|
A-2
Oct 22, 2011 6:11:29 GMT 1
Post by zzechner on Oct 22, 2011 6:11:29 GMT 1
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 6:19:45 GMT 1
Post by zzechner on Oct 22, 2011 6:19:45 GMT 1
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 7:17:37 GMT 1
Post by Boca on Oct 22, 2011 7:17:37 GMT 1
Kada kliknem na link , izadje mi obavestenje, da stranica nije pronadjena.
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 11:06:04 GMT 1
Post by voja55 on Oct 22, 2011 11:06:04 GMT 1
Ako je u pitanju slika modela to se moze naci posto moj kolega Danko Kukic ima originalni model Mirka Karanovica.Taj model je kupio od Mirka pre 15 god i sa tim modelom se takmicio na vise takmicenja u Srbiji.Jednom prilikom taj model je pozajmio Aleksandru Scepanovicu(mladjem) koji se takmicio za AK Modelar (kao i Danko) na Srem kupu.Interesantno je da su te godine bile prvi ili drugi put u istoriji vazduhoplovnog modelarstva na ovom takmicenju dodeljivane novcane nagrade.Bila je suma od 100 DM u pitanju.Bio je prvi ili drugi u veoma jakoj konkurenciji sa domacim i stranim takmicarima.Takmicenje je bilo odrzano kod sela Vojka gde se godinama odrzavao Srem kup pre nego je prebacen na Aradac. Model sa kojim se takmicio parirao je tada modelima sa bantom a njegova najbolja osobina je da je u uslovima slabih stubova pronalazio i najmanji stub za koji bi se "zakacio" u toku leta. Model je konstruisao Dusan Varda koji je i celu koncepciju reglaze predlozio Mirku koji je usvojio i pretocio u taj model.U pitanju je stari tip reglaze a odnosi se na deo kada se pracka model. Mirko mi je licno objasnio nacin na koji je podesena bila ta jedrilica.Tvrdim da je ta njegova varijanta bila jedinstvena za to vreme.Svi ostali terali su Rusku semu Cop ili Isaenko. Po pitanju treninga i ozbiljnosti sa kojom je pristupao tom poslu mislim da je u ono vreme bio jedan od najozbiljnijih takmicara u bivsoj SFRJ.
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 12:53:17 GMT 1
Post by Laca on Oct 22, 2011 12:53:17 GMT 1
Koliko znam u nekom od aeromodelara iz 1983. je objavljen plan modela Mirka Karanovica. Naredne godine 1984. sa Mirkom sam bio clan Jugoslovenske reprezantacije za EP i Zilpih-u. Model je fenomenalno napravljen, kao i svi Mirkovi modeli. Steta sto je rano digao ruke od A2 modela. (Mirko je bio odsutan desetak godina u Grckoj i to mu je poremetilo A2 karijeru). Mogao je cudo da napravi.
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 16:07:10 GMT 1
Post by zzechner on Oct 22, 2011 16:07:10 GMT 1
Ako je u pitanju slika modela to se moze naci posto moj kolega Danko Kukic ima originalni model Mirka Karanovica.Taj model je kupio od Mirka pre 15 god i sa tim modelom se takmicio na vise takmicenja u Srbiji.Jednom prilikom taj model je pozajmio Aleksandru Scepanovicu(mladjem) koji se takmicio za AK Modelar (kao i Danko) na Srem kupu.Interesantno je da su te godine bile prvi ili drugi put u istoriji vazduhoplovnog modelarstva na ovom takmicenju dodeljivane novcane nagrade.Bila je suma od 100 DM u pitanju.Bio je prvi ili drugi u veoma jakoj konkurenciji sa domacim i stranim takmicarima.Takmicenje je bilo odrzano kod sela Vojka gde se godinama odrzavao Srem kup pre nego je prebacen na Aradac. Model sa kojim se takmicio parirao je tada modelima sa bantom a njegova najbolja osobina je da je u uslovima slabih stubova pronalazio i najmanji stub za koji bi se "zakacio" u toku leta. Model je konstruisao Dusan Varda koji je i celu koncepciju reglaze predlozio Mirku koji je usvojio i pretocio u taj model.U pitanju je stari tip reglaze a odnosi se na deo kada se pracka model. Mirko mi je licno objasnio nacin na koji je podesena bila ta jedrilica.Tvrdim da je ta njegova varijanta bila jedinstvena za to vreme.Svi ostali terali su Rusku semu Cop ili Isaenko. Po pitanju treninga i ozbiljnosti sa kojom je pristupao tom poslu mislim da je u ono vreme bio jedan od najozbiljnijih takmicara u bivsoj SFRJ.
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 16:09:15 GMT 1
Post by zzechner on Oct 22, 2011 16:09:15 GMT 1
Nesto cudno, danas i meni attachementi ne prolaze, a napokon evo i Kilijevog modela s Babicevim profilom...
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 17:00:33 GMT 1
Post by Laca on Oct 22, 2011 17:00:33 GMT 1
Izgleda da sam i ja tu malo doprineo da se ovekoveci IBIS. Obratite paznju na legendu.
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 17:50:42 GMT 1
Post by ivanmmilovanovic on Oct 22, 2011 17:50:42 GMT 1
Model je konstruisao Dusan Varda koji je i celu koncepciju reglaze predlozio Mirku koji je usvojio i pretocio u taj model.U pitanju je stari tip reglaze a odnosi se na deo kada se pracka model. Mirko mi je licno objasnio nacin na koji je podesena bila ta jedrilica.Tvrdim da je ta njegova varijanta bila jedinstvena za to vreme.Svi ostali terali su Rusku semu Cop ili Isaenko. Po pitanju treninga i ozbiljnosti sa kojom je pristupao tom poslu mislim da je u ono vreme bio jedan od najozbiljnijih takmicara u bivsoj SFRJ. Molim te Vojo da mi malo poplize objasnis o kakvom tipu reglaze se tu radilo i kako je bila podesena ta jedrilica. Hvala zzechner-u na planu. To je ta jedrilica.
