|
Post by Bozo on Dec 1, 2011 16:35:05 GMT 1
Pitanje za sve:
Imali ko neki plan FF modela "patka koncept"? Mozda info o teoriji takvog koncepta...
|
|
|
Post by oton sabo on Dec 2, 2011 19:34:06 GMT 1
Vidim interesantno pitanje. Pa ako mogu nešto da pomognem: Crtež nikad nisam vidio: U literaturi, bar modelarskoj nema ništa koliko ja znam. Jednom na Soko Kupu neki stranac relativno uspješno je startao gumenjaka sa patka sistemom i potisnom elisom. Princip djelovanja, kako sam nekad slušao na predavanju je da; H. stabilizator na prednjoj strani modela leti pod uglom koji je blizu kritičnog ( sloma uzgona). Ako se, u letu, napadni ugao poveća dođe do sloma uzgona i stabilizator ide na dole pa s tim i model. Ako se u letu napadni ugao smanjuje opstrujavanje se poboljšava, stabilizator ide na gore uslijed povečanja uzgona pa i model. Vjerojatno se u takvoj varijanti radi o kritičnoj reglaži jer vrijednost otpora stalno varira. Ovaj sistem primjenili su samo kod aviona spec namjene gdje se ugrađuje simetričan profil : super sonici, delta krila i TD. Pozdrav,
|
|
|
Post by ivanmmilovanovic on Dec 5, 2011 14:52:49 GMT 1
Evo jednog plana koji sam ja nasao negde na netu.
|
|
|
Post by Bozo on Dec 5, 2011 16:44:38 GMT 1
Hvala obojici!
|
|
|
Post by ivanmmilovanovic on Dec 5, 2011 19:24:59 GMT 1
|
|
vilim
New Member
|
Post by vilim on Dec 9, 2011 0:58:09 GMT 1
Bozo! Hvala za email. Ne mogu odgovoriti na mailove pa se ubacujem u ovaj thread, a i bolje jer znas da me zanima ova tema. O teoriji je nešto napisao Oton a ja cu samo dodati par stvari koje su mi na pameti. Kod kanara su obje površine nosece za razliku od klasicne koncepcije gdje stabilizator sluzi za pobijanje momenata oko poprecne osi i uzgon mu moze biti i negativan, sto mnogima nije jasno. Upravo zato ima dosta nesporazuma u terminologiji kod kanara. Ja ono naprijed ne bih ni zvao horizontalni stabilizator nego npr. prednje krilo jer se više tako ponasa. Oton je rekao jako vaznu stvar a to je da prednje krilo mora biti pod većim napadnim kutem nego glavno. Moze se koristiti i profil sa vecim koeficijentom uzgona. Bitno je da se slom uzgona dogodi na prednjem krilu dok glavno još uvijek drzi. Nos se malo spusti dok se opet ne uspostavi normalno opstrujavanje. Nacrta baš i nema. Zato ja malo računam i eksperimentiram. Prva dva F1N kanara sam napravio prije pet godina i još ih imam ali nisam imao vremena da ih dalje razvijam. Ove jeseni sam napravio jedan mali za katapult i fino se zabavio s njim. Sada je u planu novi sa vecim prednjim krilom (oko 1/4 površine glavnog) i moram se pozabaviti bočnim površinama. Ako bude išta upotrebljivo necu nista skrivati ;D Dolje u Livnu (ne sjecam se da li na svjetskom ili evropskom prvenstvu) je jedan deda letio F1C kanara. Klasična ovorena konstrukcija, rebra, V iz korijena bez suzenja, potisna elisa i FITILJ. Penjao je vertikalno i nisam vidio ni jedan loš let.
|
|
|
Post by ivanmmilovanovic on Dec 9, 2011 15:53:52 GMT 1
Vidim da ima zainteresovanih za ovu temu pa da stavim jedan clanak na tu temu koji nadjoh na netu.
|
|