|
A-2
Oct 23, 2011 11:53:03 GMT 1
Post by voja55 on Oct 23, 2011 11:53:03 GMT 1
Sto se tice uski one su bile vitoperene u minusu obe stim da je leva uska bila manje u minusu od desne.Jedna stvar treba da vam bude jasna vertikalac je u levo a uzgon na krilu i to leva strana treba da "nadvlada" uticaj vertikalca za uvrtanje u levo.U ovoj varijanti vertikalac ima u putanji tj. postaje horizontalac koji podize nos modela i neda mu da ide u poniranje.Na takmicaru je da usteluje otklon vertikalca sa krilom.Ovo je penjacka reglaza s tim sto kod penjaca ima i uticaj momenta motora koji hoce da obali model u desno pa je kod jedrilica to olaksavajuca okolnost. Normalno u svemu tome brzina pod kojom se vuce model kod prackanja daje razlicitost kod svakog takmicara(veca ili manja brzina) ali sa brzinom jedno je sigurno raste uzgon leve strane krila. Ovo sve ukazuje da nije sve u planu modela vec da dobar rezultat zavisi i od koncepcije i reglaze istog.
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 12:11:58 GMT 1
Post by zzechner on Oct 23, 2011 12:11:58 GMT 1
Hvala, to za vitoperenje sam ipak dobro pretpostavio...Inace, u nacrtima su najcesce samo proporcije, rijetko tko je naznacio vitoperenja (pok. G. Zojceski ili npr. T. Vidensek).
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 12:36:56 GMT 1
Post by Laca on Oct 23, 2011 12:36:56 GMT 1
Poznato je da je ukrstena reglaza izvanredna za termicke stubove. Naime, model sam pronalazi stub, kao da je teledirigovan. Kad nema stuba model ide pravo a kad ga pronadje odmah se ucentrira. Sto ce raci, model trazi stub po livadi. Ja sam kod gumosa koristio tu ukrstenu reglazu, tako sto su mi obe uske bile u minusu 3mm a desni centroplan u plusu 3mm (reglaza Boba Vajta). Vertikalac je stajao ravno a penjanje u desno se podesavalo nogom na glavcini. Da bi reglaza bila ukrstena sa centroplanom model je morao da kruzi u levo. To se podesavalo na horizontalcu tako sto model visi na levo krilo oko 10mm. Za ovakvu reglazu od promena vam treba samo prvih 4 sekunde +2 stepena na horizontalcu ili cak nista, bez promena. Model nema sanse da ne nadje stub. Kao sto sam rekao, kad nema stuba udari pravo po livadi a cim ga pronadje usko se ucentrira u levu stranu i veoma brzo penje u stubu. U odnosu na Karanovicevu reglazu sve je isto ali u suprotnu stranu. Kod "Karasa", (Karanovica) leva uska je u manjem minusu od desne (model leti udesno) a kod mene je desni centroplan u plusu, jer model leti u levo. Cesto su me na takmicenju pitali da li ja upravljam tim modelom.
