|
Post by Boca on Dec 5, 2018 10:36:05 GMT 1
Moj "LAZY BIRD" je poleteo u Engleskoj, napravio ga je Simon Bargery. U relativno niskoj hali, model je leteo 32,7 sekundi, što je odlično za početak. Evo i slike.
|
|
|
Post by voja55 on Dec 5, 2018 11:10:52 GMT 1
Ovo je divna vest.Znači da su naše konstrukcije cenjene u svetu i da u ovom trenutku imamo šta da pružimo ostalima.Ujedno ovo je priznanje za sve nas i naše kolektivno ulaganje u razvoj ovih kategorija.
|
|
|
Post by Ivan Đeorgievski on Dec 5, 2018 13:05:28 GMT 1
Kao prvo model je stvarno dobar.
A stvarno je lepo videti da se negde tamo daleko prave ovdašnji modeli.
🍻
|
|
|
Post by Boca on Dec 5, 2018 14:26:58 GMT 1
Evo sat vremena se dopisujem sa Simonom preko fejsa. Poslao sam mu još 2 plana: "Vampira" i "Lazy bird" mod. Kaže da je prvog dana oborio državni rekord Velike Britanije sa letom od 32,7 sec. Očigledno da su u Engleskoj zapostavili F1N kat 1. Uglavnom su u Kardingtonu - hangar za cepeline, leteli sa težim modelima.
|
|
|
Post by Boca on Dec 19, 2018 0:01:05 GMT 1
Poćele su pripreme za sezonu 2019. Napravio sam krila za moj "Lazy bird 3". Model za dvorane kategorije 3. Krila Balza/Isofloor. Odlučio sam se za lakši model raspona 800mm, dubina 102mm. Težina krila 21 gr. Gledaću da napravim model ispod 40 grama.
|
|
|
Post by Boca on Dec 27, 2018 20:22:24 GMT 1
Mogu se takmičenja F1N napraviti i u skromnim uslovima. Takmičenje je takmičenje.
|
|
|
Post by Boca on Jan 8, 2019 9:11:20 GMT 1
Poljaci su dokazali da su sam vrh u kategoriji F1N
|
|
dradra
Junior Member
|
Post by dradra on Jan 8, 2019 13:10:17 GMT 1
|
|
|
Post by Boca on Jan 8, 2019 14:47:44 GMT 1
Miša Jašinski je prodao dosta svojih kompleta po svetu, pa i u Americi. Za njih je 50 eura za komplet jeftina cena. Međutim trup je najskuplji kod ovih kompleta. Ručno pravljen karbonski trup, težak svega 1,2 grama, je oko 25 eura. Osetljiv rad sa dosta škarta. Ostatak, krila i rep su 20-25 eura. Međutim kad on dođe u Srbiju krila i rep su 20 Eura. Mi ovde koristimo karbonske vrhove koji su 2 eura u "Karpologiji" i teži su za neznatnih 0,4-0,5 grama. Čak su ovi jeftini trupovi i bolji jer su jači. Mini se dogodilo da mi je Mišin trup pukao kod jednog pikiranja. Ako ove godine Miša bude dolazio u Srbiju, spremite se da kupite jeftina krila i repove. Na više komada daje i popust.
|
|
|
Post by Laca on Jan 26, 2019 16:03:52 GMT 1
Moja kolekcija za novu F1N sezonu 2019.
|
|
|
Post by Boca on Jan 28, 2019 20:29:55 GMT 1
Kategorija F1N u Americi, je uglavnom bila zasnovana na visokim dvoranama. Joshua Finn je pokrenuo F1N i u niskim dvoranama kategorije I . Napravio je jedan komplet sa "Durabaticom" što je kombinacija modela Miše Jašinskog i Dlakinog modela. Ima dobrih rešenja, ali mu zameram, što je skroz prekopirao Mišin model. Evo i jednog filma gde prikazuje probne startove u onižoj dvorani.
|
|
|
Post by Boca on Feb 19, 2019 13:17:31 GMT 1
Fantastično letenje na takmičenju u Poljskoj
|
|
|
Post by Boca on Apr 1, 2019 12:03:42 GMT 1
Tačno pre 10 godina na ovom forumu je pokrenuta tema o kategoriji F1N sobnih klizača, postaknuti razvojem ove kategorije u Hrvatskoj. Kategorija je našla pogodno tlo i u Srbiji. Od tada je ovaj forum kao parna lokomotiva vukao da se popularizuje ova kategorija. Ovom projektu popularizacije su se pridružili i Aero klubovi, prvo Nova Pazova, kasnije i Modelar, Kragujevac, Zrenjanin, i AK Sombor. Ako sam nekog izostavio izvinjavam se unapred.
Preko 110 stranica na ovom forumu ili preko 1600 postova sa planovima i iskustvima oko ove kategorije. Plus nekoliko stotina postova sa izveštajima rezultatima slikama sa takmičenja , video zapisima i ko zna šta već čega. Verovali ili ne uskoro će biti 100 000 pregleda.
Bili smo srećni kada je Žika napravio prve letove na nekom takmičenju od 25 sekundi. Svi smo mu tada aplaudirali. Tada sam ja uveo prvi put diskus start, klizača kategorije 1, na šta su se svi čudili tvrdeći da je to ludost. Kasnije sam video da se i u Japanu bacaju lagani klizači na ovaj način, što je bila potvrda da sam na pravom putu. Danas je kod nas, ovaj Žikin rezultat više nego dupliran, i kategorija je postala masovna kod nas i u celom svetu.
Jednog popodneva smo postavljali Laca i ja montažni bazen kod mene u Moštanici. Ispod dna bazena smo postavili podlogu za laminat, takozvani "izoflor". Laca je uzeo jedno parče i poneo kući da nešto proba. Tako su nastali klizači sa kombinacijom Balza - Izoflor ili Depron jer su ovi materijali 2-3 puta lakši od balze. Sve u svemu danas, kod nas i u celom svetu se ne mogu zamisliti sobni klizači bez kombinacije balza-izoflor i bez diskus starta.
Drago mi je da smo mi, braća Laćimići doprineli razvoju ove kategorije i da ćemo se po nečem pamtiti. Naravno da se niko u savezu neće setiti na naše doprinose modelarstvu, a VSS diplome zaslužnih za razvoj modelarstva će dobijati podobni modelari, kojih se nikad niko i nipočemu neće sećati. Što kaže Bata u Balkanskom špijunu: " Ako me se sete sete se, ja sam izvršio svoju dužnost".
|
|
|
Post by Boca on Apr 17, 2019 23:54:58 GMT 1
Video iz Japana
|
|
|
Post by Boca on May 6, 2019 8:17:32 GMT 1
Još jedan video iz Japana
|
|