|
Post by Boca on Jan 19, 2010 9:38:49 GMT 1
U subotu od 17:45 do 19:00 ce se odrzati trening klizaca F1N u fiskulturnoj sali Zubotehnicke skole u ulici Stanka Vraza 63 na Zvezdari. Zakup termina kosta 2000 din. Za sada smo se prijavili Laca i ja. Zainteresovani mogu da se jave bilo meni bilo Laci. moj tel. 063/248-214
|
|
|
Post by b6356b on Jan 19, 2010 12:44:24 GMT 1
Koja je visina sale, jer planiram da treniram za Kolaps kup. Iz Dimitrija Tucovica, kad dolazim od Slavujevog Venca, ne mogu kolima da skrenem levo? Ili mogu?
|
|
|
Post by Boca on Jan 19, 2010 19:07:56 GMT 1
B6356b, drago mi je sto cemo se upoznati na treningu. Jedva cekam da ti vidim profil (mala sala). Sto se tice dvorane to je ugovorio Laca, znam samo da mu tu cerka Vanja trenira kosarku. Verovatno klasicna skolska fiskulturna sala.
|
|
|
Post by b6356b on Jan 19, 2010 21:50:46 GMT 1
Ma znamo se mi Boco, odavno. Da spremim pare da se uchipim za salu? Znaci klasika, 6-7 do max 10 metara. Posluzice.
|
|
|
Post by Laca on Jan 22, 2010 11:29:00 GMT 1
Jos malo, pa ce sva mesta biti popunjena za trening F1N u sali zubotehnicke skole na Zvezdari. ;D U subotu od 17:45 do 19:00 je termin kada mogu da se izregliraju modeli za KOPLAS kup. Zakup sale iznosi 2000 din i deli se na broj ucesnika. Sto nas je vise manja je i cena. Rezervacije na telefon 060 0754 051 PS. Mozda je 1 sat i 15 min. malo da izegliram 9 klizaca tezine od 3gr do 29gr. Ovaj najtezi je raspona 85 cm.
|
|
|
Post by Boca on Jan 23, 2010 15:42:15 GMT 1
Danas smo slucajno i iznenada imali vec jedan trening klizaca. Vjekoslav iz Spejsa nam je omogucio zajedno sa nekim indoor RC-jasima , trening u hali 2. Probali smo neke klizace i leteli cak startove i do 30 sekundi. Ali prebaciti ovu granicu je misaona imenica. Letovi su bili uglavnom od 15 , 20 do 25 sekundi. Ovaj blizu 30 sekundi je ostvario tezi klizac Super Swiper od 22 grama. Jednostavno ove lagane klizace je nemoguce baciti na vecu visinu od 7 - 8 metara.
|
|
|
Post by dlaka on Jan 25, 2010 12:46:57 GMT 1
Pozdrav,
koje su dimenzije dvorane u kojoj ste trenirali? Kakvi su utisci?
Mi smo u subotu imali natjecanje u Cemincu (najmanja dvorana u Kupu, dimenzije su svega 16 x 31 x 7,5 m, i bilo je jako turbulentno). Uspio sam zvanicno odletjeti 38,9 sec. Da je bilo mirnije i malo vise vremena za trenig, uvjeren sam da bi okrenuo i preko 40. Sa 150icama se iskoristavao prostor izmedju greda, gdje je max visina cca 9 m, ali je razma izmedju svega 5 metara i tko je uspio prvi krug okrenuti u tako malom prostoru, bio je u prednosti. Najduzi let je odletio Zobec, 29,1
|
|
|
Post by Boca on Jan 25, 2010 14:22:14 GMT 1
Hala 2 beogradskog sajma je sa 2 kupole (kalote) koje imaju visinu od po 20m, i povrsine fudbalskog igralista. Tu su uslovi za takmicenje idealni. Dogovaramo se sa Vojom Stojkovicem koji organizuje svetsko prvenstvo u F1D da u medjunarodno takmicenje koje pravi pre svetskog prvenstva, ubaci i kategoriju F1N. Tada bi se letelo ili u hali 1 koja je visoka 28m , precnika preko 100 m ili u hali 3 koja je visoka 23m i precnika 70 m. Sve hale imaju svodove polukruzne kalote. Tada bi se verovatno leteli tezi klizaci za diskus start. Evo i web sajta AK Modelar gde ima i slika i video sa proslogodisnjeg evropskog prvenstva www.modelar.org.rs/www.youtube.com/watch?v=zzgdGu0805Q&feature=related
|
|
|
Post by Boca on Jan 31, 2010 8:51:20 GMT 1
Juce smo Laca i ja ponovo isli u halu 2 Beogradskog sajma na trening F1N. Situacija je kao i prosli put. Letovi od 20-25 sekundi. A 30 ako se idelano baci model a to je jedno od 10 bacanja. Problem je sto klasicnim startom lagane modele izbacujemo dosta nisko na 6-7m. Treba nam jos par metara da napravimo mnogo bolji let. Zatim smo probali diskus start. Razlika je neverovatna. ono sto sam bacao na 7m sa lakocom sam izbacivao na 15 m. Medjutim postoji bitna razlika izmedju modela za diskus start i klasicnih modela. Za diskus start je obavezno imati V rep i vertikalac odozdo, da model odmah iz penjanja predje u zaokret i ne zapumpa. Dzaba sto smo ove modele izbacivali na veliku visinu kada su svaki put zapumpali i stabilizovali se na visini od 5-6m. Takodje diskus nacin bacanja trazi ogroman prostor. Model penje u sirokom levom zaokretu zatim ide pravo pa prelazi u desni zaokret. Tesko da manja dvorana moze da zadovolji ove uslove. Ustanovio sam da za ova 2 metra koja nam fale treba dobro naostriti napadnu ivicu krila da bi se dobila sto veca prodornost. Diskus start je moguc za vece sale kao sto je hala 1 Beogradskog sajma, cak je pitanje dal bi i hala 3 mogla da zadovolji uslove za diskus start.
