|
Post by Boca on Feb 2, 2010 9:29:35 GMT 1
|
|
|
Post by voja55 on Feb 14, 2010 22:52:51 GMT 1
Gde se nabavlja ovaj materijal i dali je to materijal koji se postavlja kao izolacija ispod laminata?Ja sam nasao materijal u firmi Uradi sam debljine 6mm u tablama 500x1000mm
|
|
|
Post by voja55 on Feb 15, 2010 13:03:05 GMT 1
Hvala na informacijama. Ovo je vrlo interesantna i zahvalna tehnika a sigurno ce koristiti i drugima. pozdrav, Voja
|
|
|
Post by martin on Feb 15, 2010 20:31:19 GMT 1
Rale, ako ste nešto sami pravili u depron tehnologiji bio bih vam veoma zahvalan za jedan uzorak u Nedelju, makar samo za gledanje ;D
|
|
|
Post by Boca on May 12, 2010 23:41:07 GMT 1
Plan za pocetnike. Vredniji bi mogli da naprave model za kup Ivana Sarica u Subotici
|
|
|
Post by Boca on Jun 23, 2010 18:07:20 GMT 1
A1 ali ne bas za pocetnike. Klasicna konstrukcija sa dijagonalama.
|
|
|
Post by Boca on Jun 23, 2010 18:08:41 GMT 1
plan
|
|
|
Post by oldboy on Sept 15, 2010 16:30:17 GMT 1
Kad je rec o iznalazenju sirovina i ustedi materijala u A.K.Heroj Pinki smo resili bili svojevremeno u saradnji sa nastavnicima O.T.O. po skolama na taj nacin,sto su sakupili sve nedovrsene i rasparene komplete Kolibrija i Kumulusa.Po sablonu su pravili od postojecih profila krila i kljunova nove oblike i koristeci postojece lajsne pravili potpuno novi tip modela.Konstrukciju i prototip sam uradio i ispitao,nadenuli smo mu ime ALFA -kao prvi model za obuku.Stariji modelari koji su drzali casove po skolama su sastavljali po planu koji je radjen tako da se po njemu moglo sastavljati a ne i komletno da se izradi,zato i izgleda tako nedovrsen.Ovako je uradjeno zbog nastavnika O.T.O. koji su znali da zloupotrebe tudje planove.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 19, 2010 15:25:27 GMT 1
Na ovoj fotografiji je prikazan model ALFA iz predhodnog posta,ali u izvedbi od pune balze po sistemu gradnje Jedelsky sa profilom B-6407-e.Profil sam modifikovao tako sto sam puni prednji deo sa originalnih 60% smanjio na 40% posto sam raspolagao balzom max. 5 mm.Kod Jedelsky profila je taj odnos 50%.Model se dao lepo izvlaciti na visoki start u sto sam do tada sumnjao,nisam imao nikakvo iskustvo sa ovom vrstom profila.Posle sam na padini Kalakaca kod Krcedina ka Dunavu startovao kao "padinasa" i lepo sam uzivao u tim startovima.Kasnije smo ga startovali u duetu sa cerkom Sandrom sa njenim Limpro-Selenitom,nije nam smetao ni korov ni zbunje,nista se nije izbuskalo,ali su ostali ipak neki tragovi.
|
|
|
Post by oldboy on Sept 21, 2010 16:26:10 GMT 1
Izgled modela ALFA rastavljenog i sa donje strane gde se vidi klasicni sistem gradnje Jedelsky sa donjim polurebrima i tome shodnoje uradjen i horizontalni stabilizator.Model je radjen od nekada normalne CVM-crvene balze;koja ima malo vecu spec.tezinu.Tezine pojedinih delova je:Krilo...46 gr. ; Trup...58 gr. ; Horizontalni stabilizator..10 gr.Ova tezina modela za kategoriju A3 je zadoviljavajuca.Gradnju modela nisam radio u tzv. negativnom sablonu,vec sam donje poluprofile uradio malo vislje i na oba kraja malo duze,pa sam ih nakon potpunog susenja sveo na meru.
|
|
|
Post by oldboy on Nov 19, 2010 11:28:19 GMT 1
Ono sto sam ranije spomenuo o zlouptrebi tudjih konstrukcija na takmicenjima narocito kod O.K.T. prilazem i dokaz,koji sam slucajno uspeo sacuvati.Na tom takmicenju Centralni Ziri je dao meni na cuvanje za ono "Nedaj Boze" ako bude daljnjih zalbi.Svi su bili saglasni da to nije uradio samoinicijativno ucenik vec uz pomoc mentora.Kasnije mi je crtez dobro dosao kad smo u Rancinovom MODELAR-u objavljivali seriju planova A-1,pronasao sam cak i rukopis pravog konstruktora,gde je dao objasnjenje i o izradi kuke i polozaja iste i polozaja kormila u fazama leta.Ako postoji interesovanje i drugar Kili dozvoli,objavit cu i to u okviru ovog topica.
|
|
|
Post by Laca on Nov 19, 2010 12:36:14 GMT 1
Gezo, bilo bi dobro da prikazes, sa Ervinovog plana, nacrt cele kuke. Mislim da je veoma zgodna za pocetnike u A-1. Buki se sigurno nece ljutiti zbog toga.
|
|
|
Post by oldboy on Nov 19, 2010 17:18:04 GMT 1
Laco ovo objavljujem na Tvoju odgovornost i to tako brzo "jer-bo" mi je jos sve stajalo na stolu.Ovaj crtez mi je Rancin vratio kad sam se naljutio zbog otudjivanja originala moje skice Mini Ibisa da bi istu objavio u knjizi,ali tekst je zadrzao.Ako reuma sake jos malo popusti otkucacu tekst u Worldu i tako objaviti.
|
|
|
Post by oldboy on Nov 20, 2010 11:05:59 GMT 1
Sinoc dok je moj drugar doajen lutao sa GPS po gradu dok me nije uspeo pronaci_izgleda nije obuhvacen ceo Petrovaradin_,meni je uspelo da pronadjem tekst za Masari kuku.Ovo sam izgleda sastavio na osnovu podataka iz MODELAR i uskladjeno sa podacima sto mi je dao Kili(vidi se ispravljanje).
|
|
|
Post by oldboy on Nov 20, 2010 11:22:01 GMT 1
Mnogo se izvinjavam sto tekst nisam prekucao na WORD kao sto sam obecao vec dajem ovaj rukopis,ali jos uvek nisam u stanju da duze baratam prstima i sakom-ne popusta reuma.Smatram da je i ovako citko.
|
|