|
Post by Laca on Mar 27, 2010 17:43:07 GMT 1
Ovo je moje skromno iskustvo vezano za F1N-150. Primetio sam da, posle nekoliko napravljenih modela, da neki odmah prolete a pojedini nikako. Pomeraj polugu, teziste, menjaj rep ali uvek isto. Ne leti pa ne leti. Uocio sam da je u stvari naj vaznija razlika uglova. Ona diktira sve. Ako je ona pogodjena model vrlo lako odmah proleti. Kako to probati u sobnim uslovima? Izreglirate model iz ruke i kada ga ravno bacite on lepo planira. Medjutim ako ga bacite malo na gore on odmah propumpa. Tu lezi problem. Mora se menjati razlika uglova (obicno je treba smanjiti). Kada postignete da model planira i ako je bacen na vise, bice nesto od njega.
|
|
|
Post by martin on Mar 29, 2010 16:18:54 GMT 1
Dakle čika Laco ;D
Evo šta ja imam da kažem sa mojih skromnih 15-20 sekundi u N150 kategoriji:
Prvo, pretpostavljam da se radi o modelu sa dubokim flapsom tj. Lekijevom, pošto su svi velemajstori koje ja znam zagrizli baš njega. Još nisam 100% spreman da napravim takav (tek možda večeras), ali sam dobro ispitao razne modifikacije školskog modela tj. Mini Sting-a sa raznim dubinama i nagibom flapsa. Prvi od njih, najteži i najgori, ste već videli u letu u VU. Sad ga koristim kao trenažni za Đorđa ...
Razlika uglova koja se ne vidi golim okom nije toliko presudna kod bacanja rukom, već se vidi kod praćke, ali se i tada lako može se ispraviti na horizontalcu.
Ako je model sa flapsom nakon izbacivanja rukom povukao uvis to može da bude problem težišta ili uglova, a ne mora! Mnogo češće je problem nervozne ruke i zato ga treba ispustiti više puta ... ali ako zakuca nosom u zemlju utoliko lakše, onda sigurno težište ne valja ili horizontalac vuče na dole.
Međutim za razliku od modela sa fiksnim krilom sve to pada u vodu pod "praćkom". Svi moji modeli sa flapsom u velikom broju slučajeva "pumpaju" kada se puste rukom, ali posle praćke i tranzicije imaju savršeno mirno planiranje. To je stvar osećaja i stiče se probama tj. treningom.
|
|
|
Post by Laca on Mar 29, 2010 17:45:59 GMT 1
Napravio sam do sada 4 komada F1N-150 od cega je pola letelo a pola ne. To su dosta robusni modeli tezine 1,5 grama i svi imaju male flapsove koji su fiksirani. Samo sam na njima eksperimentisao i dosao do zakljucka u prethodnom tekstu. Ako si primetio, Hrvati ove malce regliraju makazama secenjem horizontalca. Predpostavljam da prethodno podese teziste i tacnu razliku uglova a onda krecu makaze. Pretpostavljam da za pokretne flapsove treba jos vise umesnosti i strpljenja. Ja sam i sa ovim fiksnim izgubio zivce. Sta ces, stariji covek pa nervozan.
|
|
|
Post by martin on Mar 29, 2010 20:57:02 GMT 1
Pa ja sam pred takmičenje u Pazovi pogrešno zaključio da su flapsovi na modelima sa snimka fiksirani, pa su se skoro svi takvi modeli momentalno razbijali! Tako da sam ja već i preboleo i zaboravio te muke ... mada me sada kopka na šta to liči ako se napravi kako treba ... pa ću možda nabrusiti jednog. Sat - dva posla i zabava može da počne.
Prvi model sa selotejp-flapsom sam napravio napamet i tek sam posle pročitao Lekijev post u kome on daje neke detalje. U ovoj poslednjoj seriji nijedan model se nije razbio iako su se, priznajem zakucavali u betonski pod na razne načine dok reglaža nije bila gotova ... dakle svaka škola se plaća.
|
|
|
Post by Boca on May 28, 2010 11:30:23 GMT 1
Ovih dana resih da napravim nekoliko F1N-150. Napravio sam 4 komada. 2 lagana tezine 1,1gr i 2 teska jedan 1,6 a drugi 1,8 gr. Ova 2 poslednja imaju nesto vecu povrsinu (1dm2) i prvi krilo debljine u korenu 1,5mm a drugi, krilo debljine u korenu 2,5mm i radjen je kao klasican klizac sa malim zakrivljenjem profila. Reglirani su u sobnim uslovima. Na ovim laganim sam prilicno zakrivio profil i ubrzo uvideo da to ne valja, jer ih je vrlo tesko izreglirati. Lete sporo ali sa slabom finesom.Kod reglaze bacanjem iz ruke, sam uvideo da nikako model ne treba drzati u tezistu kod bacanja, vec ispod same napadne ivice. Suma sumarum , u sobi mi najbolje leti ovaj najtezi. Odlicna finesa i sigurna putanja. Videcemo sutra kako ce se pokazati na sajmu.
|
|