|
|
|
Post by martin on Feb 7, 2010 23:54:44 GMT 1
Evo da se pohvalim da smo mali Đorđe i ja danas u izložbenom salonu naše firme izveli prvi trening. Sala je niska (cca 4m), relativno malih dimenzija i puna je prepreka i zaista nije za ozbiljne letove, ali je ipak bolja od dnevne sobe. Postigli smo oba cilja: Prvo, utvrdili smo da moji prve prve 150-ice i prvi FF modeli ikada zaista lete. ;D Flota je bila sledeća: 2 x Whipper, 3 x Beast i 3 x Mini Sting. Izrađeni su od balze iz Božinih (pra)starih zaliha i svaki sa ponekom modifikacijom u odnosu na originalni crtež. Drugo i mnogo važnije Đorđe je savladao tehniku bacanja i "praćkanja". Pritom je uništio oba Whippera, koji su uostalom zbog toga i napravljeni i jedan Beast koji ionako nije valjao (moja greška, "ukrštene komande" ). Naša flota na "smotri" u radionici dok je još bila u punom sastavu: Dakle, pošto drugačije nije smelo izvodili smo lansiranja pod vrlo malim uglom praktično vodoravno i to sa visine predškolskog deteta. Praćke su nam inače sa običnim dugačkim "teglušama", ništa posebno. Njegovi letovi su u takvim uslovima bili veoma veoma skromni svega oko 7-8 sekundi, ali kao što rekoh najvažnije mi je da je švrća savladao praćku i da se "ne boji". Nadam se da će biti bolje u našoj Hali Sportova, gde ima više mesta i gde ćemo moći i da podignemo praćke. Obećao sam mu posetu poslastičarnici ako bar jednom prebaci deset sekundi Nadam se da je moj zagtev dovoljno razuman.
|
|
|
Post by martin on Feb 8, 2010 19:38:32 GMT 1
Znam da deda koristi svaki slobodan trenutak da se bavi organizacijom celog događaja, a da li se potajno sprema da nastup kao takmičar ... to ćete kao stari drugar morati sami da pitate A modela za vrlo kratko vreme može da bude i tri puta ovoliko samo da imamo zbog čega da ih pravimo - ja se pre svega nadam da ovaj naš prvi F1N kup neće biti i poslednji i da će još neko organizovati sličan događaj u budućnosti.
|
|
|
Post by Boca on Feb 8, 2010 21:59:53 GMT 1
Martine, bice najverovatnije drzavno prvenstvo u julu na sajmu.
|
|
|
Post by zzechner on Feb 8, 2010 22:43:43 GMT 1
Martine, bice najverovatnije drzavno prvenstvo u julu na sajmu. Odlicno !! Bila bi velika steta da se zavrsi sa samo jednim takmicenjem. RaleNe brinite. Pogledajte trend u HR. Jedino oko cega se treba angazirati su dvorane.
|
|
|
Post by martin on Feb 9, 2010 0:23:17 GMT 1
Ne brinite. Pogledajte trend u HR. Jedino oko cega se treba angazirati su dvorane. U pravu ste i ja upravo na to i mislim! Ako bi bar svaki drugi modelarski aero klub "sredio" po jednu salu jednom godišnje za sobne discipline to bi bilo sjajno.
|
|