|
Post by Laca on Aug 26, 2009 9:55:58 GMT 1
Evo jos jedne korisne sprave za modelare pocetnike Moment metar za sobnjake Crtez sam nasao u jednom starom Aeromodelaru iz 1983 pa sam crtez malo prilagodio za svoje potrebe. Od materijala je potrebno: - zica za gitaru 0.35 mm ili 0.014 inca - letva od 40 x 20 x 500 - balza 10 mm - mesingane cevi od 2 i 3 mm - celicna zica 1-1,2 mm - avio sper od 2mm - epoxi smola Ovo jos nisam napravio ali imam nameru. Zice za gitaru sam kupio na buvljaku za 450 din a mesingane cevi u "Sitologici" kod Brankovog mosta za 415 din. Crtez momentmetra: Srecno Laca,
|
|
|
Post by Laca on Aug 27, 2009 8:15:30 GMT 1
Krenuo u izradu mometmetra i kod zasecanja mesingane cevcice od 2mm sam naisao na problem. Izgleda da je to nemoguce bez preciznog alata. Zato sam cevcicu duzine 30mm, odozdo na polovini ( gde prolazi skala ), zarezao finom trouglastom turpijom, rupu prosirio sa spenadlom i provukao zicu 0.35 mm a zatim savio skalu. Kada se sve napravi, drugi kraj zice se fiksira u drvo ili balzu od 10mm tako sto se skala prethodno podesi na nulu. Na skalu, da bi se bolje videla, navuci tanak crveni buzir, od tanke zice sa izolacijom.
Pozdrav Laca,
|
|
|
Post by aerolux1 on Aug 27, 2009 11:16:10 GMT 1
Laco,
gledajuci ovaj momenmetar, i ono sto sam ja napravio pre deset godina a sada Boban Milic koristi jedno sdrugim nema blage veze. Iskreno mislim da je ovaj momenmetar za koji si dao crtez za pocetnike i nije za dugotrajnu upotrebu, a pogotovo ne za tebe. Nemoj da gubis vreme praveci nesto sto neces moci da koristis kako treba, zamolite S.Midica da vam da podatke sa svog momenmetra pa to napravi , pokusacu ja da nadjem crteze i podatke mog mom. kad se vratim u BG pa cu ti dati.
Pozdrav, Ljuba
|
|
|
Post by Laca on Aug 27, 2009 11:40:06 GMT 1
Naravno da je sve ovo dato za pocetnike, ali sam ja hteo i da proverim da li to funkcionise u praksi. Ja licno imam dobar momentmetar sa aksijalnim lezajevima ali sam hteo u ovom serijalu da dam nekoliko spravica za pocetnike u sobnjacima. Ovo se narocito odnosi na decu sa kampa Divcibare 2009, koji su pokazali veliko interesovanje. Steva Babin iz "Free flyera" je osvojio dve titule DP u juniorskoj konkurenciji. Ovo se narocito odnosi i na decu iz Kosovske Mitrovice kojima su ovakve sprave itekako potrebne. Koristim priliku da za Momemtmetar posaljem i crtez skale: Pozdrav Laca,
|
|
|
Post by aerolux1 on Aug 27, 2009 13:24:21 GMT 1
OK, to pozdravljam.
Ljuba
|
|
|
Post by Laca on Aug 28, 2009 22:31:25 GMT 1
Napravio sam momentmetar po prilozenom nacrtu i radi perfektno. Za nijansu je osetljiviji od onog koji ja imam, sto i nije tako lose, za oko 20% je osetljiviji. Na vrh skale sam navukao crveni tanki buzir da bi se bolje videla. Na dugom kraju zice 0.35 sam navukao plasticnu cevcicu 10 mm da bi sajla isla kroz sredinu mesingane cevi od 3mm, odnosno da ne udara o zidove kod uvrtanja.
Pozdrav Laca,
|
|