|
Post by doajen on Aug 15, 2011 10:37:43 GMT 1
Mala dopuna (Vinko, izvini);i kako je izdavano vise "Vazduholovnih Modelara" smatram da treba dopuniti sledecim:
Vazduhoplovni modelar GodinaII Januar-Februar 1950 Broj 1-2
Casopis Vazduhoplovnog Saveza Jugoslavije Uredjuje Savezna vazduhoplovna modelarska skola
Glavni i odgovorni urednik: Juresa Zdenko
Tehnicki urednik: Gregurek Josip
P.S. U opisu je sadrzana i jedna od mojih tvrdnji; Djurino zanimanje! Ovo tek toliko da potvrdim da je moje poznavanje modelarske istorije zasnovano na istinitim cinjenicama!
|
|
|
Post by oldboy on Aug 18, 2011 12:30:27 GMT 1
Svi se hvale sa nečim evo da se pohvalim,sta sam uspeo da zavrsim posle nekoliko godina.Motor KOMET sam dobio u "rinfuzi" raznih motora neznajući sta sve sadrzi.Uklapajući delove prvo sam sastavio italijanski MOVO-D2,a od ostalih delova delimično i ovaj KOMET.Preostalo jos delova pa Vas necu muciti sa onom pricom o budilniku i o rucnom satu to je za jedan drugi Message.Prvo smo drugar Vlada Zivanovic i ja pomislili da je mozda neki svedski,oni imaju citavu paletu motora pod tim imenom.Drugar Vlada se raspitao kod starog "smekera" doajena (Vladan Sreckovic) i dobio odgovor da ima jedan takav sa tim imenom i poslao je slike da uporedimo,a kasnije poslao nedostajuće delove da snimim.Skice poslao u Sombor starom drugaru "gumenjakliji" Djuki (Djurdjevic Slobodanu) i odradio je sve bez greske.Ostalo sve dalje je bio moj posao.Hvala svoj trojici koji su pomogli u ovom "prodzektu" tako da sad i Vi imate priliku da vidite drugi ili treci serijski YU-motor.U sledecem postu cu prikazati kolaz slika Sreckovog motora po kojem smo definisali ovaj motor.Interesantan stori o njegovom motoru ce nadam se on ispricati.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 18, 2011 12:43:44 GMT 1
Dok sam još u OFFICE prikazat ću i kolaž slika što je poslao Srećko.Znao je tačno šta treba snimiti i zato sam i nazvao njega "STARI ŠMEKER".Kako je došao u posed motora KOMET to je priča koju bi trebalo da Vam ispriča.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 26, 2011 9:43:34 GMT 1
Doajen nam izgleda uživa na Savi i nije stigao da nam napiše interesantan story njegovog motora,ja idem dalje.Sa pokojnim drugarom Vladom smo jednom prilikom analizirali koji su sve motori rađeni u YU i napomenuo sam motor TAM koji smo mi imali u klubu,jako sličan motoru AERO-250,verovatno stariji od aera i da je rađen za penjaće.Nazvao je fabriku TAM,gde su našli inžinjera koji je radio na modelarskom motoru za potrebe narodne Tehnike za radiom upravljivi model.Po objašnjenju trebao je da liči na KOMET.Nekim kanalima uspeo je nabaviti taj motor,pa smo imali priliku da uporedimo mere.Sve spoljašnje mere odlivaka i obrađenih delova su se podudarali,sem rezervoara.Nažalost nije stigao da rastavi skroz pa da uporedimo i unutrašnje dimenzije. Dajem sliku motora TAM pa odlučite sami da li je tako.Onaj motor što smo ga imali u našem klubu još uvek neznam kad je rađen i da li ima još neko takav.
|
|
|
Post by doajen on Aug 26, 2011 18:31:41 GMT 1
Dragi moj Geza, nisam odustao od price o mom KOMET-u.
Medjutim kako su putevi providjenja nepredvidivi, a sudbina ponekad stravicno surova, nisam mogao da se prepustim toj zabavnoj prici.
Zasto?
Pocetkom meseca nas je tiho i neprimetno, iznenada napustio nas prijatelj, kolega, drugar, Gospodin Djordje Kacibo...
Otputovao je u nama nepoznatu beskonacnost moj "Ponedeljnik" (tak ja nazival evo); pitate se zasto?
Manirom dobro odgojenog Rusko-Madjarskog Plemica, svakog ponedeljka,i ako mi je bio prvi sused, najavio bi svoj dolazak telefonom i za dva minuta bio kod mene "u gostima" na "solji"/kako je nazivao casu/ piva i jednu cigaretu, kako je uobicajevao da kaze. Cigareta nikada nije bila samo jedna, a palio ih je jedva vidljivim plamickom upaljaca, a na moju primedbu sto to tako radi uvek je odgovarao"...zar si zaboravio koliko smo se trudili da izvezemo sto vise krugova, sa sto manje goriva u trkama Tim.-Rejsinga, pa mi ostala navika... A da je te "ustede" doveo do savrsenstva ostaje mi u secanju nezaboravna trka u Varazdinu kada smo njegovom smirenoscu i ekstra racionalnim stilom pilotiranja sa jednim tankom izvezli preko 90 krugova! U euforiji mog, uvek do maksimuma naboja adrenalina, tih nekoliko zadnjih krugova nikada nismo izvezli...Zbog mene su nas diskvalifikovali iz finala u Lugo Di Romana...
Nikada mi za te moje greske nije prebacio...Takav je bio kao student, kao covek, kao roditelj.
Taj manir ga je doveo do rekordera, standardnog reprezentativca, visestrukog drzavnog prvaka.
Zahvaljuci Njemu nosilac sam zlatnog "C" VSJ (znacka i diploma broj 171), doprineo je i nekim rezultatima za dijamante; ali tada, pre vise od cetrdeset godina meni je bilo dosta stanja slicnog ovome danas, u VSJ, povukao sam se sa svih funkcija, a njega je posao u Geneks-u "razvejao" po celom svetu.
Sahranjen je u rodnom Beceju, u porodicnoj grobnici, po svojoj zelji ispracen od svoje porodice, prijatelja, skolskih drugova...
Ja nisam stigao da se oprostimo...
|
|
|
Post by oldboy on Aug 27, 2011 6:25:34 GMT 1
Žao mi je drugara Đoke,znao nas je razveseliti svojom duhovitošću čak i kad su bili najgori meteouslovi. Neka je laka zemlja i slava mu oldboy
|
|