|
Post by Boca on Nov 28, 2010 22:03:57 GMT 1
Tada se eksperimentisalo sa profilima, raznim konstrukcijama krila, materijalima, rasponima, polugama i elisama. Sada vise toga nema, kupis model i zalepis mu na krilo broj sportske dozvole.
|
|
|
Post by oldboy on Nov 29, 2010 0:47:43 GMT 1
Zorane pogodio si zicu,a jesi li i Ti onako u sebi prokomentarisao tiho kao sto sam i ja kad vidis da se preko zime neko setio istog resenja.
|
|
|
Post by trstenik on Nov 29, 2010 20:57:34 GMT 1
Eh , bilo je toga . Nekako mislim da sam ga ja smislio a kada se pojavim na takmicenju niko i ne primecuje moj stos kao to nije nista novo .Bravo Boco , nema vise eksperimenata , mi u stvari i nemamo vise nase modele eto kupis cak i ne sklapas nego se to zove " redi to fly " , pa kao nesto regliram a u stvari kiksnem na takmicenju ako nesto ne odradi kako treba . Ja , to je to . Pozdrav za istomisljenike , pa idemo dalje takmicimo se stacemo , nemamo kud , bas se nesto pitam , ume li neko od ovo malo dece da savije balzu oko kalupa da napravi zadnji deo trupa a sta mislite ?
Pozdrav za moje drugare Zoran Z.
|
|
|
Post by Laca on Nov 29, 2010 22:24:17 GMT 1
To je unistilo modelarstvo. Visoka, skupa tehnologija nedostupna za decu, srednje i slabije situirane modelare. Jednostavno, moras da istreses 1000 evra pa sve to puta 3 da bi se takmicio. U protivnom nemas realne sanse, sem da te na nekom takmicenju slucajno us..e. U fly-offu sa klasicno gradjenim modelom mozes samo da se slikas. Tu taktika vise ne pomaze. Ponestalo je i te drazi da sam konstruises svoj model, eksperimentises sa profilima, i na kraju to zadovoljstvo kada vidis da ti je konstrukcija uspela.
|
|
|
Post by zzechner on Nov 30, 2010 0:24:41 GMT 1
Breme vremena koje je zadesilo cjelokupno drustvo. J...ni marketing i propagiranje potrosackih vrijednosti na usrb kreativnosti i kvalitete. Mladi vise nemaju samopouzdanja niti inicijative nizasta, a taj gubitak individualnosti je krajnji cilj centara moci u "osvajanju novih trzista", tj. stvaranju zavisnih potrošaèa koji nuzno prihvacaju potrošnju tudjeg smeca, jer nisu osposobljeni stvoriti vlastiti kvalitet.
Danas im je jedino mjerilo vrijednosti "status na fejsu", ma sto to znacilo...Npr. nemoguca je misija da ih se odvede u Muzej vazduhoplovstva na Surcin i da zaista dozive sto su njihovi preci bili u stanju svojim mozganjem i rukama stvoriti prije 60-70 godina (to su one maketice nekadasnjih radionica i tvornica jedrilica, aviona i avionskih motora) te letjeti u istim, a oni danas ne mogu niti avion od papira "natjerati" da leti.
I sve tako - sa Zastavom 750 islo i iz Siska preko vikenda na rally Sutjeska, samo s autokartom, kutijom alata i vrecom dijelova (gumigelenga, razvodnih kapa, itd...), a danas je "uspjeh" ako jadnici sa autom od 100+ KS, opremljenim 8 zracnih jastuka, ABS-om, ASR-om, GPS-om odu do susjednog sela i ne skoncaju u prvom jendeku ili na banderi?
Itd., ne zanimaju vas moji socioloski eseji, niti ja imam vise vremena za lamentacije. Odoh dalje biti "kreativan", jos nazalost i dalje vrijedi jedan od Djoletovih prorocanskih stihova:"...3.smjena vraca tudji dug..."
|
|
|
Post by Boca on Nov 30, 2010 8:13:29 GMT 1
|
|
|
Post by trstenik on Nov 30, 2010 12:48:47 GMT 1
Boco , mislim da je predlog dobar ali da ce to jos malo da potraje . Vremenom ce se i to desiti jedino je pitanje da li ce mo mi do tada biti neki stari modelari poput Zoke Ivancevica . Znas ja uvek volim da vidim ono njegovo KRILO .
