|
Post by Boca on Nov 23, 2009 8:32:35 GMT 1
Ovu informaciju sam jutros skinuo sa Hrvatskog foruma www.fai.org/aeromodelling/book/export/html/87Izgleda da se kod jedrilica uvode sajle od 40, 50, 60 m. Prva za flaperone, druga za Bunt i treca za obicnu kuku. Isto tako se predvidja za F1B, 30, 35, 40 gr gume. Ovo poslednje za gumenjaka samo sa DT. Kod klasicnih penjaca bez promena bice rad motora od 10 sec. Ovo nije jos provereno, valjda treba jos da se izglasa.
|
|
|
Post by aerolux1 on Nov 23, 2009 9:35:08 GMT 1
Ima jos do tih pravila za sada je predlog za subcomitet sto znaci da ce se u Martu sledece godine glasati o ovome, pa ako se usvoji vazi ce od 01.01. 2011. Predlog nije los.
pozdrav
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2009 9:51:36 GMT 1
Ako se to usvoji, gumenjaci su "naj..ali" jer cu, verovatno, ponovo da aktiviram "Veto". Salu na stranu, mislim da su ovi predlozi veoma stimulativni za pocetnike a za modelare, koji su investirali u skupe sprave, pogubni.
|
|
|
Post by Boca on Nov 23, 2009 9:55:22 GMT 1
Ima i za F1E . Ovi sto imaju promenu na horizontalcu (flop) bice u losijem polozaju jer ce se rezultati, onima bez flopa, mnoziti koeficijentom 1,1.
|
|
|
Post by Laca on Nov 23, 2009 10:04:02 GMT 1
Mozda je ovo pokusaj CIAM-a da ozivi klasicno modelarstvo i da u drugi plan gurne tehnologiju koja je nanela ozbiljan udarac masovnosti. Da se ja pitam, zabranio bih pomeranje krila ili delova krila na svim slobodnoletecim modelima.
|
|
|
Post by aerolux1 on Nov 23, 2009 10:16:53 GMT 1
Mozda je to poksaj ali bojim se i nevidim kako bi se to sprovelo na terenu na samom takmicenju. Ko bi to kontrolisao ko sta ima i scime trenutno leti, malo komplikovano.
|
|
|
Post by Boca on Nov 23, 2009 10:27:33 GMT 1
Prijavis se sam, jesi li F1E/1 ili F1E/2. Ovi prvi bacaju flop, a ovi drugi samo DT, ali im se zato mnozi rezultat sa 1,1.
|
|
|
Post by Boca on Nov 23, 2009 10:33:30 GMT 1
|
|
|
Post by milants on Nov 23, 2009 15:40:09 GMT 1
|
|
|
Post by Bozo on Nov 23, 2009 16:34:14 GMT 1
.... kod F1A/3 i F1C/3 - bez ogranicenja minimalne tezine modela ...
|
|
|
Post by Boca on Nov 25, 2009 9:48:44 GMT 1
Sto se tice novih pravila, u pocetku su mi se dopala jer bi se stopirao dejstvo "Ukrajinskog sindroma" na modelarstvo. Koliko god je ovaj Ukrajinski sindrom doveo do napredka tehnologije u modelarstvu, toliko je napravio veliki jaz izmedju mladih i starih sto sada debelo osecamo. Ko ima para i ulagao je u kupovinu modela bio je u ogromnoj prednosti u odnosu na samograditelje, cast malobrojnim izuzetcima. Mladi tu nisu imali sanse, otkud srednjoskolcu i studentu nekoliko hiljada evra za modele? S druge strane ova nova pravila bi izazvala veliku zbrku i dovela do neregularnosti na takmicenjima. Ja sam za jedrilice sa obicnom kukom, samo DT i vertikalac. Gumenjake i penjace sa fiksnim horizontalnim stabilizatorima samo DT i promena na vertikalcu. Pa neka aerodinamika pobedi.
|
|
Damian
Junior Member
|
Post by Damian on Nov 28, 2009 23:48:10 GMT 1
1. koliko manje takmièara leti sad u odnosu na 15 godina ranije ?? 2. Da li stvarno netko misli, da èe sa ovakvim "engleskim" pravilima poveèati masovnost. Onda mi kažite, zašto nema više takmièara u F1Q, koji je stvarno najjeftinija kategorija. 3. Oko masovnosti, mešamo dva razlièita vremena. Za vreme soccializma, kad je interes države bio, da deca radi nešto pametno a država je to financirala i sada, za vreme fevdokapitalizma, kad se džavi gladko j..e, što rade djeca....
|
|
|
Post by Boca on Nov 29, 2009 1:08:59 GMT 1
Ja samo razmisljam sta se desava kod nas u Srbiji. Penjaci prosek starosti takmicara 55-60 godina. Gumenjaci prosek 50 godina. Jedrilice prosek 45 godina. Pojavil se nesto mladih u jedrilicama iz Sombora koji skupljaju od džeparca da kupe knips. Smena generacija kod nas ce biti veoma bolna. U Austriji Truppe, Arringer i Salzer, su jedini takmicari koji se pojavljuju a imaju u zbiru skoro 200 godina. Americka i Engleska reprezentacija = gerijatrija. Cast izuzetcima kojih ima u Sloveniji i Hrvatskoj ali prosek starosti je svuda veoma veliki
|
|
Damian
Junior Member
|
Post by Damian on Nov 29, 2009 10:01:25 GMT 1
Slazem se , ali mislim, da je tu krivo to sto sam napisao pod tacku : 3. Oko masovnosti, mešamo dva razlièita vremena. Za vreme soccializma, kad je interes države bio, da deca radi nešto pametno a država je to financirala i sada, za vreme fevdokapitalizma, kad se džavi gladko j..e, što rade djeca....
Da to nisu tehnologija i novac, dokazuje kategorija F1Q, u kojoj se, iako je jednostavna i jeftina) takmici par ljudi 8Salzer (mladic??) + 2-3 takmicara...
|
|
|
Post by oldboy on Nov 29, 2009 21:47:58 GMT 1
Momci ne sekirajte se unapred,jos je bilo gore zime 1955/56 ne zbog zimoce,vec zbog izmene pravilnika za penjace i gumenjake (tada se tako zvali F1B i F1C).Za penjace je bilo dve alternarive za tezinu x kubikaza u predlogu pa su zurili pravili i jedno i drugo.Za gumuse je bilo manje bolno, tu su samo gumu limitirali.Smirit ce se usijane glave.
|
|