|
Post by Laca on May 5, 2011 12:26:13 GMT 1
Evo jedne stare ideje iz Aeromodelara iz 70 i neke. Crtez sam napravio prema secanju. Dimenzije startera treba prilagoditi prema modelima sa kojima se leti a nosac repa moze da se steluje i sve prilagodi duzini trupa. Model se stavi na stalak i kada se povuce sajla nosac krila krene sa modelom i padne u pravcu leta modela. Ceo nosac se prilikom transporta preklopi na drugu stranu. Umesto drvenih letvi moze se nosac napraviti i od Al profila (20 x 30 ili sl.) Postoje tu i druga i mozda bolja resenja ali je ovo jedna od ideja za zaludjenike koji treniraju a ne mogu uvek da nadju pomagace za pustanje modela.
|
|
|
Post by Laca on May 6, 2011 7:55:58 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on May 6, 2011 10:01:33 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on May 6, 2011 11:07:18 GMT 1
Ovako bi to nekako trebalo da izgleda, prema prikazanom videu.
Nosac trupa treba prilagoditi trupu modela (sirina i dubina) a postolje verovatno moze biti i krace.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2011 8:41:25 GMT 1
Jos jedno resenje za A2 starter a la Milos Bordjoski. Milos je iskoristio plan drzaca za modele ali za sasvim drugu namenu. Produzio je nosac sa 4 na 25 cola i jedrilica se povlaci (izvlaci iz nosaca) prema crtezu. Ceo sklop se izradjuje od vodovodnih cevi 1/2 cola. Ovo nije los stos jer kada se model okrene suprotno imate drzac modela. Sto bi rekli "dva u jedan". Za primenu ovog resenja pitajte Milosa.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2011 13:15:22 GMT 1
Sad sam se cuo sa Milosem i u subotu je imao probu njegovog A2 startera i veoma je zadovoljan. Ima da napravi jos par dorada na spravi i bice k`o bog. Mora da ukruti nosac, jer vibrira na vetru, a na donje sipke da navuce sunjerastu izolaciju od cevi za grejanje i to je to. Napravio je preko 20 startova bez problema ali je kasnije, pojacan veter ljujao sparvu, pa ce da to resi utegama, podupiracem ili tako nesto.
|
|
|
Post by Laca on May 9, 2011 14:24:30 GMT 1
Ja da se ja pitam, postavio bi utege kao kod stalka za gumenjake a gornji deo (nosac modela-krila), bi napravio da moze da se okrece i prilagodjava pravcu vetra. Cevi ne moraju da se vare (greju), vec za to postoji specijalni PVC lepak za vodovodne cevi.
|
|
|
Post by Boca on May 19, 2011 14:23:49 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Sept 12, 2011 11:46:55 GMT 1
Ponavljam ovu pdf stranicu koja je objavljena u odeljku "Iz Gezine kolekcije" jer mislim da mu je i ovde mesto.
Radi se o veoma jednostavnom starteru za A2 ili A1 jedrilice.
To su fakticki dve krive sipke ( verovatno od Al ) koje se zabadaju u zemlju a na drugom kraju je granicnik i drzac za krila. Veoma jednostavno i efikasno resenje, jeftino za izradu i lako za nosenje. U svakoj modelarskoj kutiji moze naci svoje mesto
|
|
|
Post by oldboy on Sept 12, 2011 12:24:41 GMT 1
Koliko sam shvatio to su verovatno skraćeni štapovi od onih malih "kerećih" šatora sa četiri šipke što oni u nemačkoj koriste na štrandovima da se sklone od vetra.Materijal može biti da je i od ugljenih vlakana.
|
|