|
Post by doajen on Feb 2, 2011 19:31:18 GMT 1
Ne mogu da verujem!!!!!
PRODJE!!!!
|
|
|
Post by tica on Feb 2, 2011 19:33:34 GMT 1
Sreæko,mora da si uhvatio gremline u raskoraku ili dok spavaju.
|
|
|
Post by doajen on Feb 2, 2011 19:45:36 GMT 1
Ma je...m ti ja te analfabetske tecajeve posle rata! Nista nas ustvari ne naucise; sem to, za hvatanje, mene svaki cas po neko ili nestu "uvati"...
E, nece vise, prepustam se tatarima, kao sto rekoh.
P.S. ADMISTRATORU, ovo u ono, sale, i tome slicno....Ja ne umem da mu ga "smestim" to je evidentno!
|
|
|
Post by Boca on Feb 2, 2011 19:56:48 GMT 1
Sada, samo bozija metla moze da pocisti ovo sto je "of topic".
|
|
|
Post by doajen on Feb 2, 2011 20:35:40 GMT 1
Po meni nema dileme, jednostavno "of-topikujes" (ako je to ono, izbrises') celu osmu stranu!
I Boze me sacuvaj batali Bozju metlu, pa ja se vec pridrzavan za nju, ne sluti...
|
|
|
Post by oldboy on Feb 2, 2011 22:52:49 GMT 1
Srecko,dao sam konacno odgovor na onaj Post kod Nostalgija i Slobodan Babic.To mi je stajalo ovde u olovci jos o nomad sam napisao,a sad ga jedva desifrovao.Nemoj se ljutiti pozdrav Geza
|
|
|
Post by Laca on Feb 2, 2011 22:57:42 GMT 1
Srecko, zamolio sam te da napises nesto o SP u Vinernojstatu i kako je Kmoh izgubio prvo mesto na svetu. Cini mi se da si nam davno o tome pricao.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 2, 2011 23:40:01 GMT 1
Razvoj jedrilice Spinne od 1953 do 1955 prikazao sam,da bih malo utesio danasnje RTF modelare-takmicare,da nije sve u tome koji i kakav se model kupi,vec da treba i sreca.To bi nasa braca rekla :"Boj ne bije svijetlo oruzje,vec srce u junaka".Nesto tako cudno se desilo1956.god. na svetskom prvenstvu u Italiji.Pobedio je Marcel Brems iz Belgije,sa modelom tada vec barem 15 godina starom koncepcijom.Krila imaju zategu od prvog profila iza preloma uske do trupa,trup sa presekom po FAI pravilniku koji je ukinut tri godine pre (bila je vec moda stapicara-motkasa),profilom krila koji su koristili za gumenjake jos 1939-1940.god. EIFFEL 431 a jos je tada bio i RAF 32.Nemci se na Vintage se takmice sa Lindnerovom Spinne 55,ovo je jos lepsi primerak za to,a sigurno i stariji plan. Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Feb 3, 2011 0:38:18 GMT 1
Drugo mesto je osvojio Englez sa modelom Lucifer koji je bio tada poslednja rec tehnike.
|
|
|
Post by Boca on Feb 3, 2011 13:50:44 GMT 1
Evo istog plana sa pripadajucim tekstom.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 4, 2011 18:13:53 GMT 1
Bravo JA,uspeo sam da nadjem model M.Hacklingera iz perioda Lindnerovog Spinne 55.Ocigledna je njihova uspesna saradnja,kao sto je to bila i ranije u doba Spinne 53.Ko ima stare AEROmodelare u izdanju Zgb. iz 1953 god.tamo ima objavljena fotografija M. Hacklingera sa svojim modelom kao sto je Spinne 53. Ako je u mogucnosti neka objavi tu sliku posto je nemam u arhivi. Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Feb 4, 2011 23:53:14 GMT 1
A vidio ovo, desetak planova A2 modela iz 50 - tih godina , koji su bili visokoplasirani na svetskim prvenstvima www.sam1066.org/nc0107.pdf
|
|
|
Post by oldboy on Feb 5, 2011 14:12:17 GMT 1
Dok sam trazio skicu modela zamolio sam i drugara Raleta da li ima nesto o modelu Marcela Bremsa,pa je imao sliku istog iz 1959.god. sa istom koncepcijom modela.Sad uporedite ovaj model sa onim R. Lindnera "KRIA" iz iste godine.
|
|
|
Post by Boca on Feb 11, 2011 0:54:49 GMT 1
Da predjemo malo na Wakefield-e. Joachim Loffler Istocni Nemac, proslavio je profil Benedek 7406f. Dva puta je postao svetski sampion. Ovo je njegov prvi model sa kojim je prvi put osvojio svetski sampionat 1963.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 12, 2011 12:14:43 GMT 1
Da li ste primetili kod modela J.Loeflera da za profil horizontalnog stabilizatora pise "Saemann profile".Ovaj profil za h.stab. je svojevremeno osmislio Gustav Saemann svetski prvak za 1955.godinu.i primenio ga je u svom pobednickom modelu "HORNISSE".Uzeo je 60% CLARK-Y (kod nas popularni Clark-Y6),na kojem je na izlaznom delu 12% dubine profila spustio na dole za 10°(vidi skicu).Taj tip profila sam i licno koristi kod gumenjaka a i kod jedrilica do 1961.Na osnovu iskustva autora bolje je delovao kod poravnavanja modela kod prelaza iz penjanja u planiranje cak i od klasicnih konkavnih profila. Licno sam pokusao u nastavi,pri gradnji modela KOLIBRI sa podmetanjem 2mm. pod izlaznu ivicu na taj nacin da sam okrenuo prav ugao izlazne nagore.Modeli su imali nesto manju brzinu i kao da su bili bolji za termiku.
|
|