|
Post by Laca on Nov 23, 2009 12:00:00 GMT 1
Pade mi napamet jedna ideja kod zicanih nosaca elise. Voja je primetio, kod Kagana USA, da model u pocetku slabo penje a kasnije to pojacava. Predpostavljam da se radi o nekakvom slicnom sistemu. Mozda je ovo jedan od nacina da se umanji, propinjuci efekat, usled maximalnog momenta gume. Po potrebi, se moze podesiti, da pred kraj namotaja, vuca moze biti i pozitivna ( na gore ). Klik za uvecanje
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2009 12:26:22 GMT 1
Moracu da pazim da me ne ukradu Rusi.
|
|
|
Post by aerolux1 on Nov 23, 2009 12:35:25 GMT 1
Laco iz mog iskustva u sobnim modelima, ova osovina koja bi radila dovela bi do pucanja trupa momentalno i to mora da bude fiksno. Sto se Kagana tice on je bio kod mene kuci sa celom svojom kutijom tako da sam na miru pogledao njegove modele i elise. Celokupno penjanje modela John resava sa promenom koraka nisacim drugim. Poenta PK i jeste da se model ne zakuca u plafon pod maksimalnim momentom, samo koliko ja to vidim kod nasih modelara to ne fukcionise , Midicevi modeli jako lepo uradjani kao i elise i mehanizmi ali nisam jos video da je iskoristio PK i leteo na pola hale sa dobrim rezultatom, svaki start je bio u plafonu, a to meoze i bez mehanizma. Treba leteti i stelovati mehanizme to je poenta na samom takmicenju sa desetak letova to se nemoze ustelovati.
Pozdrav, Ljuba
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2009 12:41:08 GMT 1
Siva plocica od karbona, na crtezu, ima na sebi zarez u koji ulazi osovina, pri maksimalnom momentu. Tako da je nosac osovine fiksiran u sve tri tacke. Naravno da plocica moze biti i duza, pa je onda prednji deo nosaca stalno u zarezu-kanalu, po kome seta. Ne vidim ja tu neki veci problem. Mozda je kod Kagana u pitanju savijanje trupa? Ova moja ideja je slagort za diskusiju, a moze se lako primeniti i na manje modele.
|
|
|
Post by Laca on Nov 24, 2009 9:20:00 GMT 1
Evo Ljubo malo detaljniji prikaz "hvatalice", kako sam ja to nazvao.
|
|