo ga na prvi KOPLAS (Februar 2010). Fotografije više nema na forumu, imali ste neku "čistku" zbog zauzeća prostora ... ali potrudiću se da je pronađem ... Uživajte ...
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 14:53:21 GMT 1
Koliko se ja sećam, Boban je na Koplas kup doneo sobnog klizača presvučen folijom, kao F1D, ali mu se nije nešto pokazao. Ideja je bila orginalna ali neprimenjiva.
|
|
|
Post by Laca on Nov 21, 2017 23:36:47 GMT 1
"Slowcat" Rentoul rekord 61,8 sec u hali visine 13m. Mislim da se radi o praćkašu, tako da to nije F1N svetski rekord za hale klase 2. Piše na planu da je korišćena guma Super sport dužine petlje 10,5 cola. rantoul-slowcat_plot-copy.pdf (73.51 KB)
|
|
|
Post by Laca on Dec 22, 2017 0:46:15 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Jan 15, 2018 9:06:10 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Feb 1, 2018 20:40:48 GMT 1
Nešto za modelare. U prodavnicama “Wobby house“ može se jeftino kupiti super lepak u flašici od 20 grama. Košta 180 dinara ili 1,5 euro. Na vrh flašice stavite iglu za inekcije. U slućaju da se igla zapuši, samo je malo stavite na plamen upaljača. Mani ova flašica traje po 6 mesei a lepak hvata kao lud.
|
|
|
Post by Laca on Feb 10, 2018 8:47:43 GMT 1
Pronašao sam post iz 2010. kada sam prvi napravio “Pitbul“ sa krilom pola balza pola depron. Za Dorćol kup će, najverovatnije, ugledati svetlost dana tajni projekat pod radnim nazivom "Pitbul". Imali smo velikih problema sa NAS-om i njihovim tajnim agentima ali sada je projekat završen i pod ključem. Zbog velike tajnosti letelo se samo noću, pa je NASA pomislila da to ima veze sa "stelt" tehnologijom. Boje se konkurencije. Neka i oni dodju na "Dorcol kup" ako smeju. P.S. Vojo, koliko me placas za ovu reklamu?
|
|
|
Post by Laca on Feb 10, 2018 9:22:05 GMT 1
Evo plana "Pitbula" - velikog sa fotografije. Model je namenjen za indoor ili outdoor upotrebu. Ako se radi prema planu tezina modela se krece od 7 do 7,5 grama. Naime, krila su nesto oko 4,7 do 5 grama, karbonski trup se mora obraditi na 1,4 grama, vertkalni i horizontalni stabilizator su oko 0,3 grama, parasol 0,2 grama i balast oko 0,4 grama. Meni je ovaj model tezak 7,2 grama. Zgodan je za pocetnike zbog svoje cvrstine, te nisu potrebna pojacanja od karbona. Pri klasicnom izbacaju, model postize visinu od 12-15m. Napomena: Glatka strana Deprona ide sa donje strane flapsa. Depron se blago krivi oko glatke strane, pa flaperon prati oblik profila i blago se savija nadole. Prstima se depron takodje moze zakriviti i oblikovati. Slicno kao balza.Ukupna duzina trupa je 480 mm. Sledeća verzija Pitbula je bio BigBull, čiji plan možete naći na HPA link
|
|