|
Post by Boca on May 30, 2009 18:15:54 GMT 1
Negde sam skinuo ovaj rezac gumene trake. Ali iz crteza nisam mogao da ukapiram kako funcionise. Evo pdf fajla www.mediafire.com/?3ttjnmjznzmPa nekmi neko objasni ko je ukapirao.
|
|
|
Post by Laca on Jul 15, 2009 10:09:37 GMT 1
Provalio sam kako radi rezac gume !!!Klin je sirine gume 3 ili 6 mm. Za rezanje gume treba imati vise klinova gde se na tanjem delu klina pravi tanki zarez u zavisnosti koju sirinu rezemo. Guma se postavlja ispod klina a vrh zileta u tanki zarez na klinu. Klinom se blago pritiska guma a drugi kraj gume se izvlaci. Klinovi mogu biti od balze, gde bi se na licu mesta, putem nekog sablona ( etalona ) napravio zarez na klinu. Pokusao sam to i da nacrtam, pa se nadam da ce ovaj link pomoci da drugi modelari shvate rad rezaca gume groups.yahoo.com/group/VSS-model/photos/album/1243868006/pic/1570735498/view?picmode=&mode=tn&order=ordinal&start=1&count=20&dir=ascPS. Mala sala, naravno da ja nisam ovo provalio vec sam sliku nasao na internetu. ha..ha..ha..
|
|
|
Post by Boca on Jul 15, 2009 10:36:28 GMT 1
Super da si ovo provalio. Ali ovaj klin bi bilo bolje da je od neke masne plastike, jer kad vuces gumu, taj klin bi trebalo da naiðe na kosinu noza i pritiska gumu sam. Ako je od balze moze da se presece. Sam noz mora sa distancerima (spijunima) podesava od dascice za odredjenu sirinu secenja gume.
Ova alatka je dobra i za secenje letvica za sobare
|
|
|
Post by Laca on Jul 16, 2009 8:25:40 GMT 1
Ljudi, ja napravio rezac za gumu i sto je najvaznije, radi i to dobro.
Bio sam veoma iznenadjen kvalitetom reza, jer na duzini od 1m reza nisam primetio ni jednu gresku.
Ispod zileta moraju da se ubacuju podloske u zavisnosti od debljine reza (etaloni), ali kad se sve namesti sece odlicno.
Na delu, gde se gumica provlaci, sam stavio tanak al - lim, da bi guma bolje klizala. Lim je 76 x 12 mm i lepi se na osnovicu rezaca uz vertikalnu plocu.To je moj mali doprinos konstrukciji rezaca gume.
Mislim da je ovo odlicna i jeftina sprava za modelare pocetnike, koji su zainteresovani za sobnjake.
Postupak rezanja gume je sledeci: * Klizna ploca i nozic se oslobode (srafovi se popuste), * zatim se ubaci gumica da prelazi oko 5 cm van rezaca, * nozic se ubode u gumicu i zategne, * klizna ploca se pritegne tako sto se ubaci klin i ona zategne do debljine klina (obicno 3mm), * na kraju, se uhvati gumica za prepust 5cm i lagano izvlaci a klin se, drugom rukom, blago pritiska na gumicu, gde je vrh klina na samoj ivici noza
Napomena: Umesto standardnog zileta, koristio sam male zilete koji se koriste za guljenje peta. Ovi zileti imaju ostre ivice za ubadanje u gumu i malo su cvrsci (ne uvijaju se). Mislim da se ovo moze naci u prodavnicama "Lilly" ili u nekim drugim kozmeticarskim radnjama.
Nadam se da ce ovo nekome koristiti.
Pozdrav Laca,
|
|
|
Post by Boca on Apr 6, 2011 23:36:31 GMT 1
Evo jos jednog hand made rezaca za gumu
|
|