|
Post by Boca on Dec 22, 2009 19:31:17 GMT 1
Otvaram ovu rubliku gde mogu da se postave slike starih modelarskih motora uz propratni tekst Evo pocinjemo sa dva lepotana bez teksta
|
|
|
Post by Boca on Dec 22, 2009 23:10:22 GMT 1
Ovo je ujedno i poziv Gezi, Srecku i Vladi Zivanovicu, i ostalima da slikaju i prezentuju javnosti kolekcije svojih motora, uz propratni tekst: Godina proizvodnje, drzava i tehnicke karakteristike.
|
|
|
Post by Boca on Dec 23, 2009 13:47:27 GMT 1
Evo jos dva motora
|
|
|
Post by Boca on Dec 26, 2009 0:39:02 GMT 1
|
|
|
Post by oldboy on Dec 26, 2009 11:50:20 GMT 1
Nadam se da nije potrebno nikakvo objasnjenje,prepoznat cete motor
|
|
|
Post by oldboy on Dec 26, 2009 13:55:23 GMT 1
Ovo je sklopljeno nas dobri stari AERO-250,jos sa elox.glavom i amaterski izradjenim dvostranim izduvnikom. :'(
|
|
|
Post by Laca on Jan 14, 2010 9:33:56 GMT 1
Od naseg stalnog izvestaca-dopisnika iz Novog Sada Geze malo o starim motorima: AERO-250 MR2 Razvoj od 1959 do 1962. Konstruktor motora Dipl. Ing. Radoslav Miloradovic je u potpunosti redizajnirao AERO-250 MR, ali trudeci se zadrzavanja najveceg broja delova bez izmene. Novi tip je AERO-250 MR2 model 1959. Da bi otklonili odvrtanje stubline u kucistu, dat je pojacani rub kod spoja sa stublinom. Da bi poboljsali rad motora i izbegli cesti lom radilice skratili su je i uravnotezili zamajac, tako se doslo do modela 1960. Posto je i dalje goruci problem bio lom radilice povecali su debljinu i jos su poboljsali uravnotezenje zamajca. Na kucistu kod dela lezaja radilice, izvrseno je ukrucenje produzetkom bocnih rebara, to je model 1962. Sve te izmene su uocljive i na spoljnom izgledu motora. Smatra se da Vecei Geza ima jednu od najvecih kolekcija motora na ovim prostorima.
|
|
|
Post by Boca on Jan 25, 2010 20:09:06 GMT 1
Od Geze smo dobili par slika, koje je skenirao iz svojih Aeromodelara o Jugoslovenskim motorima. Tekst je preveo Vladan Sreckovic. "...Iz Jugoslavije smo dobili detalje tri veoma interesantna dizel motora i njihove slike su na drugoj strani. TAM 2.5 je prvi jugoslovenski proizvod koji je izradjivan u masovnoj proizvodnji 1951. godine, ali je njegov nepovoljni odnos snaga/tezina ogranicivao upotrebu na modelima camaca (malo mi je cudna ova primedba, ali tako pise). Broj obrtaja mu je bio 5.000-6.000 obrtaja. Aero 150, motor zapremine 1.49 ccm proizveden je u seriji od oko stotinak komada i mogao bi da se uporedi sa Allbon Javelin-om u tehnickim karakteristikama. Lako se startovao, bio je u izvedbi "super square" (veci precnik klipa od hoda) i jedan je od veoma popularnih motora. Trenutno (pazite, odnosi se na 50-te godine proslog veka!) na jugoslovenskom trzistu pojavio se motor Oskar ili FSP 150, koji je veoma uspesno pretstavljen 1952.godine u finalu Svetskog prvenstva penjaca u Svajcarskoj.Sa usisom nazad, preko diska, Oskar se sada (pazite, opet se radi o 50-im godinama, sada proslog veka!) proizvodi u verziji MARK II sa znacajnim proizvodnim poboljsanjima kako bi se obezbedile konzistentne performanse...." Izvod je iz Aero Modeler-a (V.Britanija), June 1953, p.p. 362 i 363., Za "dusebriznike" oko autorskih prava, dajem IZJAVU pod materijalnom i moralnom odgovornoscu da sam na svoju ruku i bez znanja i informisanja autora teksta u "Aero Modellar-u" i administratora ovog foruma, dao da se objavi gore navedeni tekst. Vladan D. Sreckovic M.B. 2308937714043
|
|
|
Post by doajen on Jan 25, 2010 20:49:47 GMT 1
Boco, u Gezino i moje ime ti se najsrdacnije zahvaljujem na "prenosenju" ovog topic-a!
