|
Post by Laca on Feb 10, 2017 22:25:16 GMT 1
Novi FAI previlnik za F1N je dopunjen time, da takmičari moraju biti graditelji modela. To je dobro, ali vrlo teško primenljivo u praksi. Kako dokazati da takmičar nije graditelj modela ? Veoma teško. Šta je sa modelima koji se prodaju u kitu ? Modelar sklopi (zalepi) model i on je fakat graditelj. Na mnogo značajnijim takmičenjima (SP i EP u F1D) su se deca takmičila sa vrhunskim sobnim modelima. Sa letovima preko 32 minuta, niko ne može da me ubedi da dete od 12 godina je u stanju da napravi tako složen model. Takvih primera je mnogo u modelarstvu. Da li je graditelj modela neko ko kupi gotove delove i tako sklopi model ? Po meni nije ali faktički jeste, jer ne postoji jasna granica, na kom nivou izrade treba da budu delovi modela, koji se asembliraju. To nije jasno definisano. Na kraju, taj model treba i izreglirati i startovati.
|
|
|
Post by voja55 on Feb 10, 2017 23:28:43 GMT 1
Svi kompleti recimo u istoj klasi mogu se podeliti prema stepenu izradljivosti.Kompleti gde su delovi obradjeni u većoj meri su na višem nivou i ujedno su skuplji a graditelj ulaże manje rada.Da bi izvršili neku podelu i kazali šta je ok treba to da definišemo.Ovako sve što se i malo sklapa je ok.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Feb 10, 2017 23:50:49 GMT 1
Svako ko sam pravi modele pa recimo i ovakve i izradu počinje od potpuno ne obrađenog materijala, od crtanja, sečenja, šmirglanja, lepljenja, balansiranja, regliranja.... itd. zna koliko je truda potrebno uložiti a da model bude dobar. Ne vidim poentu da se makar kod ovakvih modela sve osim npr. karbonskog trupa kupuje! Pa prava je draž u izradi i detaljisanju pa preko nekada dugotrajne reglaže doći do cilja. Ja nisam preterano srećan ni kada pravim modele koje je neko drugi konstruisao ali nekada je to jednostavno brži put.
Veliki je uticaj starijih modelara a pre svega nastavnika po klubovima u izradi modela pa se puno direktno pomaže klincima a tako se ne postiže željeni cilj.
Kada bi materijala bilo u izobilju i on bio dostupan deci mogle bi im se dati odrešene ruke i onda bi mogli da uče iz svojih grešaka ali ovako se svodi na maksimalnu uštedu.
|
|
|
Post by Laca on Feb 11, 2017 9:31:29 GMT 1
Postoji problem nabavke kvalitetne balze, lepkova i ostalog modelarskog materijala, pa je nekima kupovina kompleta jedino rešenje. Što se tiče nivoa obrađenosti kompleta, za to ne postoji FAI kvalifikacija a mi se držimo FAI pravila. Prema tome, ko god je sklopio model je njegov tvorac, pa makar to bilo iz kompleta. To je, jednostavno, nemoguće dokazati. P.S. To bi isto bilo kada bi zabranili klincima da se takmiče u F1H sa "Cirusima". Komplet služi za omasovljenje modelarstva a F1N je idealna kategorija za to. Nije skupa a modeli se brzo i relativno lako izrađuju.
|
|
|
Post by voja55 on Feb 11, 2017 13:53:21 GMT 1
Kada se sve bolje sagleda zašto se sve više i u najednostavnijim kategorijama mladji takmičari takmiče sa gotovim modelima je nedostatak i ne postojanje škola aviomodelarstva.Normalno u njima treba da rade nastavnici koji su plaćeni za, to isto kao što su plaćeni nastavnici u oš. Normalno o ovome niko ne vodi brigu pa je i rezultat toga sve to.U praksi może se očekivati da bude još gore.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Feb 13, 2017 21:00:46 GMT 1
Samo se vi zezajte ali mi smo samogradnju shvatili ozbiljno 😉 Učimo se polako 😎
|
|
|
Post by Laca on Feb 15, 2017 18:02:54 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Feb 17, 2017 10:12:45 GMT 1
Rekord Poljske u F1N cat II , 52,1 sekunda. Čestitamo.
|
|
|
Post by Boca on Feb 19, 2017 21:46:22 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Feb 25, 2017 19:29:27 GMT 1
Danas je došao Mikhail i učestvovaće na takmičenjima u Pazovi i Somboru. Doneo je dosta krila (oba 4 grama) od neverovatne balze koja je čvrsta a laka i cena krila će biti 20 Eura, i ima neke ludilo karbonske trupove koje sam proizvodi od 1,3 grama. Ima i flaper krila za F1N. Ovo što sam video ljudska ruka ne može da napravi. Ova brusna mašina je čudo.
|
|
|
Post by Boca on Mar 9, 2017 8:54:36 GMT 1
Državno prvenstvo je u nedelju 26. III u Gradskoj dvorani u Novoj Pazovi. Ko želi dobro da se spremi za ovo takmičenje može još uvek da napravi dobre modele.
Mikhail Yashinski mi je ostavio desetak pari krila na prodaju. Cena para krila je 20 Eura, a svaki naredni par je 15 Eura. Primer: Ako neko uzme svih 10 pari, prvi par je 20 a, ostalih 9 po 15 Eura. Ako neko uzme 2 para košta će ga 35 Eura. Težina para krila je u proseku 4 grama. Tvrdim da to ljudska ruka ne može da napravi, samo alatka - valjak koju koristi Yashinski.
|
|
|
Post by Boca on Mar 10, 2017 13:47:24 GMT 1
Lacin Mungos
|
|
|
Post by madmax on Mar 11, 2017 13:07:24 GMT 1
Ako se "izrada F1N modela iz kita" svodi samo na brušenje napadne ivice i lepljenje v-forme na gotov trup, kao kod kompleta koji se nude, meni to dođe isto kao da sam ja ili neko stariji izradio kompletan trup, obrusio krilo i onda ga dao detetu da ga zalepi. Dodoše kod nas ovi (naj)mlađi obično imaju obrnut zadatak, oni bruse, a ja lepim i meni je to ista priča kao da sam deci kupio ovakav "komplet" koji nudi Mihail. Ne sporim kvalitet tih modela i kompleta, izuzetno poštujem čoveka kao pedagoga i majstora, ali iz tog ugla "samogradnja" ili "kupovina" ne vidim nikakvu razliku u odnosu na ono što mi radimo u klubu. Izgleda da stvarno nisam dovoljno "modelarski pismen" da bih shvatio razliku
|
|
|
Post by Boca on Mar 12, 2017 14:53:00 GMT 1
Mislim da je besmislen uslov da graditelj modela mora biti samo kegorija sobnih modela, jer je onda ona neravnopravna i diskriminisana u odnosu na druge kategorije. Ili svi ili niko. Poseban problem je dokazati dali je neko na takmičenju graditelj modela ili nije. Onda ćemo da napravimo takmičenje tako da se prva tri sata prave modeli a druga 3 sata takmičimo sa tim modelima. Samo to je pošteno.
|
|
|
Post by Laca on Mar 15, 2017 22:29:14 GMT 1
|
|