dradra
Junior Member
|
Post by dradra on Feb 14, 2019 13:32:28 GMT 1
Ja sam pokušao, na modelu u prethodna dva kola lige, sa jednom levom uškom i dvostrukim prelomom na desnom krilu. Nije baš uspelo, verovatno zbog drugih problema na modelu.
Verujem da je dobra tranzicija modela u najvisoj tački povezana sa težinski izbalansiranim modelom. Kada su aerodinamičke sile najmanje, model treba da pada na desno krilo.
I jedan plan asimetričnog japanca. Pogledajte gde je težiste na levom krilu 21mm od trupa,
|
|
|
Post by Boca on Feb 14, 2019 14:04:10 GMT 1
Dragče ovo ti je odlično zapažanje. Mada nisam siguran da je to baš dobro za desno kruženje modela. Ovaj model ima baš jak tilt u desno. Levo krilo je za 40 mm duže od desnog, pa je i logično da je težište modela na levom krilu. Mislim da je najveći problem kod obrade profila krila. Sa rendetom i šmirglom moguće su i nekakve greške pa se može desiti da nam jedno krilo daje veći uzgon od drugog i da nam model kruži u suprotnu stranu od one na koju želimo, a to nam pravi najveće probleme. Još je gore ako je krilo izvitopereno. Treba ga stalno kontrolisati. Imam Ishijev F1N model koji sam dobio od Jašinskog. Raspon mu je 600 mm i ima mali tegić na desnoj ušci. Tek da malo pretegne.
|
|
dradra
Junior Member
|
Post by dradra on Feb 14, 2019 15:22:23 GMT 1
Raspored mase na modelu ima veliki uticaj. Pozeljno je da vrhovi krila, rep budu sto lakši. Ni predugačak nos nije povoljan, zbog efekta čigre. Što je objekat koncentrisanije mase lakše se i brže okreće, manja sila je potrebna da ga zarotira oko težišta.
Negde u domenu umetnosti je izrada balza modela. Nije Stradivarius imao CNC
|
|
|
Post by voja55 on Feb 14, 2019 19:39:32 GMT 1
Interesantno je da kod Japanaca svako ima neki svoj sistem,ali evidentno sve funkcioniše.
|
|
dradra
Junior Member
|
Post by dradra on Feb 26, 2019 14:05:50 GMT 1
Ja sam pokušao, na modelu u prethodna dva kola lige, sa jednom levom uškom i dvostrukim prelomom na desnom krilu. Nije baš uspelo, verovatno zbog drugih problema na modelu.
Verujem da je dobra tranzicija modela u najvisoj tački povezana sa težinski izbalansiranim modelom. Kada su aerodinamičke sile najmanje, model treba da pada na desno krilo.
I jedan plan asimetričnog japanca. Pogledajte gde je težiste na levom krilu 21mm od trupa,
Dizajner je Mori Osamu, 2009
|
|
|
Post by Boca on Jun 9, 2019 8:07:07 GMT 1
Film iz Japana
|
|
|
Post by Boca on Oct 6, 2019 22:58:44 GMT 1
Još jedan film iz Japana. Sa slika se vidi koliko se deformiše trup pri izbačaju.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Oct 7, 2019 7:08:08 GMT 1
Nije FF ali se vide neke stvari ...
|
|
|
Post by Boca on Oct 7, 2019 7:29:24 GMT 1
Na F3K je novi trend, da su sada povećali poprečni presek trupa baš da bi se smanjila deformacija trupa prilikom bacanja.
|
|
|
Post by Boca on Oct 7, 2019 7:49:02 GMT 1
Na kraju ovog Japanskog filma su rezultati. Japanci maju 10 turnusa od kojih im se računaju najboljih 5. Ovde se vidi da imaju i fly off. Ovog puta ih je bilo četvorica sa 5 maksimuma, od 12 takmičara. Daleko smo još od njih. Mada oni lete iznad pirinčanih polja, zbog toga svi nose čizme. Tu je voda plitka 20 tak santimetara i stalno se greje, i isparava odnosno kuva. Primetio sam povećanje raspona krila modela, koji idu i do 1,5 metara, a to verovatno utiče i na povećanje težine. Možda im baš ta težina pomaže da ih što više bace.
|
|
dradra
Junior Member
|
Post by dradra on Oct 7, 2019 11:53:48 GMT 1
Ivane, čestitam na novom modelu, neka je sa srećom. Koji je to model?
Snimci su izvanredni, jedni od bolih koje sam video, odlični za analizu izbačaja.
Letos je bilo 4 DLG-a na 13-tici, konačno raste broj letača.
Trup na savremenom DLG-u je krut karbon većeg prečnika a tanjeg zida iz jednog dela, radjen u kalupu. Napušten je koncept pod i boom. Nema uvijanja kod izbačaja a veliki rep ga lako ispravi (lepo se vidi kod Ivana). Trup se lako lomi, ja proverio 3 puta. Sa druge strane FF modele pravimo od ribolovačkih štapova koji se savijaju (a to se lepo vidi kod Japanca). Drugačije se i baca, DLG traži ravno bacanje, krila ravno i samo 10tak stepeni na gore. TLG, ako se baca sa peg-om iz okreta. mora da se zavrne da ide u penjanje i okret.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Oct 7, 2019 16:51:14 GMT 1
Ovo je Vortex 1 .
Povećava se broj modela to je tačno ali daleko smo mi od drugih.....
Skupo je to za nas i to BAŠ....
Imao sam priliku da probam i Vortex 3 odnosno poslednju generaciju i mogu reći da je razlika više nego očigledna! Tačno se vidi da su konstruktori naučili svašta od prve do poslednje verzije.
Bilo kako bilo ovo je po meni VRHUNSKA kategorija a letenje je neopisivo uživanje! Neki dan je bilo termike i letovi su mi bili 20+ minuta s tim da sam se igrao i ludirao u vazduhu sa milion akrobacija tako da su letovi mogli da traju neuporedivo duže!
Ono što je SUPER je što je energija i napor potreban da se izbaci model NIKAKVA!
Tačnije LADNO može ko god hoće ovo da baca!
A osećaj kada model u letu uhvatiš i odmah ga baciš ponovo je brutalan!
Takođe trup uopšte nije okruglog preseka već je "spljošten" pa samim tim nema šanse da se uvija u izbačaju.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Oct 9, 2019 21:20:50 GMT 1
Jedan od danas....
|
|
|
Post by Boca on May 18, 2020 10:24:00 GMT 1
Evo novog plana
|
|
|
Post by Boca on Aug 19, 2020 13:11:11 GMT 1
Evo jednog modela koji može da se napravi do KUPA SRBIJE. Model Buterfly je model koji se proslavio u verziji 22 inča. Napravljena je i nova diskus verzija od 27 inča. Nešto je lakši od ovih naših i posebno rešenje su nejednaka krila. Levo krilo je nešto duže od desnog za 26 milimetara što mu daje veći uzgon kod bacanja u levo, a zatim kad oslabi levi momenat, model baca u desni zaokret. Reglaža levo - desno bez tiltovanja. Evo i linka. www.peterboroughmfc.org/membersmodels2014/06-DLG-MickPage.htm
|
|