|
Post by Boca on Jan 21, 2010 23:46:35 GMT 1
Geza me je zamolio da postavim ovaj topic. Verovatno ima dosta materijala na ovu temu.
|
|
|
Post by Laca on Jan 22, 2010 22:16:18 GMT 1
Kada govorimo o nasim starim modelarima, ne mogu da ne pomenem naseg Desu, Desimira Kacavendu, svetskog rekordera u raketoplanima. Desa je bio zaposlen na mestu sekretara Zemunske Narodne tehnike i AK Franjo Kluz Zemun. Lik tog zaljubljenika u modelarstvo mi je ostao u najlepsem secanju. Uvek nas je docekivao nasmejan, provodio sa nama bezbrojne sate u prici i sali i uvek je bio spraman da se zrtvuje za klub i nas, tada mlade, modelare. Pre odlaska na svetsko prvenstvo, cini mi se u Bugarsku, zamolio me je, jer je spremao i druge modele, da mu napravim plankirano krilo za raketoplan. Sa tim modelom je oborio svetski rekord, tako da mi je to bilo posebno drago. Zajedno smo slavili lovacke veceri, nove godine i mnoge rostiljijade u Zemunskom klubu i provodili svoje, mozda, najlepse mladalacke trenutka. Voleo bih da se i drugi modelari, koji su ga poznavali, ukljuce i evociraju uspomene na naseg prerano preminulog Desu.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 4, 2010 23:39:43 GMT 1
Zaboravljeni VETERANI Posto iz zdravstvenih razloga sedim u stanu i jedino mi je da piljim u TV i FLATRON,iznenadilo me je kad sam u nekoj emisiji na TV video da se dodeljivale neke zlatne znacke za bavljenje modelarstvom.Neznam da li se to dodeljuje bas te godine kada se navrsava 50 god. u VSJ i VSS.Na brzinu setionekoliko njih koji su jos aktivni.Jedan od njih je i Vladimir Novta,koji je poceo da se bavi modelarstvom jos 1946.a ucestvoao na Sav. Sletu 1949.iste godine polozio za internacionalnog sudiju (br.8)Studirao u Bgd. i stovremeno radio u VMI i VVTC.Kao clan ekipe Bgd. dvostruki pobednik na Int.ALPINA-KUPU u Becu F1A iF1C reprezntativac na Evropskom Kriterijumu u Moskvi 1957.sa F1C , 1958 Engleska Crenfield sa F1C.Bio reprezentativac ali se nije ucestvovalo zbog lose finansije u VSJ 1954 Svetsko USA sa F1C i 1955 Svetsko u Parizu sa Team Racing i 1963 sa Rc motornim u Hradec Kralove u CSSR.
|
|
|
Post by oldboy on Feb 5, 2010 0:31:59 GMT 1
Novta Vladimir-nastavak Udrugoj polovini ´70-ih se posvetio RC jedrilicama gde je uspesno uce- stvovao na svim Memorijalima VITOMIR BERIC, na Aranyhomok Kupa u Kecskemetu u Madjarskoj i na pokrajinskim RC prvenstvima.Prvi je le- teo RC-jedrilicu na elektro pogon jos 1980 god. Osvojio je sledece znacke modelara: A ; B; C; sr.C i zl.C. Sada kao penzioner (veteran van stroja) uspesno leti i ove savremene motorizovane RC-jedrilice sa svojim vrsnjacima. Sta treba jos napisati;mozda samo to: Ko je blize vatri---Taj se pre ogreje.
|
|
|
Post by Boca on Feb 5, 2010 10:53:48 GMT 1
Geza, Vladimir Novta je ove godine predlozen za dobijanje plakete za zasluge u radu od strane VSS-a
|
|
|
Post by oldboy on Feb 6, 2010 18:03:15 GMT 1
Boco da ovo ne shvatis kao kritiku.Kod nas u A.K. i VSV se nekad dok sam bio tamo aktivan bilo je ono:˝Ko se koga seti˝pa se vagalo posle-za svaki jubilej.Tako smo uspeli aktivirati nase nekadasnje clanove.Prvo su pristalib da nam dodju za sudije na MINI-KUP pa im se svidelo i mnogi se aktivirali i u radu i sada jos neki i dalje rade. Ova me Tvoja vest posebno raduje.
|
|
|
Post by oldboy on Mar 19, 2011 15:17:24 GMT 1
Stigao ORAO i nasem drugaru.
|
|