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 18:02:57 GMT 1
Post by zzechner on Oct 22, 2011 18:02:57 GMT 1
Model je konstruisao Dusan Varda koji je i celu koncepciju reglaze predlozio Mirku koji je usvojio i pretocio u taj model.U pitanju je stari tip reglaze a odnosi se na deo kada se pracka model. Mirko mi je licno objasnio nacin na koji je podesena bila ta jedrilica.Tvrdim da je ta njegova varijanta bila jedinstvena za to vreme.Svi ostali terali su Rusku semu Cop ili Isaenko. Molim te Vojo da mi malo poplize objasnis o kakvom tipu reglaze se tu radilo i kako je bila podesena ta jedrilica. Hvala zzechner-u na planu. To je ta jedrilica. Ako, i drugi put...skupljao sam ja kao hrcak tih godina...Sjecam se kako me taj model zaintrigirao npr. kontinuiranim suzenjem od korijena do kraja centroplana jer sam negdje bio procitao kako to nije aerodinamicki dobro(!), a sad na ovo Vojino jos i vise! Mozda kad bi se znalo ponesto o vitoperenjima...
|
|
|
A-2
Oct 22, 2011 23:11:35 GMT 1
Post by voja55 on Oct 22, 2011 23:11:35 GMT 1
Sistem je vrlo jednostavan ali i vrlo efikasan.Mirko je prilikom upotrebe Ruske kuke tipa Isaenko uvideo da mu bas ne odgovara jedan mali deo na kuki da ga nazovem "leptir".On se nalazi sa zadnje strane kuke i povezan je direktno sa vertikalcem i daje "pracku" tj povecani otklon prilikom odbravljivanja kuke i treba da ubaci model u uzi desni zaokret.Normalno tada je povecana brzina modela i model moze da usvira.Zbog ovoga svi su vitoperili uske tako da dobiju na desnom krilu povecani uzgon.Ovo su svi skoro od reda radili posebno Pazovacka skola A2. Evo sta je Mirko uradio.On je potpuno stopirao leptir da rotira i time eliminisao povecanje otklona na vert.prilikom pracke.Sada je imao problem kako da model prilikom nasviravanja brzine udje u suzeni krug.To je reseno tako sto je levom krilu dat povecani uzgon putem uski a vertikalac je morao biti u levo da parira proklizavanje modela.To je klasicna penjacka reglaza a osobina ove reglaze je da model prilikom povecanja brzine na levom krilu dobija veci uzgon koji ga ubacuje u zaokret. Takodje model sam kada naidje na stub suzi krug i sam se ucentrira sto kod modela koji imaju povecani uzgon na desnom krilu nije slucaj on ih cak gura iz stuba. Danasnji bantovi imaju jednu manu a to je sto kada su uski stubovi mogu lako da istrce iz stuba.Kod ovog sistema koji je Mirko koristio to je mnogo manje u verovatnoci. Mislim da se ova ideja moze iskoristiti i sa nekim modernim danasnjim sistemima bantova.
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 6:01:04 GMT 1
Post by zzechner on Oct 23, 2011 6:01:04 GMT 1
Hvala Vojo na ovako detaljnom opisu! No, moram postaviti podpitanje - da li to znaci da je lijeva uska imala bitno manje "negativo" vitoperenje (ili cak ponesto "u plusu")? Ne bih se zacudio da je cak "u plusu", jer model kojim je nas Predrag Silaj 1990. osvojio Kup Republike u 3. fly-offu je imao obje uske + 3 mm u plusu, desni centroplan +1 u odnosu na lijevi)...
Obrazlozenje za one s koji se bas nisu puno bavili aerodinamikom malih brzina - vrh krila u plusu "nije dobro" radi otpora i opstrujavanja vrhova krila - mozebitno stvaranje uvjeta za odvajanje strujnica i sloma uzgona. (Radi suzenja - vrh krila tad leti pod znatno vecim apsolutnim napadnim uglom...- cak i do 10 st....)
Evo meni F1Q model ima takvu "penjacku" reglazu, cak je i lijevi centroplan a narocito uska s pozitivnim napadnim uglom (to se iskljucivo parira desnim otklonom vertikalca u penjanju), ali zato u planiranju model krene i u lijevo kad "nanjusi" pramen toplog zraka. U penjanju spirala jest uza, ali s kontinuranim penjanjem (bez onih cudnih elipticnih propinjanja karakteristicnih za veci okretni moment...)!
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 7:27:58 GMT 1
Post by tica on Oct 23, 2011 7:27:58 GMT 1
Postoji još jedan plan Ibisa,koji se razlikuje od ovog.Ako se dobro seæam,centroplan je bio duzine 630mm a uška 440mm.Dubina krila u korenu 145.
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 8:06:31 GMT 1
Post by zzechner on Oct 23, 2011 8:06:31 GMT 1
Postoji i "mini Ibis", tj. F1H...
|
|
|
A-2
Oct 23, 2011 9:31:16 GMT 1
Post by tica on Oct 23, 2011 9:31:16 GMT 1
Postoji ali i ovo što sam rekao.Imam plan negde u radionici.
|
|