|
Post by Laca on Dec 24, 2009 10:13:39 GMT 1
Otvaram diskusiju o uvodjenju novih kategorija za Drzavno prvenstvo u sobnjacima. Pored postojecih kategorija: F1D, Mini stic i Open 350, postoje jos nekoliko zvanicnih kategorija FAI-a koje za nas mogu da budu interesantne. To su, pre svega, sobni klizaci F1N i kategorija F1M. Naime, obe navedene kategorije nisu zahtevne i ne traze specijalne materijale, koji se kod nas ne mogu nabaviti. Mislim da bi uvodjenjem ove dve kategorije sobno modelarstvo dobilo na masovnosti i atraktivnosti. Sobni klizaci F1N su relativno jednostavni za izradu a i samo takmicenje se brzo realizuje, jer letovi traju do jednog minuta. Ne postoje nikakva ogranicenja, pa ce modelarska kreativnost ovde doci do punog izrazaja. Kategorija F1M se takodje moze izraditi od obicnog materijala a propozicije su: da raspon krila ne sme preci 460mm, ne sme biti laksi od 3gr u letu a guma teza od 1.5gr. Ova kategorija je odlican uvod u F1D. Mislim da su ove kategorije inspirativne i za seniore i za juniore jer se uz malo novca mogu izraditi takmicarski modeli i sa njima se i uspesno takmiciti. Inace Open 350 je dobio oznaku F1R, gde postoji ogranicenje samo u rasponu krila koji iznosi maksimum 350mm.
Sve ove gategorije: F1N, F1M i F1R su postale zvanicne FAI kategorije, pa se i nasa orjentacija, ka razvoju sobnih kategorija, mora prilagoditi novinama iz FAI-a.
|
|
|
Post by Laca on Dec 24, 2009 11:01:42 GMT 1
Moj predlog je da Drzavno prvenstvo u sobnim modelima obuhvati 4 kategorije: Mini stic, Sobni klizaci F1N, F1D i F1M. Takmicenje bi se odvijalo u dva dana gde bi prvog dana od 10-15 casova leteli MS i F1N a od 15-20 i sutradan ceo dan F1D i F1M. Mislim da je kategorija F1M znacajnija od F1R (Open 350) jer je uvod u F1D. Seniori i juniori bi se zajedno takmicili a juniorski plasman bi bio posebno prikazan. Ovime bi juniorskim rezultatima dao poseban znacaj, jer bi se takmicili i u seniorskoj konkurenciji. Mislim da bi princip, koji se koristi za svetske kupove, gde se juniori takmice i u seniorskoj konkurenciji, trebalo primeniti na sva nasa drzavna prvenstva.
|
|
|
Post by Boca on Dec 24, 2009 12:56:54 GMT 1
Uvodjenje kategorije F1M kao juniorske, bio bi pravi potez kod nas jer bi to bilo dostupno za sve juniore i samim tim bi bilo bi i vise juniora. Izradom i ucenjem vodjenja ovih modela, bi ova kategorija bila ulaz za kasnije F1D. Svima je kristalno jasno da F1D ne moze da napravi junior i da je to delo njihovih oceva.
Sto se tice F1R "mikro 350" ona bi mogla da ostane i juniorska i seniorska, kao i F1N koga moze junior da izradi.
Kada vec zapocesmo ovu temu. U FAI-u bi trebali da razmisljaju o uvodjenjem juniorskih kategorija na svetskim i evropskim prvenstvima, koje prakticno vec postoje. Ove kategorije su daleko jeftinije i dostupnije juniorima.
Outoors:
F1- H (A1)
F1-G (Zimski kup)
F1-P (mali penjaci) - Jedina ktegorija koja je uvedena kao juniorska
F1E - Ova kategorija zbog svoje jednostavnosti odgovara i juniore i seniore
Indoor:
F1M umesto F1D
Smatram da je kontraproduktivno da se nekom junioru kupi visokokvalitetni model tipa Kulakovski i da se on obuci za njegovo startovanje i postane takmicar. Taj junior obicno kako dodje tako i ode jer nije "pelcovan" - nije radio svoje modele sam.
|
|