|
|
|
Post by doajen on Jan 29, 2010 20:40:17 GMT 1
Motor je VY-KVA 2 koji je izradjen u seriji od sto primeraka 1945 i 1946 godine u ÈKD Chocen : CKD je verovatno neko preduzece a Chocen mesto(proveri na Google erth-u). Kontra zavrtanj i rezervoar su novijeg datuma, verovatno zbog ostecenja ili gubitka tih delova. Posebno pada u oci igla karburatora koja je ili Super Tigrova ili MVS-ova, nikada takve igle (posebno kontra matica, nisu izradjivani tih godina). Donji deo originalnog rezervoara izradjen je od neke plastike (od koje je radjeno dosta proizvoda u jednom periodu pre i posle rata), koja je verovatno trajno polimerizirala i postala krta i neupotrebljiva. Ja sam imao nekih stvari za kozmetiku od tog materijala zaostalih od mojih predaka, koji su se raspadali na dodir! Zamena rezervoara u to vreme je bila cesta iz raznoraznih razloga (recimo gubitka u letu, najcesce jer su bili "nabijeni" na karter preko usisne grane. Na usisnom (zadnjem) delu fergazera bio je neki deo ( "siber") koji je "rotacijom" zatvarao usis vazduha, verovatno da ne ulazi prljavstina (??!!) Eto Gezo toliko, nadam se dovoljno! Za ostalo, potrazi mesto, firmu (Cesi nisu ko mi menjali imena firmi) potrazi e-mail Jiri Kaline, javi mu se i dobices sigurno potvrdu mog (kako kazu na "Milioneru", pozvani u pomoc, " skoro sam siguran") tacan odgovor!
Srdacno te pozdravljam, Srecko
|
|
|
Post by doajen on Jan 29, 2010 21:13:39 GMT 1
Sasvim mi je izmaklo da mi je Geza poslao sliku ovoga motora na moj e-mail da proverim njegovo poreklo, pa ce sada deo teksta (uporedjenje izgleda motora ) izazvati malu zabunu, jer sam ja postovao sliku pravog izgleda motora, a Geza sliku "modifikovanog" motora koji je u njegovom posedu. Sada, Gezo postavi tvoju sliku i moj post (sa tvojim) ce biti uskladjen i kompletan. Godine, godine.....šta cete, stici ce i Vas! Pozdrav, Srele
|
|
|
Post by oldboy on Jan 30, 2010 1:10:16 GMT 1
ovo je taj moj motor
|
|
|
Post by oldboy on Jan 30, 2010 1:13:42 GMT 1
0vo je u rasklopljenom stanju taj isti motor.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 3, 2010 0:00:41 GMT 1
Ovako su kinezi isporucivali svoje motore ´60 godina. Motor je kupljen u Rumuniji 1973. godine u Brasovu.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 13, 2010 20:31:23 GMT 1
Ovu sliku sam kao ispomoc kolegama na SRYFORUMU - gde sa kolegom Vladom- popularisemo domace YU.motore, a nisu mogli da razluce neke dileme poslao ovu kombinaciju slike,vec je bilo nekoliko lepih odgovora.Najvise je bilo primedbi na kvalitet,na sta je dato objasnjenje od strane coveka koji je bio gost DOSAAF,da su ih radile ucenicke radionice sirom SSSR radi lakse raspodele.
|
|