|
Post by madmax on Apr 24, 2019 13:59:34 GMT 1
P.S. Za mislene ljude je dovoljan i ovaj delić što smo do sad objavili, da shvate sa kakvim rukovodstvom imamo posla. Šta je više potrebno, od onoga što se vidi, iz orginalnih dokumenata MOISa ?  Jel to stvarno toliki problem objaviti, a zarad nas "glupavih" kojima treba kompletan dokument iz više razloga Evo recimo ja iz ovih "parcijalnih" stranica koje ste objavili, nikako ne mogu da shvatim gde su i kako nestali oni silni dugovi IPA fondovima, bankama i zalogama od gotovo 300.000 EUR i uopšte kojom to "gimnastikom" je savez koji je, to smo saznali zahvaljujuči vašem trudu, bio u višestrukoj blokadi i pred bankrotom završio godinu sa pozivitivnim bilansima (oni se mogu videti na APR-u) i još se bahati kupovinom terenaca Možda ipak ima nešto što niste primetili 
|
|
|
Post by Laca on Apr 25, 2019 11:47:07 GMT 1
Martine, ne vredi priče nekome ko zabija glavu u pesak ili ne želi da čuje činjenice. Rivolving krediti su jednostavna stvar. Plaćaš kamatu a dug ti stoji iznad glave kao mač. To banke najviše vole. Banke za nekoliko godina, preko kamata, su već izvukle glavnicu a mi smo i dalje dužni. Zašto bi neko podizao 77.000 evra kratkoročni kredit na 6 meseci ako ima para na rivolving kreditima od 80.000 i 180.000 evra? Naravno da je limit potrošen i da je zbog toga VSS morao podići kratkoročni kredit. Na osnovu tog kredita je puštena menica Unikredit banke, kada je dva meseca bio blokiran račun VSS-a. Tada je sa računa VSS skinuto oko 10.000.000 dinara, što je ekvivalentno 83.000 evra, koliko je VSS bio dužan da vrati za 6 meseci. Vidim da ti džipovi ne smetaju. VSS ima 4 zaposlena, sa Zoranom Dimićem koji je na Jarku. Od vozila poseduju Kia ceed limuzinu, Kia Sportage džip, NIsan X-trail džip i sad najnoviji Fordov džip, verovatno Ford Kuga. Da ne pominjem honorare članovima UO VSS, koji su u sukobu interesa. Jel treba još nešto više od toga?  Naravno da ima još....  P.S. Evo još jedan mali detalj. Zaposleni i članovi UO VSS su samo na sebe potrošili 9.5 milona dinara, od 20 miliona, koje su dobijene za sport za 2018. Skoro 50%. Prema Zakonu o sportu u tu svrhu se može potrošiti 15%.  Naravno da onda nema para za sport i razvoj ali za džip, dnevnice za menadžment i visoke honorare za članove UO, mora da bude. 
|
|
|
Post by madmax on Apr 28, 2019 21:40:09 GMT 1
A ja mislio da su "terenac" koji mi očigledno smeta (vidi izjavu u porethodnom postu) i "džip " sinonimi  Pre nego sam ušao u CNC mašine radio sam kao programer za banke i osiguranja, stvarno nema potreba da me podučavaš "rivolvingu" i kako se i da li se kreditni dug može sakriti u bilansima, oboica znamo odgovor ... ali stvarno neću da raspravaljam o tome  Moje pitanje je i dalje jedno jedino i prosto: ZAŠTO nećete da objavite kompletan finansijski izveštaj VSS ako ga već imate kod sebe 
P.S. Službenik MOS-a koji primi izveštaj sa protivzakonitim "ciframa" automatski je saučesnik u kršenju zakona. Valjda se neko iz MOS-a potpiso na taj papir koji imate, pa eto on je prvi za krivičnu ...
