|
Post by voja55 on Jul 25, 2010 18:12:01 GMT 1
Sigurno ste u svom radu za lepljenje dva furnira balze koristili neku vrstu od takozv. belih lepkova tipa Drvofix i sl.varijanti.Ne znam dali ste primetili da kada obradjujete balzu sa takvim spojem lepak koji se osusi pravi problem kod smirglanja uvek je tvrdji od balza drveta. Razgovarajuci sa mojim kolegom Miloslavom Pavelkom on mi je otkrio tajnu da se taj lepak cak i posle susenja moze skinuti spolja pomocu obicnog alkohola.Probao sam tu varijantu i nije bilo nikakvih problema. Ovo iskustvo je vro dragoceno bas u izradi klizaca kada imate potrebu da spajate dva furnira.
|
|
|
Post by aerolux1 on Jul 25, 2010 18:24:17 GMT 1
Vojo, zavisi skojim drvofixom radis ja koristim samo jednu vrstu vec zadnjih deset godina a to je henkelov Ponal Expres, 5, 15, 30, minuta kao i 24 h, sa ovim lepkovima nema tih problema, i posle stvrdnjavanja lepka nemoze se snicim razdvojiti i ne reaguje ninasta. Drvofix koji reaguje na bilo sta posle susenja nevalja, drugo kad se drvofih osusi mora da bude cvrst i da puca kao epoxsy inace nije dobar.
Pozdrav,
|
|
|
Post by voja55 on Jul 25, 2010 19:09:54 GMT 1
Ja sam probao na Bisonovom lepku.Svi ti lepkovi su na bazi PVA polivinil acetata oni posle susenja ne reaguju na vodu ali reaguju na alkohol etil.Probajte pa javite rezultate.Ovaj lepak je u zutom pakovanju i spada u brze lepkove i odlicno drzi.Nasi proizvodjaci dodaju punioce u sadrzaj da bi bilo manja osnovne sirovine.Ja sam skidanje suvisnog lepka uradio nakon 12 sati mozda posle 24h to ne bi mogao ali postigao sam to sto mi je trebalo. Ovu rubriku sam namerno postavio da bi malo i korisnim savetima i vasim iskustvima olaksali i unapredili izradu modela.Neka i ostali napisu neka korisna iskustva.
|
|