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 12:53:42 GMT 1
Post by oldboy on Oct 23, 2011 12:53:42 GMT 1
Sve o MINI IBIS-u imate na ovom forumu u TOPIC-u A-1 za početnike na 3. strani.pozdrav oldboy
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 13:43:11 GMT 1
Post by ivanmmilovanovic on Oct 23, 2011 13:43:11 GMT 1
Sto se tice uski one su bile vitoperene u minusu obe stim da je leva uska bila manje u minusu od desne.Jedna stvar treba da vam bude jasna vertikalac je u levo a uzgon na krilu i to leva strana treba da "nadvlada" uticaj vertikalca za uvrtanje u levo.U ovoj varijanti vertikalac ima u putanji tj. postaje horizontalac koji podize nos modela i neda mu da ide u poniranje.Na takmicaru je da usteluje otklon vertikalca sa krilom.Ovo je penjacka reglaza s tim sto kod penjaca ima i uticaj momenta motora koji hoce da obali model u desno pa je kod jedrilica to olaksavajuca okolnost. Normalno u svemu tome brzina pod kojom se vuce model kod prackanja daje razlicitost kod svakog takmicara(veca ili manja brzina) ali sa brzinom jedno je sigurno raste uzgon leve strane krila. Ovo sve ukazuje da nije sve u planu modela vec da dobar rezultat zavisi i od koncepcije i reglaze istog. Evo ovako. Prvo da se izvinim Voji jer je moje pitanje u vezi te reglaze koju je "Varda predlozio a Karas prihvatio" bila mala provokacija da pokusam da vidim sta je Karas to njemu napricao. Ja sam bio clan pancevackog aero kluba i u ekipi sa Karasem. Napravio sam tri takve jedrilice. Dve sam izgubio a trecu sam poklonio. Moja poslednja takmicarska sezona je bila '83. Posle toga sam se posvetio studiranju i modelarstvo sam napustio. Nista nisam sacuvao od papira i dokumentacije pa sam zamolio za plan da ga neko stavi cisto iz radoznalosti da ga propustim kroz neki od programa koji se mogu naci na netu. I da se podsetim koji je profil imao. Samo prvi moj model je imao babicev profil a posle sam menjao i nisam primetio neke velike razlike. Vitoperenje koje je bilo na modelima smo usvojili zahvaljujuci Vardi jos na prvim modelima sa ruskom kukom i njega smo se drzali i na ovim modelima. A ono je bilo sledece: leva uska -5mm, levi centroplan -1.5mm, desni centroplan 0mm. desna uska -2mm. I to naravno vazi za model koji kruzi u desnim krugovima i pracka se u desno. Skretanje pri prackanju nije eliminisano nego samo smanjeno smanjenjem nagiba onog zvrka po kojem klizi klackalica za koju je vezana sajla vertikalca. Eto toliko da neko slucajno ne pravi po Vojino-Karasevim upustvima jer usviravanje modela je zagarantovano.
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 14:21:32 GMT 1
Post by Laca on Oct 23, 2011 14:21:32 GMT 1
Po tome kako Ivan pise, radi o klasicnoj reglazi za A2 jedrilica i to je svima poznato. Ovo sto Voja prica je nesto drugo i radi se o ukrstenoj reglazi. Imali smo jedan topic koji govori o LDA profilima gde su brzine kod A2 jedrilica jednake kao kod penjaca ako ne i vece. Profili na modernim penjacima su veoma slicni sadasnjim jedrilicama. Jedrilica sa bantom ima potpuno isti rezim leta kao penjac. Penjane-prackanje i planiranje. Sa Koglotom sam o tome razgovarao i reko mi je da na bantu ima brzinu preko 100 km/h. To je brze od svakog penjaca. Verujem da tu postoji slicnost u reglazi penjaca i savremenih jedrilica.
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 18:45:06 GMT 1
Post by ivanmmilovanovic on Oct 23, 2011 18:45:06 GMT 1
