|
Post by Laca on Apr 16, 2011 11:19:48 GMT 1
U 20 slika i po kojoj reci "Izrada krila od balze i deprona". 1. Isecemo prednje delove krila od 3mm balze i letvice za napadnu ivicu od tvrde balze 2x2 mm (kupljene u "Sitologici") 2. Napadnu ivicu lepimo sa UHU-Porom ili Drvofixom (beli lepak za drvo) uz pomoc molerske papirne trake 3. Balza za prednji deo krila je "C" god od 70-80 grama /dm3. Ja sam imao balzu od 76 grama. 4. Flapsove od 3mm deprona (isofloor-a) isecamo uz pomoc pripremljenog sablona od tvrdog kartona. To vazi i za prednje delove krila od balze. 5. Flapsovi se takodje lepe sa "UHU-Porom" ili Henkelovim belim lepkom "Wood super 3", da budu potpuno ravni sa prednim delom krila od balze. 6. Izgled ne obradjenog profila krila: Tvrda balza 2x2mm, 40x3mm balza, 60x3mm depron. 7. Dobijena tezina nije mala (8,6gr) ali se krila obradjuju sve dok ne sidju ispod 5 grama (60% pocetne tezine) Krila na slici su od, sad vec cuvenog, "Krateza+". ;D Nastavice se,
|
|
|
Post by Laca on Apr 16, 2011 18:57:19 GMT 1
8. Alat za obradu krila 9. Rendanje balze 10. Rendanje flapsa radimo tako sto skinemo ivicu sirokim skalpelom ali pazljivo za oko 1,5mm. Vrh skalpela oslanjamo na dasku da ne bi previse stanjili izlaznu ivicu. 11. Smirglanje se vrsi smirglom finoce 100-120. 12. Tezina krila 4,85 grama 13. Savijamo flapsove na zaobljenu ivicu stola ili oklagiju. 14. Profil je tanak oko 2,5mm i blago savijen za 6-7mm. 15. Krila obavezno pojacati u korenu 12gr/m2 staklenom tkaninom koja se lepi cijanofixom. 16. Razredjenim Drvofixom (50:50 sa vodom) premazujemo krajeve krila. 17. Savijamo krajeve krila i ostavimo da se osuse pola sata. 18. Gotova krila se prebruse finom smirglom 200-300. 19. Jos Jedan "Kratez+" je gotov. Ispao je malo tezi, tacno 7 grama. 20. Probao sam ga bacanjem u zavesu i stvarno je spor i ne gubi visinu. Ruzno je reci da ubija, vec su mi to zamerili. K O LJ E !!! ;D ;D ;D Moj glupi osecaj za crni humor je jaci od mene. ;D
|
|
|
Post by Laca on Apr 17, 2011 6:15:07 GMT 1
Ubacivanjem napadne od tvrde balze, problem krzanja krila je potpuno resen a napadna moze biti ostra kao zilet. Do sada sam na 4 modela to odradio i ni jedna se napadna nije ni ogrebala. Ponavljam plan "Krateza+" jer su mi to modelari trazili. Posle gornjih slika dobio sam jedan mail iz inostranstva.
|
|
|
Post by Laca on Apr 17, 2011 21:40:35 GMT 1
|
|
|
Post by Laca on Apr 18, 2011 13:49:37 GMT 1
Polako redukujem moje F1N klizace, jer nemam gde da ih drzim, a ostalo mi je "samo" 12 komada. Od toga, 4 su "Kratez+" Attachments:
|
|
|
Post by Laca on Apr 18, 2011 13:54:19 GMT 1
Naj noviji je "Saturn" i on je namenjen za vece hale i diskus izbacaj. Nemojte da se plasite, on ulazi u onaj broj od 12 komada. ;D Attachments:
|
|
|
Post by Laca on May 4, 2011 12:28:17 GMT 1
Na kraju, tehnika izbacaja modela i reglaza.
Model se reglira, u glavnom, samo na vertikalcu da kruzi u levo (krugovi oko 15 m u precniku). Fora je u izbacaju i treba model baciti ravno pod 45 stepeni na gore ili blago u levo (sve zavisi od modela). Tu nema pravila. Svaki model se baca na svoj nacin i razalicito ali je princip isti. Najbolje je odrediti zamisljenu tacku na plafonu, gredi ili zidu hale i gadjati tu tacku. Sa donje strane krila, posle regaze, upisujem L, L+ ili L-. To mi govori kako se baca model. ("L+" znaci da se model baca vise u levo, "L-" da se baca ravno ali malo udesno, "L" znaci da se baca ravno ali malo u levo). Nikako klizac ne sme ostati u "sveci", jer ce onda zapumpati i izgubiti na visini. Iz penjanja, model mora postepeno preci u planiranje, pa u gornjem slucaju, smanjiti krugove za planiranje.
Ako model usvirava, treba prosiriti krugove i blago povecati razliku uglova. To se moze postici savijanjem flapsova (levog flapsa) ili savijanjem izlazne horizontalca na gore. Ako se previse saviju flapsovi, model ne moze da se baci dovoljno visoko.
Pade mi na pamet onaj stari vic, kad su dva bosanca kupili psa pticara. Posle tri dana lova nisu nista ulovili. Tad ce Haso iznerviran:" Bolan Mujo ili ovo nije pas pticar ili ga mi ne bacamo dovoljno visoko". ;D
Ja to radim tako sto, sa gornje strane, namazem izlaznu horizontalca retkim acetoncem. Izlazna repa se blago savije nagore i tako se poveca razlika uglova. Naravno, napred se dodaje malo plastelina-balasta.
Na slici, tehnika izbacaja a la Vanja. Naucila je da gadja zamisljenu tacku.
|
|