|
F1M
Jan 11, 2010 22:15:51 GMT 1
Post by Boca on Jan 11, 2010 22:15:51 GMT 1
|
|
|
F1M
Dec 2, 2010 20:54:07 GMT 1
Post by Boca on Dec 2, 2010 20:54:07 GMT 1
|
|
|
F1M
Dec 27, 2010 23:26:36 GMT 1
Post by doajen on Dec 27, 2010 23:26:36 GMT 1
Gde bre jednostavno?! Posebno onaj Sajbenmanov; on bre citava nauka!
U dogovoru sa Pipinom, a u vezi takmicenja za diplomu "Dedal" isprojektovan je vec jednostavan model, i u gradnji je prvih 10 komada za distribuciju!
Crtez ce biti prezentiran u sredu, uz mezeta naravno (kolace donosim JA). kao cast, za vec, unapred sam spreman da neskromno kazem; PRVI "Dedal" je Pipinov i moj !
|
|
|
F1M
May 26, 2011 14:38:03 GMT 1
Post by Laca on May 26, 2011 14:38:03 GMT 1
Sa ovog holandskog sajta mozete skinuti dobar plan F1M modela i uputstvo za izradu ali na nemackom. www.iifi.nl/duration/f1d-plans.htmInace svake godine se u Nijmegenu odrzava cuveni "International Indoor fly-in", ove godine 21. i 22. maja, gde je i oboren svetski rekord. Tu se leti sve zivo od sobnjaka, F1N, F1M, F1D... Predlazem da se skupimo i odemo sledece godine i objasnimo im neke stvari. ;D www.iifi.nl/iifi.htm
|
|
|
F1M
May 26, 2011 15:48:15 GMT 1
Post by Stefan Pavelka on May 26, 2011 15:48:15 GMT 1
Apsolutno se slazem
|
|
|
F1M
Jul 3, 2011 9:48:23 GMT 1
Post by martin on Jul 3, 2011 9:48:23 GMT 1
Onako laièki kako ja vidim, a voleo bih da èujem komentar nekoga ko STVARNO poznaje suštinu sobnih modela (Bobana ili Midiæa), za ovu diciplinu ne treba visoka i prostrana hala, nego upravo bilo kakva sala i manja i niža od onih koje zahteva F1N. To ne da je moguæe nego je i jako dobro sa edukativne strane. Zašto? Pa ako hoæete da od jednog klinca napravite pravog "sobara" on mora dobro da savlada veštinu upravljanja modelom, gde æeš bolje prilike nego u maloj sali punoj prepreka. Uostalom pravila za F1M i D-1 (tj. "Papir 350") ne predviðaju upotrebu balona nego iskljuèivo štapa ... pa kakav štap u hali od 15, 20 ili 30 metara visine Primera radi Sveèana Sala naše škole u Pazovi (okvirno 20x12x5 m) se za razliku od Hale Sportova može dobiti relativno lako, a upravo u njoj je pre 20 i kusur godina održano poslednje F1M takmièenje na ovim prostorima na kome je uèestvovao i uvaženi Sloba Midiæ.
|
|
|
F1M
Jul 3, 2011 20:18:19 GMT 1
Post by bobanmodelar on Jul 3, 2011 20:18:19 GMT 1
Martine,evo da ti se ja prvi javim u vezi sobnih modela.PRVO STRASNO POZDRAVLJAM TU VASU VOLJU STO RADITE SA DECOM.Bitno je u pocetku masovnost,a kvalitet ce kasnije doci.Vazno je da ih vi PELCUJETE,u da im miris acetonskog lepka udje u nozdrvice,i zavrsili ste pola posla. Preporuka moja,a iz velikog iskustva u radu sa decom,da u toku zime krenete sa sobarima(plasim se da se ne zasite smirglanje Buvaca),a pruzice im mnogo vise zadovoljstva,jer let mnogo duze traje. Za sobni model PAPIR 350 manje ide balze nego za Buvca.Kad deci izrezes balzu i pokazes kako da ga naprave,oni ce za dva dana da zavrse model,i treci dan vec lete.Jos jedna dobra strana,svaki proleti iz dva starta,a zadovoljstvo preveliko. Sto se tice sale za letenje,moze biti i obicna ucionica sa ravnim plafonom,uslovi su za sve isti.Zasto ravan plafon.Zato sto model kada dodje do plafona,stalno elisom zakacinje plafon i tu ostane i nekoliko minuta dok mu guma ne oslabi.Naravno bolje je neka vislja prostorija,ali u sustini deca mogu leteti svuda. Kili mi je u jednom telefonskom razgovoru pitao da li bio voljan da dodjem u Pazovu i da deci pokazem kako se prave i regliraju sobari i ja sam potvrdno odgovorio.
Puno pozdrava i vidimo sa na SERBIA INDOOR OPEN
|
|
|
F1M
Jul 3, 2011 22:17:56 GMT 1
Post by martin on Jul 3, 2011 22:17:56 GMT 1
Bobane, mislio sam da je prièa o "letenju u dnevnoj sobi" koju nalazim po promotivnih èlancima za sobe modele na internetu malo našminkana, ali OK, ako stvarno može utoliko bolje. Ovim mojima šmirglanje Buvaca nije problem, tu sam kroz seriju mojih proseènih ali pravih "školskih" modela toliko dobro razradio postupak izrade da æe uskoro i malo dete moæu da ga pravi bez moje pomoæi. Eto Aleksandar je uspeo posle 4 pokušaja da izbrusi pristojno krilo, a Ðorðe ima nekoliko horizontalaca iza sebe - èak su se i neki stariji drugari "grebali" od njega ;D Ja inaèe ne spreèavam decu da se meðusobno pomažu kod izrade. Imam ih koji "šize" na šmirglanje krila za "veliki" F1N, pa su se oduševili idejom da prave model sa malo ili nimalo šmirglanja Slažem se da je vreme za acetonac ... koristili su komercijalni cijano-akril ili ti super lepak, pa onaj UHU "cak" za stiropor, a neki su omirisali i nitro-lak (ko je išao na rakete).
Da mi lepo saèekamo bar jesen kada svi klinci garantovano budu tu, a u meðuvremenu æu se ja pobrinuti za neke alate koje æu i ovde dati na "ocenjivanje".
Hvala unapred za pomoæ!
|
|