Po tome kako Ivan pise, radi o klasicnoj reglazi za A2 jedrilica i to je svima poznato. Ovo sto Voja prica je nesto drugo i radi se o ukrstenoj reglazi. Imali smo jedan topic koji govori o LDA profilima gde su brzine kod A2 jedrilica jednake kao kod penjaca ako ne i vece. Profili na modernim penjacima su veoma slicni sadasnjim jedrilicama. Jedrilica sa bantom ima potpuno isti rezim leta kao penjac. Penjane-prackanje i planiranje. Sa Koglotom sam o tome razgovarao i reko mi je da na bantu ima brzinu preko 100 km/h. To je brze od svakog penjaca. Verujem da tu postoji slicnost u reglazi penjaca i savremenih jedrilica. Ja sam i govorio o jedrilici Dragon-fly 22 koju smo pravili te davne '82, '83 i sa kojom je Karas uzeo trece mesto u Australiji i ciji je plan zzechner stavio na forum. Ona je bila sa jednofunkcionalnim knipsom i bez banta. Nije mi poznato da je Karas pravio jedrilice sa bantom. Zamolio bih da ako neko ima stavi na forum koordinate profila BABIC 65406. Po mogucstvu u dat formatau. Hvala
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 21:15:42 GMT 1
Post by voja55 on Oct 23, 2011 21:15:42 GMT 1
Trup Karanovicevog modela bio je kod mene kuci jedno vreme i ja sam sve pregledao.Vertikalac kada je kuka bila u prednjem polozaju vuce bio je u levo a taj leptir sa zadnje strane bio je potpuno ukocen namerno.Sa takvim modelom bez ikakvog prestelavanja leteo je moj kolega Danko a i Scepa na Srem kupu.Mislim da iskljucujete mogucnost da je on kasnije ipak promenio na novijim modelima 90 god tu prethodnu reglazu. Vi ste u jednoj stvari u pravu model bi usvirao samo kada bi verikalac kod pracke bio u desno. Ovo je ipak ukrstena komanda
|
|
|
A-2
Oct 24, 2011 7:11:08 GMT 1
Post by oton sabo on Oct 24, 2011 7:11:08 GMT 1
Ako smijem malo uskočiti ? Skoro da ste svi u pravu. Unakrsna reglaža za tadašnji stepen razvoja ove klase bio je kompromis i maksimum što se je mogao dobiti između uslova leta u:: penjanju, kruženju na sajli ( pa i u nisponom strujanju – abvintu¨) i planiranju: - U fazi pravolinijskog penjanja otklon kormila pravca, stvorenim momentom, kompezira razliku otpora na krilu. Pronađe se reglažom - Kod kruženja na sajli u desnim krugovima, radi smanjene brzine desnog krila, u kruženju, centroplan je imao jedan stepen veći ugao, kako bi se koliko toliko povećao uzgon a povećani otpor kompezira se otklonom kormila pravca pa i u planiranju ( to je poslije blagi let u traverzi) Desna uška imala je na kraju 1,5 stepen manji ugao a lijeva 2,5 stepena manji. Zašto? Manji uglovi na uškama omogućuju kasniji slom uzgona pa s tim je i stabilnost veća i u onom pračkanju i u voženju kroz ¨abvint¨ ( Ovo smanjenje uglova na kraju krila primjenjuje se i kod klasičnih aviona da kod prevlačenja, što duže, održi se stabilnost po nagibu, radi pada u kovit) Razlika od jednog stupnja je da i uška pomogne povećanju uzgona na desnom krili kod uskih zaokreta na sajli. - U slobodnom letu od svih tih razlika kuteva reglažom se traži najmanja brzina propadanja i kruženje optimalno za let u termici i manjem odletu. Sve skupa; umijeće dobrog leta sada se u veliko nadomješćuje usavršenim tehničkim rješenjima. Inr. Kuka, flaps, promjena kuta krila i T.D. i sve skupa elektronički povezano a najbolja je stvar radio determa. Dok god ne ide reglaža, pritisneš dugme.
|
|
|
A-2
Jan 9, 2012 22:02:15 GMT 1
Post by Boca on Jan 9, 2012 22:02:15 GMT 1
Evo nesto interesantno za letace A2. Detalji i dimenzije bunt-a koji lete Rusi.
|
|
|
A-2
May 15, 2012 11:44:18 GMT 1
Post by Boca on May 15, 2012 11:44:18 GMT 1
Evo dva plana jedrilica sa LDA profilima. Prva je od Peter-a Allinut-a
|
|
|
A-2
May 15, 2012 11:44:59 GMT 1
Post by Boca on May 15, 2012 11:44:59 GMT 1
A druga je LDA flaper.
|
|
|
A-2
May 15, 2012 18:39:43 GMT 1
Post by zzechner on May 15, 2012 18:39:43 GMT 1
Boco, uz duzno postovanje ali ne znam na osnovi cega si zakljucio da Allardov flaper ima LDA profil? Stovise, ima obiljezen i turbulator...
|
|
|
A-2
May 15, 2012 19:08:04 GMT 1
Post by Boca on May 15, 2012 19:08:04 GMT 1
Zoki, u pravu si, ucinilo mi se. Nisam bas najbolje pogledao profil koji je stajao uspravno.
|
|
|
A-2
May 15, 2012 19:41:23 GMT 1
Post by zzechner on May 15, 2012 19:41:23 GMT 1
Zoki, u pravu si, ucinilo mi se. Nisam bas najbolje pogledao profil koji je stajao uspravno. "No frcks" ili "po domace": jaka stvar... Toliko da znas da se tema prati ;D
|
|