|
Post by Laca on Mar 15, 2017 22:34:02 GMT 1
Ovaj je najnoviji raspon 650mm, dubina 110mm, poluga 185mm, težina 7,7 grama.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Mar 17, 2017 8:50:14 GMT 1
Ovaj je najnoviji raspon 650mm, dubina 110mm, poluga 185mm, težina 7,7 grama. Lepo izgleda naročito ideja sa flapsom jeste da komplikuje izradu ali lepo izgleda. Ma samo lepa balza i nema frke. Biće čini mi se jako takmičenje a to je i cilj.
|
|
|
Post by Laca on Mar 17, 2017 9:27:08 GMT 1
Iskreno govoreći, pokretni flaps je mač sa dve oštrice. U praksi se nije baš nešto pokazao. Odnosno, moraju se postaviti graničnici za gornji i donji položaj flapsa. Problem flapsa je definisati otpor pri njegovom dizanju i spuštanju. On nesme da slobodno landara, jer to pravi stravičan problem kod bacanja. Svaki put, kod izbačaja, leti drugačije. Elastični flaps je ipak najbolje rešenje a to u mnogome zavisi od balze ili elastičnosti deprona, zavisi od čega je napravljen. Krilo od balze i deprona se pokazalo bolje za planiranje (malo je lakše) a celo krilo od balze bolje za izbačaj, jer je balza elastičnija od mrtvog deprona. Suština je naći takav depron koji je po elastičnosti sličan balzi. To je Jašinski postigao sa njegovom mašinom za šmirglanje deprona i Boca je u pravu kada kaže, da to ljudska ruka ne može da napravi. Mašina ne sabija depron (ne povećava mu gustinu) i tako se postiže solidna elastičnost i manja težina. Zbog toga takva krila vrede 15-20 evra. Veoma su lagana a flapsovi prilično elastični. Uz sve to, napravljena su od vrhunske balze, koju je kod nas teško naći.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Mar 17, 2017 10:36:15 GMT 1
Dobra balza je ključ.... Koji lepak koristite za lepljenje deprona?
|
|
|
Post by Boca on Mar 17, 2017 11:41:12 GMT 1
Imaš kod mene lepak Titan
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Mar 17, 2017 11:51:19 GMT 1
Imaš kod mene lepak Titan COOL to bi mi značilo delux!
|
|
|
Post by Laca on Mar 17, 2017 13:46:11 GMT 1
Može se koristiti i beli Moment lepak za drvo Henkel (postoji bela i žuta flašica od 300 ml). Flašica košta oko 300 din ali on ne hvata odmah kao Titan. Beli lepak se može razrediti sa malo vode. Onda brže hvata ali se moraju namazati brzo obe strane i odmah spojiti. Sa ivica odmah ukloniti suvišni lepak. Posle je kasno i teško se uklanja šmirglom.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Mar 17, 2017 13:51:52 GMT 1
Može se koristiti i beli Moment lepak za drvo Henkel (postoji bela i žuta flašica od 300 ml). Flašica košta oko 300 din ali on ne hvata odmah kao Titan. Beli lepak se može razrediti sa malo vode. Onda brže hvata ali se moraju namazati brzo obe strane i odmah spojiti. Sa ivica odmah ukloniti suvišni lepak. Posle je kasno i teško se uklanja šmirglom. Upravo to mnogo se gubi vremena a poznat sam po tome da sam nenormalno nestrpljiv....
|
|
|
Post by voja55 on Mar 17, 2017 18:52:28 GMT 1
Što se tiče belog lepka,pokušajte da ga skinete čistim alkoholom.Skida ga, ja sam to uspevao sa njim.
|
|
|
Post by Laca on Mar 18, 2017 7:31:07 GMT 1
|
|
|
Post by madmax on Mar 18, 2017 16:22:39 GMT 1
Moji dečaci godinama koriste UHU gelasti koji lepi i stiropor. A Damjan uspeva i sa običnom tečnim superlepkom. Baš smo "nepismeni" ...
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Mar 28, 2017 18:55:52 GMT 1
Uradio danas jedan DK.29 (repne površine su sa starog modela) pa sam iskoristio priliku mirnog vremena i bacao ga bar 50 puta..... Želeo sam da probam i tu koncepciju. Model je ispao 7.6 grama i apsolutno može lakše ali pitanje je ima li smisla i potrebe.
|
|
|
Post by Nikola... on Mar 29, 2017 1:40:47 GMT 1
Svaka cast! Vidi se da si Somborac
|
|
|
Post by Boca on Mar 29, 2017 7:22:49 GMT 1
Na Ivana ćemo u budućnosti morati ozbiljno da računamo. Vidi se da ga ne mrzi da pravi modele, odličan stolar, i brzo kapira.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Mar 29, 2017 8:10:42 GMT 1
Na Ivana ćemo u budućnosti morati ozbiljno da računamo. Vidi se da ga ne mrzi da pravi modele, odličan stolar, i brzo kapira. Uh to stolar mi zvuči nekao čudno a baš se trudim da me znaju kao modelara
|
|