|
Post by oton sabo on Jun 26, 2013 18:37:07 GMT 1
Naš kolega Vojo S predložio mi je da probam napraviti klizaća koji bi se kao komplet radio od Styrodura Znajući da je takmičarski dizajn nedostižan T.J.neprikladan za serijsku proizvodnju (krutost nosećih površina i drugo ) Odlučio sam se za norme koje važe za takmićenja koje se primjenjuju između školskih radionica; ono 350 mm. Raspon; površina 3dm2 Geometrija je podešena da čovjek sjedi, alat drži u ruci, sa jedne strane uzima materijal a na drugu stranu baca gotove komade, otpad pada ispred njega. Ostaje da, korisnik kompleta, po uputstvu; prebrusi površine,( samo uglanca) zalijepi dijelove Namatanjem izolirbanda podesi težište modela. Slike modela su poslije približno 100 letova od kojih je 80% bilo slijetanje na razno razne prepreke. (Ne da se uništiti) Proban potiskivanjem finesa 1:10-12 Start u viražu rukom 50% uspješan, vertikalac velik treba ga smanjiti. Pračkanje, samo gumenom niti, uspješno samo ako se 100% potrefi početna brzina i ugao katapultiranja. Poštovani modelari, daleko veći znalci od mene, isplati li se ovo dalje razvijati ? Manuelni rad i dalje veliki 5 styrodurnih dijelova koje treba sa obje strane izrezivati poslije pripreme u početne geometrijske oblike (odprilike po kompletu 15 min za noseće površine i 15 min. ostali dijelovi ) ukupno 0,5 sati (časova) Kad bi se ova 3 elementa brizgala (horizontalac i vertikalac su grozno mali ) sve bi bilo jednostavnije, ali veliko je ulaganje a tržište neizvjesno.
|
|
|
Post by oton sabo on Jun 26, 2013 18:40:15 GMT 1
Evo fotografije sa donje strane. Naglašavam slike poslije približno stotinu startova. Tri puta sam ga vadio dugaćkom kukom iz grmlja-šikare.
|
|
|
Post by Boca on Jun 26, 2013 21:51:37 GMT 1
Odlican model. Jedino sto bi ja repne povrsine radio od balze. Moj savet.
|
|
|
Post by lekovic on Jun 26, 2013 22:14:24 GMT 1
Ja volim klizace i jednostavne modele i rado bih kupio jedan ovakav. Ali, na zalost, to nije dovoljno da se pokrene serijska proizvodnja. Ne znam sta da kazem. Nedavno sam procitao podatak da je u cijelom svijetu ostalo jos oko 2000 free flight modelara. I to su uglavnom stariji ljudi. Podmlatka skoro da i nema. Svijet je sistematski zaglupljivan decenijama i posledice su uveliko vidljive. Pogledajte sta se desilo sa free flight casopisima. Mnogi su se ugasili, a neki su se preorijantisali na RC modele ili na maketarstvo. Bojim se da vise nema trzista za bilo sta sto ima veze sa slobodnoletecim modelima. Tu bi sad trebalo drzava da pomogne kroz neki program za skole, ali kod nas od toga nema nista. Kakva je na nasim prostorima briga za prosvetu - dobro je da skole uopste postoje. U svijetu se jos uvijek nesto od toga prodaje, ali to ima sve manje veze sa modelarstvom. U ovom primjeru to je vise igracka koju koriste umjesto lopte, nego model: www.youtube.com/watch?v=sLalPH7Q9Lc
|
|
|
Post by oton sabo on Jun 28, 2013 5:54:31 GMT 1
Da: Gosp. Leković nam je, na fin način, u kazao na sputanost i malu mogućnost djelovanja uslijed globalizacije i čudim se, sam sebi, što se zaboravim i odlutam u entuzijazam.
|
|
|
Post by Boca on Jun 28, 2013 11:15:05 GMT 1
Mi stariji bar znamo sta je to entuzijazam, ovi mladji, sumnjam. Niko ih tome nije naucio. Sve je komercijalizovano. Sada nek mi neko kaze da je bilo besplatno modelarstvo, sport i ostalo, bila losa stvar u socijalizmu.
|
|
|
Post by doajen on Jun 28, 2013 15:22:49 GMT 1
Nebih da polemisem, molim Vas. ali se sada setih, slucajno; sem nasih cetiri pokusaja od SVMS (Savezna vazduhoplovno modelarska skola) iz Rume pedesetih godina proslog veka, do tri hrvatska i "sapilograf Modelara", neznam koji je jos nestao!U belom svetu, tacno je,pojavili su se novi, izvuceni iz opstih modelarskih casopisa: RC Car, Model Boat. itd, ali recimo, Free Flight News (Kent, V.B.) izlazi vec vise od par desetina godina; a engleski Aeromodelar je opet izdvojen iz AMI-ja i od ove godine izlazi ponovo kao samostalno izdanje.E, sad sto mi nemamo mogucnosti da ih kupujemo, ili se odmaknemo od bavljenja modelarstvo e-mailovma u kojima nema bas svih podataka, otom potom. Stiropor modeli; samo u jednom katalogu i to iz od prvog sledeceg meseca, suseda nam Europe nabrojao sam 18 (tacno ste procitali!!) stiropor modela, a sam Boca ih cini mi se ima dva-tri!
Opet se ja raspricao, znam smaram Vas, ali sta cu...citam casopise, dopisujem se (ne mejlovima!!!"odrzavam veze sa starim modelarima tu i tamo pismima...posalju mi po koji casopis... )
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Jun 28, 2013 21:45:29 GMT 1
Otone, veoma poštujem Vaš entuzijazam u tim godinama, ali eto naš kluv prvi nije za kupovinu onoga što možemo sami da pravimo. Kod nas u klubu deca modele ovakvog tipa i složenosti rade "od nule" tj. iz sirovog materijala.
Od ove godine primenjujemo taj princip u raketnom modelarstvu. Kupujemo samo vrhove od fiberglasa pa i to dok ne "provalimo" postupak, a deca nam kupe medalje kao što nisu još od 2008 godine!
|
|
|
Post by lekovic on Jun 29, 2013 21:10:28 GMT 1
Otone, nemojte pogresno da me shvatite. Ja nisam rekao da ne treba da radite to sto ste naumili, niti imam pravo na tako nesto. Samo sam izrazio odredjene rezerve i to u najboljoj namjeri. U stvari, nikad se ne zna. Za mene je veliki sok bio kada je firma "Pirelli" (ako se ne varam) prije 20-tak godina saopstila da nema ekonomsku racunicu da proizvodi modelarsku gumu. Pitao sam se ko ce onda da pravi modelarsku gumu ako ne moze mocni "Pirelli", i kako cu bez gume? A onda se iznenada pojavila guma "TAN II". I pokazalo se da je ipak isplativo praviti modelarsku gumu. Hocu da kazem - nikad se ne zna kad je trziste u pitanju.
|
|
|
Post by oton sabo on Jun 30, 2013 7:17:36 GMT 1
Ma jasno je sve. Problematika je daleko suptilnija. Zaletio sam se u postavljanju problema na ovaj forum (stara navika kolektivizma) misleći da će netko pomoći u tehnološkom smislu - serijska brzina proizvodnosti. Postići cijenu rada toliko malu da, onaj višak vrijednosti konpenzira velike troškove razmjene između ovih sada ¨filđan¨ država. Svaka za sebe je malo tržište. Mi mali smo u mislima u Evropi ako nam Kina prije toga ne pošalje koji tanker klizaća. Kažu da nada posljednja umire.
|
|