|
|
|
Post by Laca on Apr 29, 2019 12:04:58 GMT 1
 Finansijski izveštaj VSS-a, koji se na kraju godine dostavlja MOS-u, o utrošku redovnih sredstava za sport za 2018., ima preko 40 strana. Kome treba neka se obrati VSS-u, jer su oni dužni, po Zakonu o sportu, da ga javno objave na VSS internet sajtu. Naravno da tog izveštaja nema, niti ga možete dobiti, čak i kada se ide preko Povrenika za zaštitu prava građana. Na zahtev AK Beograd, da VSS dostavi Godišnji Finansijski izveštaj MOS-u za 2018., nismo dobili nikakav odgovor, iako je išao putem formulara za "Dostupnost informacija od javnog značaja". Iako je to zakonska obaveza VSSa, a ne dostavljanje izveštaja je veoma kažnjivo, nisu se obazirali na zahtev redovnog člana VSSa.  Kriju ga kao zmija noge.  Logistiku koju VSS ima u MOS-u, odmah je obavestila VSS menadžment, da sam podigao finansijske izveštaje za 2017. i 2018. godinu. O tome bilo reči i na Skupštini VSS, nepunih četri dana od kad su izveštaji podignuti, te su pali predlozi da se AK Beograd suspenduje. Eto dokle ide ta njihova bahatost.  Za nešto što je njihova zakonska obaveza, oni bi da suspenduju najstariji aeroklub u Srbiji.  Mada mislim, da su se u stvari, baš usr... 
|
|
|
Post by madmax on May 7, 2019 6:46:06 GMT 1
Slažem se, stvarno je komplikovano u ovo vreme foto-aparata visoke rezolucije i obilja memorije u svakom "pametnom" telefonu fotografisati 40 strana. Za kupovinu terenca, meni sve govori naslovna stavka "Planirano" i prateći iznos "2.500.000". Savez MOS-u svake godine u konkursu za redovna sredstva navodi po definisanim stavkama koliko i na šta planira da troši, baš kao i mi klubovi opštinama ili gradovima. To znači da je MOS bez problema UNAPRED odobrio da savez PETINU od tada predviđenih 14 miliona za redovni program 2018 (internet stranica MOS, vid pod "Odluke") potroši na stavku "Iznajmljivanje i kupovina vozila". Eto toliko o tome da je MOS sve te pare namenio samo sportu i razvoju ... svi mi želimo da tako bude, ali sistem očigledno nije tako zamišljen.
|
|
|
Post by Laca on May 7, 2019 9:25:32 GMT 1
Ovo je već okačeno na forum. Radi se o iznajmljivanju prostora Narodnoj Tehnici Savski Venac koga zastupa Labud Bulatović, zatim honoraru Nikoli Borovcu ćlanu UO, koji je postao direktor za bezbednost i visokim honorarima dvojici članova UO VSS Vučkoviću i Đurkoviću. Sve ovo gore navedeno je klasičan sukob interesa. Ćlanovi UO sebi nameštaju honorare a predsednik VSS sebi zakup prostora. Šlag na torti je kupovina trećeg džipa za VSS. Radi se o Grad motorsu, koje zastupa Ford vozila. Što se tiče transportnih troškova (prevoza) tu je tek posebna igranka. Gotovo svi zaposleni i pojedini članovi UO, su predpostavljem, prilagali privatne račune za gorivo i pravdajali preko putnih naloga. Zbog čega ovo tvrdim, jer su pisani službeni putni nalozi za obilazak veliki broj aero klubova po Srbiji. Proverom smo ustanovili, da je veći deo putnih naloga lažan i da menadžment VSS-a nije obilazio pomente klubove. Tako je Ovuka u 2018. prešao preko 35.000 km sa službenim džipom Kia Sportage. To znači da čovek puna 2 meseca nije izlazio iz vozila, odnosno da je morao, bar 3 meseca, biti na službenom putu. Za Ovuku je izdato preko 45 putnih naloga. To je više od dva meseca, pod uslovom da je na putu bio po jedan dan, što je malo verovatno. Attachment DeletedAttachment DeletedAttachment Deleted
