|
Post by Boca on Jan 22, 2011 13:37:08 GMT 1
Svetski prvak iz 1955. godine, veoma savremen model za to vreme. Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Jan 22, 2011 13:38:32 GMT 1
I pripadajuci tekst Attachments:
|
|
|
Post by Laca on Jan 25, 2011 15:28:56 GMT 1
Od ovog modela pocinje era modernih vitkih gumenjaka sa kratkim nosom i dugackom polugom. Svedjanin Jan Zatherdal je sedamdesetih godina proslog veka, postavio nove standarde za modele F1B.
Cuvena ALBA-1 i ALBA-2 je plenila svojom lepotom i gracioznoscu. Imao sam prilike da se, na evropskom prvenstvu u Cilpihu (mislim da je 1982.), divim ovoj konstrukciji. Nas poznati modelar iz Makedonije, Djuro Gaberscak je imao jednu prelepu "Albu", sa kojom se uspesno takmicio sedamdesetih godina proslog veka.
|
|
|
Post by Laca on Jan 26, 2011 9:47:59 GMT 1
Ovo je orginalni plan gumenjaka Vilim Kmoha, koji je daleke 1971. godine osvojio drugo mesto na svetu (cini mi se Vinernojstat). Po pricanju modelara, u stvari je Vili bio prvi, ali su sudije zamenile modele. Mozda Srele zna nesto vise o tome ? Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Jan 27, 2011 13:26:07 GMT 1
Cuveni penjac E. Verbickog sa kojim je postao svetski prvak
|
|
|
Post by Boca on Jan 28, 2011 11:33:32 GMT 1
Pobednik svetskog prvenstva 1967. iz istocne Nemacke.
|
|
|
Post by Boca on Jan 30, 2011 2:10:30 GMT 1
Svedjani su prvi poceli sa trorepcima. Svetski sampion u penjacima iz 1971.
|
|
|
Post by oldboy on Jan 30, 2011 21:26:16 GMT 1
Hirschelovu jedrilicu pamtim po Jordanu Kovacevicu,koji je krajem ´60 kad je oformio klub u Novoj Pazovi uspesno radio sa svojim ucenicima.Presvlacio je sa originalnim salvetama od japan papira sa cveticima.Tada je bila opsta nestasica engleske hartije za presvlacenje u S.R.Srbiji,mi smo za nas svercali iz N.R.Madjarske.
|
|
|
Post by Boca on Jan 31, 2011 15:17:23 GMT 1
Rudi Linder (Nemacka) je 1954 i 55 bio svetski sampion u Nordijskoj klasi. Pobedio je sa cuvenim "motkasima" , modeli sa trupovima od po 2m. Ovo je plan novijeg modela iz 1959.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 1, 2011 13:20:15 GMT 1
Ovaj plan je jos sa Svetsko prvenstva 1953 sa Bleda gde je R.Lindner zauzeo 37.mesto,a njegov kolega M.Hacklinger14. ,sa istom koncepcijom.Tada je jos vazio presek trupa sto se vidi na odebljanju trupa iza krila. Boco hvala za onaj plan iz 1959.,za njega nisam znao,u daljnjem cu prikazati planove kako je doslo do razvoja da bude dvostruki svetski prvak. Attachments:
|
|
|
Post by oldboy on Feb 1, 2011 22:08:39 GMT 1
1954.god.je menjan F.A.I.pravilnik za A-2,i to:Brise se obavezan presek trupa F/100,sajla za izvlacenje se smanjuje sa 100m. na 50m.(bez predopterecenja),maksimalno vreme leta se smanjuje sa 5min. na 3min.,broj letova se povecava sa 3 na 5 letova.Za svetsko prvenstvo 1954. su menjali kocepciju i R.lindner i njegov drugar M.Hacklinger menjaju svoju ekstremnu koncepciju na umerenije oblike i sisteme gradnje.Sa takvom novom koncepcijom i tada modernim trupom stapicarem Rudolf Lindner osvaja prvi put svetsko prvenstvo.Model je izgleda imao poteskoca sa CBP za sto je dokaz dodatak bocne povrsine na trupu ispred krila. Attachments:
|
|
|
Post by Boca on Feb 2, 2011 1:46:43 GMT 1
Evo i Lindnerovog modela iz 1955
|
|
|
Post by Boca on Feb 2, 2011 2:05:34 GMT 1
Austrijanac Ockar Szepa je otac cuvenih "motkasa" sa kojim je 1951. osvojio svetsko prvenstvo Inace ovaj stari cika ima i dan danas svoj sajt na kome je i tekst o ovom modelu www.czepa.at/zahnst.html
|
|
|
Post by oldboy on Feb 2, 2011 12:28:17 GMT 1
Kad je R.Lindner uzastopno po drugi put osvojio svetsko prvenstvo i objavio profile krila i h.stabilizatora,svi su iste sa nevericom gledali.Poznati modelar Benedek Gyorgy,je dao objasnjenje da je za ovaj relativno mali horizontalac sve u redu.Profil krila je skoro 9% visok;te skoro 6%debljine sa 6%zakrivljenoscu daje povoljan odnos Cy sa Cx.Sa velikim poluprecnikom zaobljenja nosa daje miran let.Deblji profil horizontalca sa vecom zakrivljenoscu i zasiljenom napadnom ivicom daje veci uzgon sto povecava uzduznustabilnost kod ovako malog h.stabilizatora.
|
|
|
Post by doajen on Feb 2, 2011 19:30:32 GMT 1
Dragi moj Gezo, napisasao sam dosta obiman odgovor na tvoje "..mozda Srele zna vise...", i o Viliju i o Koju Popovicu! Ali tekst ostade negde "progutan" kao i mnogo puta do sada!
Doduse gresim dusu; juce mi Laca uz kaficu, ovde kod mene "objasni" za oko pola sata, detalje, kao;stisni ovde, premesti onde, izvuci odatle, premesti tamo ... i verovatno ce da "prodje"...Desava se to i meni!!
Mozda ni ovo ne stigne u "javnost"!
E, zato je Srele izvadio staru pisacu masinu";doskocicu ja provajderskim muckalicama!
Pa ko nekad!
Pismo, koverat, adresa, marka i sve stigne (dobro, malo sporije), za desetak dana u NS; pa ovo je 21-vi vek!Necemo da se zamaramo umornim tatarskim konjima, izvini postarima! Raduje me da se reuma "opametila" i napustila ruke?! Pozdravljam Vas sve, Srele
|
|