|
Post by Laca on Nov 24, 2015 0:35:51 GMT 1
Ova kategorija sobnih klizača, koji se ispaljuju na praćku, je veoma popularna u Americi. Raspon krila može biti maksimalno 12 inča (310mm). Kategorija je veoma interesantna jer nije skupa, ne zahteva mnogo materijala i relativno se lako i brzo izrađuje. Postižu se impresivni rezultati a činjenica da se ispaljuju na praćku eliminiše fizičke predispozicije takmičara, pa se jednako mogu takmičiti i stari i mladi. Malo je složenija za izradu od "buvaca", ali je zato i lakše izreglirati, jer se radi o većem modelu. Ovaj model se može izbacivati i rukom u nižim halama, pa se sa jednim modelom može takmičiti i u dve kategorije (Praćkaši 310 i F1N). Priloženi pdf planovi su vrhunske izrade i malo složeniji, pa se za početak mogu napraviti i nešto jednostavnije koncepcije kao što je "Feather shooter". Mislim da ova kategorija može biti veoma interesantna a i bilo bi jedno osveženje, za malo zaspalu, F1N populaciju. wif5.pdf (22.37 KB) WIF711X17.pdf (67.2 KB)
|
|
|
Post by voja55 on Nov 24, 2015 19:26:12 GMT 1
Gledaću da uvedemo ovu klasu u takmičenje Dorćol kupa 2016.
Klasa će biti slična ovoj,ali da razmah krila bude max. 300mm.Mogli bismo da krstimo tu klasu kao F1N-300.Razlog zašto je 300 mm je isključivo zato što su kod nas mere u mm.Školska klasa je razmaha 300mm pa bi iskustva u ovoj klasi bila dragocena za razvoj kategorije za otvoreni prostor.
|
|
|
Post by Boca on Nov 27, 2015 14:58:16 GMT 1
Ovaj je outdoor file:///C:/Documents%20and%20Settings/Bosko/Desktop/joe_foster_clg.pdf
|
|
|
Post by Laca on Nov 27, 2015 22:17:03 GMT 1
Boco, ne valja ti link ?
|
|
|
Post by voja55 on Nov 29, 2015 20:45:17 GMT 1
Za ligu sam predložio da usvojimo sledeća pravila.Oznaka kategorije je CLG-300.Tehničke karakteristike.Max.razmah krila je L=300mm,max.noseća površina je 2,5dm2.Za plasman se uzimaju 3 najbolja leta od 6.Maximum leta je 20 sec.
Indoor varijanta bi bila klasa F1N-300. Postavlja se pitanje hoće mo li da usvojimo definisanu noseću površinu ili ne za ovu sajamsku klasu?
Mislim da bi letovi ove klase na sajmu bili veoma interesantni.Na treningu sam sa modelom napolju postizao visinu oko 25 m pri ispaljivanju.
|
|
|
Post by voja55 on Nov 29, 2015 21:33:56 GMT 1
Kao potreba i kao amortizer trupa koji prima neželjene udarce trupa o zemlju zlu ne trebalo upotrebio sam silikon gumu koju sam isekao iz table.Nije tanka debljine je 3x2mm a zalepio sam je super lepkom u gelu.Na probama lepak je izdržao sva maltretiranja. Ona je nmanje mase od drugih guma ali ipak učestvuje kao balast i može se sa dodatkom plastelina potpuno ubalansirati model.
|
|
|
Post by Laca on Jan 8, 2016 22:44:19 GMT 1
|
|