|
|
|
Post by Laca on May 7, 2019 9:29:24 GMT 1
Lična davanja za zaposlene i članove UO VSS iznose preko 9,5 miliona dinara, što je gotovo polovina godišnjeg budžeta MOS-a. U ovoaj zbir nisu ušli troškovi i dnevnice za sportiste na EP i SP. VSS2018 lina davanja za VSS menadment.pdf (27.7 KB)
|
|
|
Post by Boca on May 7, 2019 12:59:32 GMT 1
Po ovom poslednjem izveštaju pored enormnih honorara članova UO zanimljivi su i troškovi za gorivo . Milena Pavlović zvanično PR saveza, je potrošila 128.770,00 dinara, što je više od hiladu evra. Ne znam kakve su to aktivnosti Milena Pavlović, ali to je otprilike oko 16.000 km vožnje po Beogradu, jer njen posao nije poseta klubovima. Svojevremeno dok sam bio član UO, Željko Ovuka je predložio da zaposlimo P.R.-a, koji će naći sponzore, a on će se plaati samo iz tog sponzorstva. To je bila Milena Pavlović, a od tog dana , pa sve do sada nije mi poznato da je VSS imao sponzora, izuzev Nikole Borovca, koji je našao "sponzora" za odlazak u južnu Ameriku.
|
|
|
Post by madmax on May 7, 2019 16:08:26 GMT 1
Treća strana, osma stavka odozdo ... PK "Arhistratig" ti opet vidiš kao "honorar" Laco ... pa stvarno nema smisla, koliko god da si u pravu za sve ostalo
|
|
|
Post by Laca on May 7, 2019 16:50:18 GMT 1
Arhistratig je podvučen crvenom ali to svakako nije honorar, kako to tvrdi Martin. Radi se o pravnom licu i u pitanju je usluga. Čak Arhistratig nigde nisam ni spomenuo, sem što je podvučen.  Na izveštaju od 40 strana ima mnogo stavki koje su sumljive i zbog toga su podvučene. To nije uvek honorar. Možda bi moje pitanje moglo da bude za stavku Arhistratig, kakva je to obuka iskusnih padobranaca i veterana na manifestaciji "Balkanski skok"? Arhistratig debelo naplaćuje "obuku" iskusnih padobranaca za jedan dan, koliko traje "Balkanski skok"?  Malo nelogično, zar ne?  Ali nije bitan Arhistratig, kako to Martin želi da skrene priču, već sukob interesa članova UO VSS, bahaćenje sa dnevnicama, gorivom i džipovima, koje neko vozi kao da su privatni. Zbog toga nema ulaganja u sport i u njegov razvoj i zbog toga nas je sve manje. Ovde se ulaže u nečije guz.ce a ne u sport
|
|
|
Post by madmax on May 8, 2019 0:19:23 GMT 1
Možda bi moje pitanje moglo da bude za stavku Arhistratig, kakva je to obuka iskusnih padobranaca i veterana na manifestaciji "Balkanski skok"? Arhistratig debelo naplaćuje "obuku" iskusnih padobranaca za jedan dan, koliko traje "Balkanski skok"?  Malo nelogično, zar ne?  Ali nije bitan Arhistratig, kako to Martin želi da skrene priču, već sukob interesa članova UO VSS, bahaćenje sa dnevnicama, gorivom i džipovima, koje neko vozi kao da su privatni. Zbog toga nema ulaganja u sport i u njegov razvoj i zbog toga nas je sve manje. Ovde se ulaže u nečije guz.ce a ne u sport Za tebe je ta priča o "Arhistratigu" očigledno nebitan detalj, ali za mene je lična stvar ... imam i brata i kuma u tom klubu veterana 63. padobranske, da ne navodim sad šta im se desilo pre 20 godina i čime su zaslužili da im država plati bar te skokove ako već ne može da ih adekvatno leči i finansijski podrži.
