|
Post by Boca on Feb 16, 2010 0:28:38 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Mar 4, 2010 11:28:01 GMT 1
Iz casopisa "Model aircraft" slike aktualnih motora iz pedesetih godina.
|
|
|
Post by oldboy on Mar 29, 2010 17:03:15 GMT 1
Ovaj nekad veoma popularni motor MK-17 od 1,5ccm iz SSSR, dobio sam na poklon od mog drugara iz momackih dana Masinka (Stojanovic Ljubinka) da prosirim zbirku,(nisam se setio svojevremeno da se snab- dem iz Kluba).Eksperimentisao sam sa novim nacinom pranja zaostale necistoce,izgleda da mi je uspelo.Hvala Masinko!
|
|
|
Post by oldboy on Mar 30, 2010 10:20:54 GMT 1
Da nastavim ono od juce sa MK-17.Motor rastavljen na delove opran sa tecnim deterdjentom za sudove(da ima u sebi silikona) pomocu cetkice za zube,sundjera i ispiran pod mlazom vrele vode te osusen fenom za susenje kose.Fotografiju sam radio da proverim svoje zivce i da vidim da li cu vec moci poceti sastavljanje sobnjaka "KOLBRIC". Masinko! jos jednom hvala!
|
|
|
Post by oldboy on Apr 1, 2010 9:11:21 GMT 1
Nas zadnji zajednicki rad za madjarski SRYFORUM Vlado vecna Ti slava
|
|
|
Post by oldboy on Jul 20, 2010 14:02:10 GMT 1
Moj stari idol za bezrepce i koji mi je mnogo pomogao oko "budjenja" motoro ´58. kad sam bio na ferijalnoj praksi u firmi 27.mart gde je radio pa mi je pravio fergazer sa slavinicom za zaustavljanje dovoda goriva itd. ,poslao mi je fotografiju svog cuvenog motora od 2,5ccm.kojeg je izradio 1957.god.Onaj donji motor nazalost nije AERO-150 kojeg je dobio kao nagradu na drzavnom,nesto je pobrkao ali da mu i oprostimo,to je jedan od najmasovnije proizvedenih madjarskih motora sa preko 10.000(deset hiljade) primeraka zapremine 1.o2 ccm.Bio je popularno kao madjarski modelarski Folksvagen (1954-1960).
|
|
|
Post by oldboy on Sept 22, 2010 10:58:51 GMT 1
Ovo je jedan od zaboravljenih pogona za vazduhoplovne modele.Kod nas je po nekad vazecem pravilniku bila dosta popularna kategorija sve do 1955.,kada se promenom sistema takmicenja ugasila.Rekord u trajanju drzao Mica Tonkovic ,taj let smo posmatrali kao pocetnici na jednom od sletova.Na kratko je kategorija ponovo ozivela oko 1960.,kada je u okviru Selenitske Organizacije uvedena kao jedna od takmicarskih kategorija.Motor i gorivo je proizvodio CVM.Kasnije pojavom motora za jednokratnu upotrebu i priznavanjem Raketnog Modelarstva kao posebnu granu,potpuno se ugasila kategorija vazduhoplovnih modela na raketni pogon. Ukoliko neko poseduje bilo sta od raketnog motora proizvedenog u CVM,molio bih ga da mi javi da upotpunim saznanje u okviru domacih modelarskih motora.
|
|
|
Post by Boca on Oct 19, 2010 9:47:10 GMT 1
|
|
|
Post by oldboy on Oct 19, 2010 22:16:49 GMT 1
Hvala! Ovo jos nisam imao.Od svih tih starih motora posedujem samo ovaj DRONE diesel GOLD HED Pozdrav oldboy
|
|
|
Post by oldboy on Feb 22, 2011 12:22:35 GMT 1
Ovo je kompletirani deo motora domace proivodnje AERO-150 od 1,5 ccm. Onaj proizvodje 1958.(KKL) je razvio Tomica Prukner za njegov model CARAGAM za 1. Otvoreno Prvenstvo Beograda,odrzano krajem marta 1958.god. u hali 1 begradskog sajma.Mi smo se medjusobno zavitlavali "Sobno KKl.prvenstvo".Na bazi njegove rekonstrukcije CVM je napravio manju seriju sto je podeljeno poznatijim KKL. modelarima.Sve izmene su jasno uocljive:snizeni usisnik,pojacan poklopac kartera da bi se mogao dobro zaegnuti i da se ne odvrne zbog duzeg vremena rada motora.Postoji jos jedna serija iz cca 1960.,taj motor ja nemam kompletan,ali sam fotografisao kolegin.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 22, 2011 13:56:43 GMT 1
Ovaj motor je verovatno radjen na osnovu iskustva KKL. 1958.,serijski brojevi od 200 pa nadalje.sa nesto skracenim usisnikom,ali je zadrzan unutrasnji precnik rupe usisnika.Pojavio se 1959 ili 1960.
|
|
|
Post by oldboy on Aug 14, 2011 10:57:06 GMT 1
Evo drugari ovo je slika nama znanog prvog posleratnog dizel motora što ga je doajen (Vladan Srećković) spominjao.Fotokopiju ovog motora sam dobio od Mašinka (Stojanović Ljubinka),nažalost neznam godinu ni broj Vazduhoplovnog Modelara u kojem je to objavljeno,ako doajen ima taj broj neka nam napiše.Konstruktor motora je Đorđe Žigić i prototip je urađen i ispitan u Rumi.
|
|
|
Post by vinkom on Aug 15, 2011 9:19:17 GMT 1
Gezo, o tom motoru (MMD-47) -članak je u Vazduhoplovnom Modelaru broj 1-2, godište 1950. Puno pozdrava, Vinko Marhl
|
|
|
Post by oldboy on Aug 15, 2011 9:58:09 GMT 1
Hvala Vinko, imaš odličnu arhivu.Pozdrav oldboy _ Geza
|
|
|
Post by oldboy on Aug 15, 2011 10:11:00 GMT 1
Evo slika sa dopunom, ako neko skuplja motore,sad je komplet.Još jednom hvala Vinku. pozdrav oldboy
|
|