ZZ
|
|
|
Post by oldboy on May 19, 2011 16:30:24 GMT 1
Ovo sam slučajno pronašao i "preporučam" mojim stari kolegama-gumenjaklijama-.Sad posle toliko godina još se pitam koliki je bio taj transfer?Rezultati su sa MINI KUP a održanog 13.septembra 1981.na Čeneju.Ovo je inaće kolaž 3. i 5. stranice rezultata. Na takmičenju je bilo u A-1_juniora 45;seniora 25;klizača 29;malih gumenjaka samo 5.Učestvovalo je 25 Aero Klubova.Bilo je to nekad davno.
|
|
|
Post by oldboy on May 19, 2011 16:40:26 GMT 1
Dok sam u office evo još nešto "srce parajuće",one nalepnice,valda najskuplje na Svetu,uradio nam je stari drugar gumenjaklija iz Niš za "đžabaka",u svojoj firmi.Meni je tada bio problem nacrtati četiri jednaka amblema za sito štampu.Kreacija se zna.
|
|
|
Post by Laca on May 19, 2011 17:44:14 GMT 1
E da mi je neko rekao da je Martin bio u ekipi samnom i Bocom, rekao bi da ne zna sta prica.
;D ;D ;D
|
|
|
Post by Boca on May 19, 2011 23:26:17 GMT 1
Ja i zaboravio da sam nekad dobro bacao te klizace. Inace nekada je drzava pomagala aero klubove, pa ih je zato i bilo toliko. Sada su klubovi ostavljeni sami sebi bez ikakvih sredstava , i gase se, jedan po jedan. Jos ih je malo ostalo.
|
|
|
Post by oton sabo on May 20, 2011 5:38:27 GMT 1
Poštovani Boca, na prvoj stranici spomenuli ste, mog kolegu, Mustafu Hadžovića. Modelarstvo je volio više od ićega na svijetu. Kad bi se pravila psihoanaliza u potrazi za uzorkom ¨etalonom¨mislim da bi on zauzeo prvo mjesto. Za primjer: U nekakvom tihom drugarskom nadmetanju između mene i njega, danima je dolazio u klub i pratio kako ja dovršavam ovu jedrilicu koja je na slici. Htio sam nešto novo. Okrenuo sam vertikalac na dole, što je bila po prilićita glupost. Ali on, znalac, tad je rekao - u životu nisam vidio ljepši trup. Ta pohvala od njega, potakla me je da možda, dvadeset puta lakiram onom fiksirkom iz usta. i glancam vodenim šmirglom i poliram. Na reglaži ovo je slika na njegovu molbu. p.s. Što se tiće analize stanja, sviju Vas, ovoga sa ćim se bavimo 100% se slažem.
|
|
|
Post by Laca on May 20, 2011 10:34:52 GMT 1
Danas sam od moje koleginice dobio na poklon ovu knjigu.
Slucajno je nasla u svojoj biblioteci.
Knjiga se zove "Modeli jedrilica" od Vlade Stojadinovica a kada je izdata ne zna se. Nigde na knjizi to nepise. Cenim da je sa kraja pedesetih.
|
|
|
Post by oldboy on May 20, 2011 11:46:43 GMT 1
Knjiga je najverovatnije iz 1953 ili 1954.god.Crteže mu je radio Novta Vladiumir kad je počeo studije u Bgd.Inače najnovija slika je Bora Gunić kao Svetski Prvak i skica njegovog modela BG-44 YU-2 što isto na to upućuje (1952.).Knjiga je dugo bila embargo,kupovalo se preko Avitehna Zgb. a ne iz Bgd. Pozdrav oldboy,pa da se vidimo u nedelju ako Bog da`.
|
|
|
Post by Boca on May 20, 2011 12:13:21 GMT 1
Ovu bi knjigu trebalo skenirati i postaviti na ovaj forum. Proslo je vise od 50 godina od izdavanje knjige tako da su autorska prava istekla po zakonu o autorskim pravima. Ova knjga se moze smatrati za opstenarodno dobro i moze se prezentirati bez naknade za autorska prava.
|
|