Ne radi se ni o kakvom "naplaćivanju" usluga, niti pranju para. Zna se da ti novci dolaze "namenski" zahvaljujući ministru odbrane, a za "Balkanski skok" i godišnja druženja. To je "upakovano" u budžet VSS kao podrška padobranskom sportskom klubu i takmičenju, drugačije nije moglo jer Srbija nema zakonski regulisan tretman ratnih veterana. Sve sam ja to lepo objasnio nekoliko puta, ali eto ti ih svojom odlukom stavljaš u PDF sa naslovom "lična davanja za VSS menadžent" što nema nikakve veze sa mozgom, a kamoli istinom.
Naravno da je tema nerazumno trošenje u savezu, ali to ne znači da neko može da u to "trošenje" neprovereno trpa sve što je zgodno da "napumpa" cifru i priču. Protiv nepravde i bahatosti se ne možemo boriti neistinama!
|
|
|
Post by Laca on May 8, 2019 5:15:31 GMT 1
Nema tu neistine, već gole cifre. Arhistratig sigurno ne obučava iskusne padobrance. Kakav je dogovor u pitanju, ja to ne moram da znam ali fakturisana usluga Arhistratiga se nije dogodila. Moguće je da takav dogovor postoji i da su pare namenski dobijene. Pare su prebačene sa računa VSS za nepostojeću uslugu a to je krivično delo ili pranje para. Radi se tome da klub Arhistratig dolazi do novca tako što se od 3 miliona dinara 1,5 miliona potroši na "Balkanski skok" a ostatak prebaci klubu. Voleo bih da i moj klub dobije takvu privilegiju ili je ovde u pitanju "pobratimska" ekonomija. Ja znam dobro ministra, napravim neku kvazi sportsku manifestaciju i dobro se oparim, sve preko novca države. Realno, za vazduhoplovni sport i njen razvoj ovo nema neki značaj, niti korist.  Ali da završimo sa ovom maliverzacijom i da pređemo na "naše" jarane, koji sebi pune džepove honorarima i vole da se voze džipovima. 
|
|
|
Post by Boca on May 8, 2019 7:50:36 GMT 1
Članovi upravnog odbora Đurković Goran i Vučković Goran su plaćeni za neku uslugu savezu u vrednosti jedne dobre godišnje plate, tačnije 779.220 dinara  . Tu se ubacio i Petrović Milan sa okruglo 300.000,00 dinara. Voleo bih da znam kakve su to usluge od ovih ljudi, i dali ta usluge stvarno toliko vrede. Pa sve da je svakog radnog dana radio po osam sati cele godine , ne bi mogao da dobije ovoliki iznos. Vidiš Martine da u savezu nema volontera i volonterskog rada, koji ti stalno propagiraš i prozivaš modelare. Ovi "volonteri" jako lepo naplaćuju svoj rad. Što bi rekao Paja Vujisić "I tata bi sine".
|
|
|
Post by madmax on May 8, 2019 12:58:56 GMT 1
Ne "prozivam" ja nikoga, samo poštujem i reklamiram ponašanje VEĆINE onih modelara koji dokazano više znaju i više vrede od mene. Ako sam onomad 2010 znao da jedan Boban neće da uzme "dnevnicu" za svoj nastavni rad, onda je i mene bilo blam da uzimam. A svih ovih godina i Emil i Toza i Mića i Andrija i Slavko i Zoran i Laki i Živa i moj Boža i mnogi drugi povremeno ili stalno rade sa decom kao volonteri ili sude kao volonteri ili volonterski rade "razvojna" takmičenja. Mene je prosto sramota da uzimam pare ako ogromna većina takvih "veličina" to neće uraditi.
Ako vi nekako sve te modelare "prevaspitate" da prestanu sa "volontiranjem" onda ću se i ja smesta promeniti, mada unapred znam da svi gore spomenuti neće sebi dozvoliti da budu isti kao "oni" zbog kojih ste pokrenuli temu.
|
|
|
Post by Boca on May 8, 2019 14:45:54 GMT 1
Martine ja bih samo voleo od tebe da čujem, neku reč kritike i za ove "poštenjačine" iz saveza. Do sada to nisam čuo, samo si ih branio.
|
|